ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchrapport VSK Fotboll – Linköping City

Då var träningsmatch nummer två avverkad för VSK Fotboll i och med segern med 3-1 mot Linköping. Generellt var matchen tämligen ensidig då VSK dominerade tillställningen från början till slut. Men vi kunde också skönja konturerna i det som kommer bli VSK 2018, vilket vi så här spontant tycker lovar gott inför säsongen.

Från avspark i första halvlek var VSK helt dominerande i spelet och tillät inte Linköping att vila med bollen och bygga upp spelet. Oavsett vart på planen Linköping höll bollen möttes man av attackerande VSK-spelare.

Vi ser nu embryot till det spel vi lär få bekanta oss med under säsongen. Ett VSK som attackerar högt och inte bara stör motståndarens speluppbyggnad utan snarare med full kraft försöker återerövra bollen och mer eller mindre direkt få till ett avslut.

Rent generellt var VSK:s spel snabbare och rakare i denna halvlek jämfört med något vi kunde skåda förra säsongen. Man gick till attack så fort bollen erövrats oavsett vart på plan bollen kommer i VSK:s ägo. Det sker med diagonala långbollar eller snabba markpass rakt fram i banan. ingen tid läggs på att hitta balans eller positioner. Det verkar som att Tor-Arne jobbat mycket med positionsspelet så att när bollen återerövras ska alla vara på sin plats redo för anfall.

Spelarna löpte mycket men kontrollerat under hela halvleken. Linköping hade inte en riktig målchans och stackars Anton i mål måste varit stelfrusen.

VSK tog ledningen i halvlekens sista minut med en snygg nick av Dogge som målvakten försökte men inte kom ut på.

Före målet hade som sagt VSK fullständigt dominerat matchbilden och borde gjort både 2 och 3 ytterligare mål. Det som saknas hos spelarna är tajming i löpningar och bollmottagning. Det är helt klart ringrostigt. Trion Dogge, Hinken och Simon borde fått till sina avslut bättre.

Bäst i halvleken var Dogge och Boris som fick tid på sig att lägga ut sina svepande krossbollar på kanterna. Även U19 spelaren Lööf gjorde en stabil insats på mittfältet. Backlinjen prövades inte mer än någon gång under halvleken och hanterade det hela bra.

I andra halvlek fortsatte VSKs dominans även om Linköping stack upp mer i denna halvlek. På en halvchans i halvlekens mitt styrdes bollen mot VSK målet rakt på Anton. Från sändningen såg det ut som att Anton antingen kunnat plocka upp den eller sparka bort bollen. På något sätt lyckades bollen rulla mellan benen eller bredvid honom och sedan sakta in i mål. Det såg onekligen ut som en målvaktstavla.

VSK ville på nytt ta ledningen och efter ett relativt kort tag kommer Simon fri på vänsterkanten och spelar in snett bakåt där Jonas kommer och smeker in bollen utan chans för målvakten.

I matchens sista 20 minuter spelar VSK Med fem juniorer på plan varav fyra normalt inte ens tränar med A-laget. Kvalitén i spelet sjunker men Linköping lyckas inte ta över. I matchens sista minut går Dogge omkull i straffområdet. Straffen sätter Hinken säkert i målvaktens högra kryss – helt otagbart.

Om vi ska lyfta fram några spelare i denna match får det bli Dogge som var vass matchen igenom och nu också gjorde mål, vilket man kan begära av toppforwards som får så många chanser.

Simon var som alltid bra – även som vänsterytter och deltog sin position till trots ofta i spelet. Även Jonas Hellgren på mitten gjorde en mycket bra andra halvlek innan han gick av. Av Brian ”Hinken” Span fick vi vartefter matchen led se bättre och bättre aktioner. Som bäst kanske han var när han från mitten mittfältsposition gick fram mot straffområdet och bröt sig igenom genom väggspel med Dogge. Han fick spela på Jonas plats då han utgick.

Backlinjen fungerade klanderfritt och Calle var igång igen med bra passningar och resolut spel, precis som Berisha. De är verkligen lugnet själva där bak.

Det blev en intressant match. Inte för resultatet men för att VSK visade upp sitt nya jag som man kommer se ut under Tor-Arnes ledning och vi tror att det är få som har några synpunkter om man jämför det vi såg idag med hur VSK spelade gångna säsongen.

Nästa lördag är det upp till än mer bevis då VSK möter AFC Eskilstuna kl 16.00 på Tunavallen.