ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ny väg för VSK Bandy

Ikväll klockan 18.30 har VSK Bandy årsmöte på Rocklunda Bistro. Det kommer vara ett intressant och viktigt årsmöte, säkert intressantare och viktigare än på många år. Det kommer att vara intressant för att klubbens starke man Micke Campese inte finns med längre och styr och ställer i bandyföreningen och det är viktigt för nu måste klubben staka ut en ny färdväg. En färdväg som inte är Mickes utan en som bygger på andra ekonomiska förutsättningar och en som kräver nya fräscha idéer om hur man återigen kan bygga en klubb redo för finalspel.

Klubben under Campos ledning har firat stora sportsliga framgångar med flera SM-Guld men de senaste tre säsongerna har samtidigt varit ekonomiska katastrofer för klubben med mångmiljonmissar i marknadsbudgeterna. Det är den sanning som klubben nu måste utgå från när man ska blicka framåt och börja fundera på hur man ska fokusera sig, vilka målsättningar som ska gälla och hur vägen till dem ska se ut.

När nu klubben ska ta avstamp mot en ny verklighet under nya förutsättningar är det viktigt att rätta till det som inte fungerat under de senaste åren.

Vi går nedan igenom de punkter vi anser klubben tydligt måste jobba med för att bli bättre och hitta en ny väg framåt – den gamla duger helt enkelt inte.

EKONOMI: Ikväll när årsredovisningen presenteras kan vi förvänta oss att klubben har gjort ett nollresultat eller till och med ett litet överskott. Här ska alla förstå att det bara är en lek med siffror eftersom klubben för tredje året i rad ”lånar” pengar från marknadssamarbetet med VSK Fotboll, dvs pengar som egentligen fotbollen ska ha nu använder bandyn för att bättra på sina siffror i årsbokslutet och rädda årets resultat. Det innebär att fotbollen får sina pengar senare under året som man ska ha enligt marknadsavtalet.

Vi ser inget konstigt eller fel i detta. Problemet är att bandyn för tredje året i rad räddar sitt årsbokslut med lånade pengar och sen i höst när säsongen drar igång och VSK Fotboll ska ha lejonparten av marknadsintäkterna så hamnar man i akut likviditetskris. Orsaken till krisen är att marknadsavdelningen inte kunnat dra in de pengar man lovat i början av året och som man lagt budgeten utifrån. Det har helt enkelt fattats flera miljoner varje år som inte funnits men som måste ordnas på något sätt för att inte hamna i en konkurssituation. Som alla vet har VSK Fotboll varit den räddande ängeln de två senaste åren. Men det har varit extremt tufft för bandyn – ett exempel. Under hela förra hösten betalade bandyn inga leverantörsfakturor eftersom man inte hade några pengar. Det var först i januari 2018 som leverantörerna fick betalt efter att bandyn lånat 1.2 miljoner av fotbollen. Det lånet gick åt till att betala gamla skulder. Nu lånar man återigen pengar av fotbollens via marknadssamarbetet för att få vettiga siffror i årsredovisningen och man riskerar så klart att hamna i samma likviditetssituation i höst igen.

Som alla förstår, så här kan det inte hållas på. VSK Bandys anseende bland sina samarbetspartners, sponsorer och supportrar har naggats i kanten av att klubben inte klarat av att leva upp till sina ekonomiska åtaganden.

Nu måste sittande bandystyrelse sluta låtsas som att det regnar och att allt är frid och fröjd. Lånade pengar är inte samma sak som riktiga intäkter. Vi kräver nu en helt ny öppenhet kring klubbens ekonomiska svårigheter och framförallt en diskussion med medlemmarna på årsmötet hur man kan lösa den uppkomna situationen framåt. Fram till nu har VSK Bandy haft som impuls att alltid neka till alla problem och har man ändå tvingats erkänna något har man skyllt på någon extern orsak. Det förhållningssättet måste upphöra. Det är bara genom ärlighet och transparens man kan jobba tillsammans med sponsorer och medlemmar och supportrar för att lösa situationen, alla andra sätt är dömda att misslyckas i längden, det måste nu styrelsen förstå och det modus operandi som fanns under förra klubbchefen är historia – nu måste något nytt till.

