ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ut med det gamla…

Beroende vad man fokuserar på så kan det vara konstigt att Askebrand får gå, en tränare som lyckats ta VSK till semifinal i cupen, sjundeplats i serien och utöver detta gett många unga spelare chansen och sålt flera. Askebrand har absolut gjort många bra saker och bidragit med en erfarenhet i många områden där VSK inte haft speciellt mycket kunskap. Samtidigt är det inte förvånande att han får lämna.

Personligen har jag varit skeptisk till denna rekrytering innan han ens presenterades, när ryktena uppstod så satt jag ned med dåvarande ordförande och förklarade mina farhågor över det som stod i GP om Askebrand och scouten/agenten Kian Karam. Två år senare har det känts som det mesta har slagit in, VSK har varit helt oförmögna att ta in spelare om det inte komm in via Kian nätverket. Självklart är det så att tränare har mer förtroende för vissa agenter än andra, men att lägga alla äggen i en och samma korg känns inte bra. Även om det varit flera bra värvningar så har det varit spelare som åtminstone borde fått provspela innan de belönats med ett kontrakt. En elitklubb bör kunna ha tillräckligt bra scouting för att kunna veta vilka spelare som finns i division 1 och nedåt i närområdet, men de senaste åren har känslan varit att man inte orkat göra jobbet utan litar mer på externa parter.

Att Askebrand hängde löst kunde vem som helst räkna ut, innan segern mot Landskrona var det sju matcher där det endast hade tagits två poäng. VSK hade sämst form i serien och efter två rejäla förluster på 4-0 och 4-1 hänger alla tränare lösa. Asken har i VSK och andra klubbar haft långa perioder av svackor där han har haft problem att komma ur, hur länge skulle denna svacka hålla i sig? Även under dessa svackor så har det kommit enstaka bra resultat för att haveriet skulle fortsätta.

Visst har skadeläget varit bekymersamt när spelare som Ribeiro och Skogh har varit skadade och nu även Hellgren och Engström, men det är inte mer problematiskt än vad skadeläget brukar vara hos VSK. Det har ju hämtats in en drös mittbackar och mittfältare som ska fylla upp, om de inte håller i kvalitét så är det väll snarare Kian som inte levererat. Att Ribeiro och Engström samtidigt är skadade är så klart olyckligt, men vi plockar in två mittbackar i fönstret och har dessutom Adolfsson som gjort det bra. På mittfältet så har vi tappat Custovic/Hellgren som defensiv mittfältare, men hur många mittfältare har vi inte värvat in det senaste året?

När Askebrand presenterades så skrev vi på Anno att han var en tränare som har ganska enformiga träningar, nästintill tråkiga. När jag varit på träningarna har det ständigt varit liknande inläggsövningar som VSK kört, för att tränat så mycket på inlägg så är känslan att VSK inte varit speciellt bra på dessa. När inläggsspelet kört fast så har det känts som att det saknats verkrtyg för att skapa bra lägen.

Redan innan Norrby ryktet fick jag ett tips om att Kalle Karlsson var klar som tränare som tränare för nästa säsong och att parterna ville ha det. Det fanns en stor risk här att Askebrand visste att han inte skulle få förlängt och skulle blivit en lame duck som inte tillför någonting. Steget till att ge tränaren sparken är inte långt när man redan bestämt sig för att man inte tänker förlänga. Denna lösning lär inte ha kostat speciellt mycket, speciellt när Askebrand bara har fyra månader kvar på kontraktet och man tar in interna förmågor i ledningen.

Det finns en kritik att VSK sparkar tränare lättvindigt, det finns en viss sanning i detta och historiskt har klubben sällan haft tränare längre än två år. Men det är också bara tre klubbar i Superettan som just nu har en tränare som varit tränare mer än två år i samma lag,Lind (Norrby), Saarenpää (Brage) och Thern (Värnamo). Att Saarenpää inte fått sparken med tanke på Brages haltande resultat beror nog snarare på att han har 2,5 år kvar på sitt kontrakt.

Det finns massor med artiklar skrivna hos oss kring Askebrand/Kian, det finns en risk att VSK dippar sportsligt nu likt det gjorde hos Öster och Örgryte när han lämnade. Dels så kan duktiga spelare som tillhör Kian lämna och behöva ersättas men det kan bli problematiskt att ersätta när en stor del av den sportsliga kompetensen försvinner och klubbarna inte behövt scouta spelare under en längre period. På så sätt är det ändå bra att VSK satte en sportchef på plats redan nu så det finns lite tid att arbeta.

Var det rätt beslut att sparka Askebrand? Ja förmodligen, men framförallt var det rätt tidpunkt att sparka Askebrand. Nu finns det ändå tid att göra förändringar samtidigt som lagbygget för 2022 kan påbörja.

Dock ska vi vara tacksamma till Askebrands insatser, en sjundeplats och en semifinal i cupen är inte fy skam. Han har gjort många bra saker och det måste vi ta med oss in i det nya.

//HL

Facebook Comments Box