ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

… och in med det nya

Styrelsen har bestämt hur den sportsliga organisationen ska se ut 2022 och med bara ett halvår dit och uteblivna sportsliga resultat så sjösattes det tidigare. Det finns några huvudproblem som VSK behövde lösa, det ena är att få en ekonomi i balans samtidigt som man bygger upp en sportslig organisation. Men en titel på visitkortet är inget värt för klubben om de inte har bra personer som gör jobbet. Känslan är att det är ett intressant gäng som ska leda VSK men samtidigt också en kostnadseffektiv lösning då de flesta finns i organisationen.

Herman Ottosson
Herman Ottosson, ny sportchef VSK

Herman Ottosson har funnits i VSK i flera år nu och börjar kunna klubben, han har byggt upp en akademi som nu börjar ge resultat. Ett lag spelar i U17 och flera spelare spelare är på väg att slå igenom. Självklart har det funnits ett önskemål att saker och ting snabbare samt en viss kritik för att lokala spelare lämnat för andra akademier. Det senaste året har dock fler unga spelare fått chansen i A-laget och akademispelare gör bra ifrån sig på division 2 nivå i samarbetet med IFK Eskilstuna. Det har skett en hel del förbättringar och i Anno chatten så har det spekulerats i flera år vilken roll han kommer få i VSK, om det är som klubbchef eller sportchef. Att det blev sportchef gör att VSK nu får en röd tråd från akademin in i A-laget, förhoppningsvis gör det lättare att behålla talang istället för att de ska pendla. Att ha en stomme med lokala spelare i laget är viktigt och ska inte underskattas. Men det finns också en risk att det blir en övertro på akademins förmåga att producera spelare, inte ens BP är självförsörjande av spelare på division 1 nivå så det kommer krävas ett scoutingarbete för att bygga truppen.

Kalle Karlsson tittar på matchen i Svenska Cupen från läktaren för att få en bättre överblick av spelet.

Att Kalle Karlsson skulle bli tränare 2022 var ändå en låg oddsare, även om han är oprövad som huvudtränare på den här nivån så saknar han inte erfarenhet. Nu har han i 1,5 år lärt känna Superettan och det är en erfarenhet som inte skall underskattats. Han har tidigare varit tränare i division 1 med Vasalunds IF men rönt mest framgångar med division 2 laget Karlbergs BK som varit ett topplag med småresurser. Med Kalle så kommer vi få en mer analytisk tränare som är väldigt noga med detaljer. Det är inte omöjligt att VSK ändrar både formation och spelare i startelvan, hur Kalle ställer upp ska bli väldigt intressant och se. Dock så hade nog det varit mer idealiskt att ha tränarbytet mellan säsongerna så att ett nytt spelsystem får tid att sätta sig, frågan är vilka möjligheter det finns att förändra så här sent in på säsongen. Truppen är byggd för ett 3-5-2 och det kan finnas begränsade möjligheter att tex gå ner på fyrbackslinje. Allt för stora förändringar kan förstöra det som ändå fungerar i spelet så det är med varsam hand förändringar behöver ske. Matchen mot Akropolis blir hyperintressant då det kommer ge en fingervisning i vilken riktning han vill gå med VSK.

Det mest spännande namnet som plockas in i ledarstaben är Alexander Rubin, tidigare huvudtränare för IK Franke som headhuntades in i akademin. Planen har förmodligen varit att han så småningom ska in i A-laget och så har nu skett. I en intervju med oss innan han klev på som akademitränare hyllade han akademisatsningen. Alla man pratar med har bara gott och säga om Alexander och det pratas i ord som en framtida huvudtränare för VSK. Det är mycket möjligt att det är just han som kommer efterträda Kalle en vacker dag. När en i redaktionen luskade lite om Alexander så fick vi ett svar som var i stil med ”Rubin kommer lägga ner mer tid på en månad än vad Askebrand gör på ett år”, vilket ändå bådar gott.

Även om det på sitt sätt är en orutinerad trio, så saknas det inte ambitioner. Men att ha en ledande position i VSK innebär också förväntningar och krav, det kan innebära en tuff press om man inte är van. Det finns lika många viljor som supportrar och sen ett rabiat fanzine på det.

Får de rätt stöd och förutsättningar så kan det här bli bra.

//HL

Facebook Comments Box