TRANSPARENS: Som vi var inne på ovan måste transparensen i klubben öka och då inte bara runt den katastrofala ekonomin. Ledningen i VSK Bandy måste nu förstå att många av VSK:s supportrar och anhängare är väldigt less på alla bortförklaringar, undanflykter och inte minst på att man ständigt skyller ifrån sig på andra personer/verksamheter när det är uppenbart för alla att man själv satt sig i situationen/omständigheten. Den mentaliteten måste bort ur föreningen. Om så inte sker kommer snart VSK Bandy vara en angelägenhet som väldigt få västeråsare bryr sig om. Klubben måste börja bygga förtroende med sina supportrar, sponsorer och alla grönvita själar därute. Det är ett stort misstag att tro att man får det gratis bara för att man tagit ett gäng SM-Guld tidigare. Förtroende som allt annat här på jorden måste förtjänas och det är en färskvara.

Förtroende får man genom att vara öppen och ärlig och dela med sig av information till klubbens medlemmar och välgörare. Man måste vara i dialog och lyssna på vad engagerade människor har att säga och inte tro att man vet allt eller vet bättre i stort och smått. Om man lyckas med det skapar det i sin tur engagemang och nyfikenhet och kanske lust att engagera sig mer och vidare i klubben. Motsatsen gäller också så klart. Det här är en viktig vattendelare för klubben – det gäller nu att börja tänka helt nytt runt hur man kommunicerar med sina medlemmar och den grönvita familjen i stort.

PROFESIONALISM: Under många år har styrelsen i VSK Bandy låtit Micke Campese sköta ruljangsen i klubben i stort och smått. Inget konstigt i det kanske men man har samtidigt släppt sin viktigaste funktion att kontrollera och ta ett aktivt ansvar för klubbens skötsel – Micke har fått sköta allt efter eget huvud. Sånt funkar tills det inte funkar längre och styrelsen har tvingats vakna upp till en ekonomisk verklighet som de inte varit medvetna om då det precis som för fotbollsstyrelsen inte funnits någon ekonomisk redovisning eller uppföljning runt marknadsarbetet. Helt plötsligt kunde inte Micke fixa pengarna han lovat och då har det blivit kris flera år i rad nu. Så här kan man inte driva en professionell klubb, det är helt oseriöst. Från och med nu måste klubben börja jobba seriöst med styrning och uppföljning av både ekonomi och den sportsliga verksamheten med tydliga mål för båda som följs upp och utvärderas löpande. Så funkar det i alla företag och det är ett stort underbetyg till tidigare styrelser som låtit det gå så långt att man hamnat i akuta ekonomiska lägen flera år i rad pga sin ovilja att följa upp marknadsarbetet löpande. Inte okey och inte godkänt på något sätt och vill man ha någon trovärdighet framåt har man att presentera för medlemmarna hur man tänker göra det här i framtiden, allt annat är oacceptabelt.

Vi skulle kunna fortsätta med avslutar här för denna gång. Avslutningsvis vill vi uppmana den kommande styrelsen att beakta ovanstående. Man kan välja att se det som ett påhopp på bandyn och sig själva och som vanligt säga att det bara är jobbiga supportrar som inget begriper och gå i försvarsställning eller så kan man välja att se det som ett inlägg i debatten om hur VSK Bandy ska formas i framtiden. Hur det än är, det är bara genom dialog och gemensamma ansträngningar en klubb kan byggas och alla måste inse att det inte bara kan finnas en åsikt om hur saker och ting ska göras och om man inte råkar tycka så har man inget berättigande. Vi uppmanar den kommande styrelsen att ta till vara på chansen nu när en epok går i graven och något nytt ska byggas. Vi är alla VSK:are och tillsammans kan vi bygga ett nytt VSK Bandy för framtiden om viljan finns.

Facebook Comments Box