ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

MATCHRAPPORT: VSK Fotboll – Rynninge IK

Då var fjärde raka segern bärgad. Denna gång mot ett lag som kämpade stenhårt i 94 minuter och gjorde allt för att störa VSK:s speluppbyggnad oavsett vart på plan spelet var för tillfället. I mångt och mycket lyckades RIK med sin taktik. De fick VSK till att bli stressade i uppspelen med ideliga långbollar som fler gånger än inte hittade rätt adressat som en följd av att VSK:arna pressades. VSK å sin sida kom inte upp i nivå. Borta var farten, bolltempot, löpningarna utan boll och det kompakta, fokuserade och vägvinnande spelet vi fick se mot Akropolis.

Första halvlek började annars bra för VSK som första 15 minuterna trummade på och försökte hitta chanser i Rynninges kompakta försvarsarbete. Jonas Hellgren gjorde som han brukar ett föredömligt arbete i inledningen av matchen. Efter ett tag började RIK få ordning på sitt spel och lyckades hålla bollen lite längre stunder vilket gjorde att spelet jämnades ut. Efter 24 minuter fick VSK hörna som följd av en fin aktion av sagde Hellgren. VSK:s nya hörntaktik (precis som Rynninges) verkar vara att samla alla vid första stolpen vilket gör att 75% av alla spelarna på plan står inom en yta av 3 kvadratmeter. Bollen dimper slumpartat ned framför Robin Blommé som snyggt slår in den högt upp utan chans för målvakten och de 5 försvararna på mållinjen. Bollen kanske inte riktigt dimper ned, Blommé slår in den på volley med benet högt upp i luften. Det är tur att det var Blommé som fick det läget. Få om ens någon spelare i VSK har via hans längd och långa ben den räckvidden som gjorde att han kunde nå den bollen med foten. Om det varit någon annan där hade det garanterat inte blivit mål – inte på det sättet iaf (se bild). Halvleken fortsatte på samma sätt där båda lagen tog ut varandra och den enda riktiga farligheten fick Simon när han blev frispelad i ett snyggt anfall – men avslutet var med fel fot och gick utanför.

Om vi sammanfattar den första halvan av matchen kan vi konstatera att Rynninge är ett spelskickligt lag som gjort läxan mot VSK och såg till att inte ge mittfältarna några ytor att jobba på för att fördela bollar och öppna upp anfall. VSK:s mittfält agerade likadant så det blev inte särskilt mycket till ordnat spel utan var mycket chansbollar eller snabba passningar som slogs på vinst och förlust från båda lagen. Mittfältskriget gjorde att båda lagen började lyfta bollarna istället för att försöka spela via mittfältet. Inte vid något tillfälle blev det riktigt farligt åt något håll som en följd av den typen av spel.

En reflektion från första halvlek var att samtliga anfallsspelare och flera av mittfältarna i VSK vid ett eller flera tillfällen valde att klacka bollen istället för att ta emot den och behandla den och passa vidare. I normala fall kanske man får se en klack per halvlek om ens det. Nu fick vi se ett tiotal klackar av våra offensiva spelare. Hur ska man tolka det? Vi ser det på två sätt. Dels visar det att spelarna har självförtroende för vad de håller på med på planen och det är så klart bra. Men vi ser det också som ett tecken på att man i den här matchen inte riktigt var med och fokuserade på sina uppgifter på planen. Det kan se snyggt ut med klackar men det är väldigt sällan ett effektivt sätt att passa bollen vidare. Det kändes som att VSK-spelarna ville göra en avgörande grej med sina klackar som ledde till målchanser istället för som Rynninge ta emot bollen och med rörelse och fokus systematiskt jobba fram chanserna. Vi önskar faktiskt se mindre av klackande och istället snabb bollbehandling och rörelse för att få fram chanserna.

Bäst i VSK i första halvlek var nämnde Hellgren, samt försvaret med Calle och Robin i spetsen. Ravy förtjänar också att nämnas här för sina offensiva kvalitéer som han visade prov på i första halvleken. VSK ledde välförtjänt men många åskådare var nog missnöjda med det ganska tempofattiga och hafsiga spelet. 


Andra halvlek bjöd i princip på samma typ av spel men där VSK blev ännu mer försiktiga i perioder. Inte för att RIK lyckades få till någon riktigt 100% målchans på hela matchen men i andra halvlek vaskade de fram flera halvchanser. VSK spelade kontrollerat och hade tydliga order att gå på omställningar. Både Rinor och Filip byttes in för att kunna effektuera detta. Så mycket av det blev det inte utan ställningskriget på mitten fortsatte och det slogs långbollar från båda håll för att försöka bryta dödläget. Spelet var fyllt av felpass och en del dåliga beslut av spelarna ur båda lagen vilket gjorde att kvalitén på spelet inte var det bästa – eller som Kevin Johansson valde att kommentera vid någon spelsekvens där det slarvades – det är ingen slump att de här båda lagen spelar i Division 1.

VSK vann till slut välförtjänt efter en prickfri försvarsinsats men där anfallsspelet behöver bli bättre. Vi kan ta med oss att vi är fenomenalt duktiga på att freda vårt straffområde men vi kan definitivt kräva bättre anfallsspel än vad vi fick se denna fredag. Vi förfogar över seriens bästa anfallsspelare och vi måste få ut mer av dem än vad vi fick i den här matchen. Detta sagt så gör Rynninge en smart match där de plockar bort Karwan och jagar vårt mittfält så att det blir dåligt med tid för speluppbyggnaden.

Bäst i VSK denna afton var Robin Blommé och Calle Svensson tillsammans med Ravy Tsouka och Anton i målet. Ingen av målvakterna ställdes överhuvudtaget på några prov i denna match vilket säger något om hur duktiga båda lagen var på att försvara sig. Anton var dock duktigt ffa på höjdspelet i sitt straffområde – han gick ut och plockade ned bollen ett antal gånger med stor pondus som gav säkerhet åt försvarsarbetet. Robin och Calle fick jobba hårt som mittbackar och skötte det prickfritt, Robin vann varenda nickduell och Calle var extremt placeringssäker och bröt ett antal farliga situationer.

Matchens prestation stod Ravy för halvvägs in i första halvlek när han på egen hand sprintade förbi/igenom tre försvarare in i RIK:s straffområde men missade tyvärr framspelningen till Simon. Hurusom, det var väldigt snyggt och bra gjort – mer sånt vill vi se. Tyvärr är nu Ravy avstängd i nästa match mot Syrianska nästa söndag.

VSK gjorde vad de behövde den här fredagen – knappast så mycket mer. Nu behöver laget lyfta sig om segersviten ska fortsätta över nästa helg.

Kom igen Grönvitt

Facebook Comments Box