ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Allt är till salu, men till vilket pris?

Under året som har gått har VSK verkligen sålt spelare, Simba, Sabetkar, Salmon, Custovic och nu senast Sporrong. Alla har varit viktiga spelare i VSK där enast Salmon kämpade om att få speltid i startelvan. Det är lätt och tro att VSK blivit en väldigt rik klubb på alla affärer, men frågan är om det verkligen är så.

Monga Simba tyder dock på en riktigt bra affär i trakterna 1,5 miljon kronor plus klausuler. Det får sägas som en bra affär av VSK men kanske också den enda.

Sean Sabetkar ska ha sålts med en klausul för endast 40-50.000 kr. Hur det ens är möjligt att en lagkapten kan få in en sådan klausul är en ren skandal och löstes sedan ut av Degerfors några veckor innan seriepremiären. Att Sean lämnade öppnade dock upp för att Lagerbielke skulle ta en plats i startelvan och det är mycket möjligt att Sean hade fått nöta på bänken under våren. Tidpunkten och summan är dock olycklig.

Kevin Custovic lämnade för danska högstaligan och borde gett en rejäl slant. Dock hade Custovic en klausul som Veijle var villiga att lösa ur. Exakt hur mycket är inte känt men gissningsvis runt 500.000-800.000 kr. Finns lite motstridiga uppgifter om Veijle verkligen löste ut klausulen eller om det förhandlades ned mot gissningsvis klausuler.

Justin Salmon lämnade även han för Degerfors, det var dock en spelare som inte var given i startelvan. Med tanke på att VSK löste ut honom från Karlslund en gång i tiden lär nettoaffären inte vara speciellt bra. Kanske att VSK fått 100-200.000 kr men det lär nog ha kostat lite att lösa ut honom en gång i tiden. Det är svårt och se att Degerfors var villiga att betala en jättesumma.

Gustav Lagerbielke såldes till Elfsborgs IF, en klubb som inte direkt är känd för att betala speciellt mycket. Det finns uppgifter på att han gick för under en miljon och andra uppgifter på att det var ungefär som vad Kevin gick för. Gissningsvis 500.000-800.000. Häcken sålde jämnåriga Aiham Ousou som var utlånad som mittback till GAIS för 10 miljoner till Slavia Prag, liknande statistik som Lagerbielke men som har U21 landslagsmeriter. Därför förlorade nog VSK ganska många kronor när han inte blev uttagen till U21 landslaget där han rimligtvis borde ha varit väldigt nära att få vara med.

Albin Sporrong såldes nu senast till Mjöndalen IF i norska högstaligan, han har dock ett utgående kontrakt och med några få månader kvar är det svårt att få några större summor. Gissningsvis har VSK fått runt 300.000 då det ändå rör sig om högstaligan utomlands trots att det är kort tid på kontraktet.

En kvalificerad gissning utifrån diverse rykten så har VSK fått ungefär 3-4 miljoner i transferintäkter i år. Men då har vi också sålt sex spelare som varit startspelare i VSK. Mycket tyder att det är närmare 3 miljoner än 4 miljoner. En brasklapp här är att detta är en gissning men bör ändå vara hyfsat träffsäker med den information som florerar.

Det positiva är att försäljningarna gör att vi förmodligen gör ett positivt resultat i år, det vore första gången sedan Viggepengarna anlände. Men det kommer också vara helt ohållbart att sälja så många startspelare år efter år för dessa summor. Dessutom kommer en del av summan gå åt alla ersättningsvärvningar, där vi behövt lösa ut spelare från klubbar samt betala agenter en summa.

Att sälja Simba var egentligen ingenting konstigt, men klausulerna har ändå gjort att VSK fått mycket mindre betalt än förväntat i två övergångar. Visserligen har Custovic gett en ok summa men en klubb i danska högstaligan hade betalat mycket mer. Att Justin lämnar var ändå lite oväntat, men det kanske är roligare att sitta på bänken i Allsvenskan än Superettan, men frågan är om VSK ens fått tillbaka lönekostnader och transferutgifter vi haft för spelaren i fråga. Att Lagerbielke skulle lämna i detta fönster eller nästa var nog inga konstigheter, men varför denna iver att sälja honom i sommar för något som ändå inte verkar vara en fantastisk summa och övergången sker först i vinter?

Kian Karam, agent/scout

I de flesta av affärerna där spelare lämnat tycks Kian Karam varit involverat om inte allihopa, visst har det resulterat i intäkter men mycket tyder på att det bara varit en fantastisk affär och rätt mediokert i övrigt. Nu har Askebrand lämnat, men när han har varit den som sagt vad som är rimligt pris eller inte och ingen annan i VSK har haft kompetens att gör en bedömning om det är rimligt eller inte. Dessutom vet vi att det finns kopplingar till Kian både in och ut så är det lätt att få en oroskänsla i magen när tränare och dess agent är iblandande i både spelare in och ut. Affärerna med Degerfors känns märkliga och att det ens ska behöva funderas över en jävsituation är obegripligt. Därför är det rätt skönt att Askebrand har lämnat så man inte behöver oroa sig över vems bästa han ser till i affärerna.

