ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Linköping City

Idag står årets andra träningsmatch på schemat. Som vanligt kan läget i VSK-truppen bäst beskrivas som en sjuk- och skadestuga med närmare halva truppen borta av olika anledningar.

Skade- och sjukläget är så klart problematiskt då det i praktiken omöjliggör spelövningar där 11:or möter varandra. Nu är det mera att 6:or får möta varandra.

Vi hoppas så klart att alla snart kan tillfriskna från sjukdomar och skador så att vi inom en månad kan börja mönstra vår tänkta startelva och matcha ihop den inför seriestarten som är mindre än två månader bort.

Men men, ny match idag som sagt. Motståndet för dagen står Linköping City för. Det är en förening som klättrat relativt snabbt genom seriesystemet. Så sent som 2012 spelade man i division 3.

Historiskt sett har laget varit ett stabilt division 2 lag. Man hade dock en svacka 2011-2013 när man spelade i division 3. Första året efter comebacken i div 2 lyckades man knipa en plats på den nedre halva i serien. Men därifrån har det sedan tagit fart. (se tabell nedan). Det som är imponerande med Linköping City är att de senaste sex åren har man för varje år förbättrat sin poängskörd eller placering. Den formen av prestation pekar tydligt på ett systematiskt arbete med att förbättra både truppen och föreningen och förbereda den för att lyckas med de allt större krav som ställs ju mer man klättrar.

2012: 7:a (div3) 26p
2013: 1:a (div 3) 61p
2014: 9:a (div 2) 31p
2015: 2:a (div 2) 47p
2016: 2:a (div 2) 56p
2017: 1:a (div 2) 67p

När vi tittar på hur de ställt upp laget senaste säsongen har de ofta kört med en central forward och fyrbackslinje. Utifrån detta har lite olika varianter funnits som man alternerat 4-2-3-1, 4-3-3 eller 4-5-1, beroende på motståndet.

Under försäsongen har Linköping mött ÖSK på bortaplan. I den matchen var man det klart bättre laget i 60 minuter och ledde rättvist med 2-0. Sen tog orken slut och ÖSK gjorde 6 mål i rask följd efter att ha bytt in en fräsch elva i halvtid.

Linköping hade under fjolårssäsongen amerikanen Michael Hartmann som burväktare. Han blev nominerad till division 2:s bästa målvakt i fjol och han behövde bara kröka rygg 18 gånger under seriens 26 matcher. Det är ett mycket bra facit som visar på hans betydelse och det faktum att han var en bidragande orsak till att man avancerade. Just nu har han inget kontrakt med klubben men finns i Linköping och parterna förhandlar med varandra. Det återstår att se om de har kommit överens och om han vaktar buren idag.

En annan import som spelade med klubben ifjol men som nu inte har kontrakt är japanen Takuto Yasuoka som var klubbens givna högerback 2017. Han har också återvänt till Linköping för att förhandla kontrakt och vi får anta att han kommer överens med klubben, kanske redan till idag och att vi då får se honom på planen.

Klubben har tappat en mittback i form av Andreas Johansson som gått till Åtvidaberg. Men man har hittat en väldigt intressant ersättare i den 17-årige Pontus Rödin som spås en lysande framtid. Han var under föregående säsong ordinarie i division 2 hos lokalkonkurrenten AFK Linköping och nu senast i träningsmatchen mot ÖSK stod han upp bra mot deras rutinerade anfallare.

Levon Pachajyan med meriter från Gais, Assyriska och andra klubbar har hunnit bli 34 år gammal. Relativt gammal alltså med fotbollsmått mätt. Men känslan efter att ha sett honom i träningsmatchen mot ÖSK är att han ännu håller en hög och bra nivå. Han är högerytter och i matchen mot ÖSK hade han lekstuga med ÖSK:s försvar i första halvlek. Något att bita i för Dennis x2 idag.

En spelare som var målfarlig förra året var deras targetspelare Esat Jashari som gjorde 17 baljor i fjol av lagets totalt 63 producerade mål. Även han visade sina kvalitéer mot ÖSK när han gjorde Linköpings båda mål.

Något att se upp med är också engelsmannen/nigerianen Michael Uwezu, som också återvänt till Linköping i veckan för kontraktsförhandlingar. Uwezu är fostrad i Arsenal/Fullhams U18-lag men har inte spelat i någon av de högre ligorna där. I Linköping återfinns han oftast i en 10:a roll och vi får avvakta och se om han är klar för klubben och beträder Parkens evigt gröna gräs i eftermiddag.

Slutsats: Linköping var överlägsna seriesegrare i sin Div 2-serie i fjol. Man kommer sannolikt inte tappa särskilt många spelare inför årets säsong och kanske kan man få någon ytterligare till sig som inte platsar hos länskonkurrenten Åtvid i transferfönstrets senare del. Det är tvivelsutan ett lite spännande och roligt lag att få stifta bekantskap med.

Givet VSK:s sjukstuga är det svårt att sia hur matchen slutar, en VSK seger kanske inte är riktigt given.

Har våra läsare några idéer om hur det kan gå?

Facebook Comments Box