Nog för att det är kul att VSK äntligen efter många år har blivit en säljande klubb, men totalsumman känns ändå lågt för så många spelare. Men som det många gånger tidigare har visat sig så är det snarare viktigare att ha procent än en bra försäljningssumma. Att ha klausuler i spelarkontrakten bör undvikas så gott det går och kanske ska procentandelen in redan där för att undvika att det sedan ska förhandlas ned.

Att våra egna produkter som ändå både Kevin Custovic och Albin Sporrong är, tar steget vidare är ändå väldigt positivt, det skickar andra signaler än vad kanske intäkterna ger. Det finns en väg för lokala spelare till högsta ligorna, det kommer göra att fler stannar kvar än att snegla på akademierna i Stockholm.

När akademin ändå kostar stora belopp varje år behöver det leda till spelarförsäljningar för att täcka underskottet, men trots att vi sålt två spelare som får klassas som egna produkter så skulle vi behöva upprepa detta årligen för att göra en vinst på akademin, vilket inte är troligt. Sporrong är egentligen första A-lags spelaren från akademin som säljs, men då spelade han också bara i akademin ett halvår och när akademin var relativt ny. Men det kommer säkert dyka upp fler spelare som får klassas som egna produkter.

William Videhult

Frågan är vad utsikterna är att kunna dra in för försäljningar fortsättningsvis,, för det finns ändå talang kvar. Sebastian Selin får inte speltid i Akropolis men är så klart en intressant spelare och har säkert intresse runt om kring sig. Selin är kanske den som har störst potential att hamna ute i Europa, men behöver också få speltid för att hamna där. William Videhult har det inte riktigt lossnat för men har känts ändå rätt het när han fått chanser, men kontraktet går ut 2022 och här behöver nog VSK förlänga för han kan nog behöva en säsong till eller några större summor. Även en spelare som Jesper Merbom Adolfsson borde röna intresse, i det dolda så gör han det väldigt bra på matcherna och är ändå bara 22 år gammal, ingen ålder för en mittback. Men det är tveksamt om det kommer bli några jätteaffärer såvida inte någon utländsk aktör blir intresserad.

I övrigt är det tveksamt om några av sommarens nyförvärv kommer ge några större intäkter på transfermarknaden, samtliga är lite äldre och det krävs nog att någon blir en late bloomer för att det ska bli något. Men vem vet, det var många som var tveksamma på Rydberg/Simba/Salmon när de presenterades för ett år sedan men nu spelar ändå två av dem i högstaligorna även om bara en affär tycks varit riktigt bra för VSKs del. Känslan är dock att vi sålt av talang men glömt på med att fylla på med ny, utan snarare fokuserat på mer rutinerade pjäser med begränsade försäljningsmöjligheter.

Sen är det rätt tråkigt att ha hög ruljans på spelare, när man väl fattat tycke för en viss spelare så försvinner det för att ersättas med någon okänd spelare man inte har koll på. Det är ohållbart att hålla på och sälja spelare i denna omfattning utan att det får sportsliga konsekvenser. Ett lag som VSK behöver också profiler i laget, annars är risken att det blir själlöst och urholkar hela alltihopa. Om VSK ska sälja spelare i sommarfönstret så behöver det också vara väldigt bra betalt då det innebär sportslig risk, det är svårt och hitta bra ersättare i detta fönster som snabbt ska skolas in.

Ska vi hoppas på stora pengar så får vi allt hoppas på att Manchester United säljer Vigge för 400 miljoner i sommar, det skulle innebära att VSK får en stor del av utbildningsbidraget som betalas till hans klubbar i ungdomsåren, det skulle kunna innebära så mycket som 7 miljoner till VSK. Lärdomen här är att utöver procentklausuler gäller att ha spelarna in i akademin så tidigt så möjligt.

Allt ovan är en kvalificerad gissning på diverse rykten men bör stämma hyfsat, kanske är någon affär lite bättre, någon lite sämre men borde landat däromkring. Den spekulativa totalsumman är låg med tanke på antalet spelare som släppts, däremot kan det nog ta några år innan vi säljer för lika mycket på ett och samma år. I slutändan kan en försäljning av Vigge vara mer värd än vad om VSK skulle sälja av hela truppen på ett och samma bräde.

För att locka till supertalang som Vigge, så behöver vi visa att vi är en klubb som kan utveckla spelare och släppa fram dessa och sedan även inte hindra dem från att gå vidare. Det har vi gjort detta fönster, förhoppningsvis förbättrar detta vårat utgångsläge i kommande transferfönster.

Att vara en säljande klubb är en absolut nödvändigt om vi ska fortsätta var där vi är, samtidigt är det också rätt trist se spelare lämna.. Förutom när de stora summorna kommer, för då är det fruktansvärt roligt!

Facebook Comments Box