ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsong och Silly season 11/2

Tiden går och silly season rasar vidare. Vi har nu kommit till den punkt i truppbyggena där tränarna fyllt på med spelare och står med allt färre frågetecken i de tänkta startelvorna.

Detta sagt så finns det en position som flera tränare i DIv 1 Norra fortfarande brottas med, nämligen mittbackar. Nästan varje gång vi läser artiklar om lagen så är det just mittbackar sportcheferna/tränarna letar efter med ljus och lykta.

Vi önskar dem så klart inte lycka till i deras allt mer desperata letande men vi konstaterar att det är väldigt skönt att VSK har löst den frågan och faktiskt besitter seriens bästa mittbackspar.

Västerås SK – Linköping City 3-1

Det var inget snack om vilket lag som var det bättre laget av de två i denna match. Det man kan säga är att VSK borde gjort fler mål och att man saknade skärpa i avsluten.

En förklaring till VSKs överlägsenhet var att Linköping hade tre provspelare i backlinjen i första halvlek och ytterligare en på mittfältet. Laget lyckades knappt komma förbi mittcirkeln i första men spelade lite bättre i andra när de fick in fler ordinarie spelare på de positionerna.

På silly-fronten hade LFC förra året tre icke EU-spelare i truppen, nämligen Michael Uwezu, Yasuoka Takuto och Michael Hartmann. I division 2 finns inte kravet på att icke EU-spelare ska ha 15.000kr/månaden.

Division 2 lag tycks utnyttja detta genom att låta spelarna vara i Sverige på turistvisum och återvända var tredje månad till sina hemländer. Då kan de i princip spela gratis. Problemet som nu LFC hamnat i är att i om man avancerar blir det väldigt dyrt och behålla dem i division 1 med andra krav.

Just nu finns det ingen ekonomisk lösning på hur de ska behållas. Spelarna på plats och föreningen pratar med flera sponsorer om hur de ska lösa situationen. Utöver detta är det värt och nämna att Linköping är ett av lagen som letar en mittback.

För VSKs del har föreningen haft kontakt med Anton Wede som just nu tränar med Fagersta Södra i Div 3. Han verkar dock ha siktet inställt på spel högre upp i divisionerna och just nu handlar det om att vänta ut och se om han till slut kan tänka sig VSK.

Fredheim valde i lördagens match att testa Simon Johansson som vänsterytter. En anledning till det, som vi ser det, kan vara att bereda plats för just Wede som spelade defensiv/central mittfältare i GAIS förra året. En sak vet vi i alla fall. Allt TaF gör på planen har en tanke bakom sig. Det är alltså ingen slump att Simon hamnade som just vänsterytter, han skulle helt klart testas på den positionen av någon anledning.

Det har även ryktats om att VSK övervägt en finsk central mittfältare, vilket skulle ha samma effekt på lagbygget.

AFC Eskilstuna – Arameiska-Syrianska IF 4-0

Arameiska har värvat ytterbacken Filip Korkes från Syrianska FC. Han är inte ny för Arameiska då han var på lån där hela hösten. Han var ordinarie och tydligen tillräckligt bra för att få ett kontrakt. Med tanke på vilka spelare Syrianska FC värvat hade nog inte Korkes fått plats i startelvan och vi misstänker att han hellre ville ha speltid än att betrakta fotbollsplanen från avbytarbänken.

Hos motståndarna AFC hittar vi att Rinor Nushi börjat träna med AFC efter sin meniskoperation. Han har några veckor kvar på sin rehab innan han är redo för matchspel. I nuläget vet vi inte om VSK är fortsatt intresserade av Rinors tjänster givet att Simon spelade på hans plats i gårdagens match.

En annan VSK bekanting Mohamed Buya Turay gjorde självklart mål i matchen mot Arameiska. Han ryktas dock bort från AFC och ska enligt uppgift ha en prislapp på 10 miljoner kronor. Buya spelade i VSK bara ett halvår under 2014 men har setts på läktaren på Solid Park Arena under förra säsongen.

Sandvikens IF – Bollnäs GIF 3-0

Det har varit väldigt tyst om Sandviken på sista tiden. Men nu har de i alla fall spelat sin första träningsmatch mot Bollnäs, ett lag som är nyuppflyttade till Div 2 efter att ha vunnit sin lokala Div 3 serie i fjol. Programenligt vann SIF matchen klart trots att sju spelare inte kom till start på grund av mindre skador/känningar.

IFK Luleå – Umeå FC 1-1

Det finns ingen fullstor inomhushall i Umeå/Skellefteå vilket så klart inte är ideala förutsättningar för elitlag i Västerbotten givet väderleken på vinterhalvåret. Träningarna får istället bedrivas på mindre inomhusplaner och när det är dags för träningsmatchande får det ske i grannkommuner.

De Carolis startade matchen och spelade i 55 minuter som mittback i UFC:s nykomponerade trebackslinje. Vad vi kan se så här långt är det fullt möjligt att han tar en starttröja vad det lider.

Under gångna veckan har Umeå lånat in målvakten Victor Göranzon från BP. Han har tidigare varit utlånad till Kerburan och förra året till Håbo FF. I helgen var han dock inte med i matchen mot Luleå, hur man nu ska tolka det.

Under veckan värvade UFC de Adel Ziarat som mittback från Kalmar FF. Han har varit utlånad till Oskarhamn där ett inhopp är hans enda nuvarande merit som seniorspelare.

Trots Ziarat och De Carolis är Umeå på jakt efter fler mittbackar. I matchen testades fransmannen Aurelien Norest, omdömet från tränaren ska ha varit ”okej”.

Karlslunds IF – Carlstad United 2-2

Det tycks ha varit en jämn match mellan lagen men där båda dessvärre åkte på skador. Hos Carlstad provspelade FC Trollhättans mittback Anton Agrest som ska ha varit riktigt bra mot topplag förra året. Han fick en smäll på käkbenet och tvingades åka ambulans till sjukhuset.

Det är ingen hemlighet att CU letar efter en målvakt då de bara har förre VSK keepern Andreas Olsson under kontrakt i den rollen. Enligt VK ska klubben ha varit riktigt nära att knyta till sig en kanonvärvningen, nämligen Åtvidabergs förre målvakt 31-årige Gustav Jansson. Till slut stöp det hela på att han inte var redo att trappa ned.

I stället verkar nu första alternativet vara 21-årige Tobias Johansson från GAIS som ännu inte spelat någon seniormatch. Han fick i alla fall chansen att starta mot Karlslund.

Huddinge IF – Assyriska FF 1-3

Finns ingen information om denna match.

Djurgårdens IF – Assyriska FF 1-1

Precis som Syrianska FC gjorde förra fredagen mötte Assyriska ett reservbetonat Djurgården i helgen, som man lyckades få oavgjort emot. I praktiken är det svårt att göra någon bedömning av insatsen och vilka växlar man kan dra av resultatet.

Assyriska är fortsatt ute på värvarstråt och har nu gjort klart med brödraparet Alegie Sosseh (Akropolis IF) och Sal Jobrath (Nyköpings BIS). Båda får betraktas som spetsspelare på den här nivån då ena brorsan nästan vann skytteligan ifjol och den andre vann poängligan i tidningen SN (Nyköping).

Sosseh verkar dock vara äventyrets man som har svårt att se samma hemmaplan mer än en säsong. 15 klubbar på 14 säsonger har det blivit, vilket är en imponerande merit i sig.

Förövrigt ska Assyriska också vara på jakt efter mittbackar.

Piteå IF – Skellefteå FF 1-2

VSKs premiärmotståndare Skellefteå FF försäsongspremiärade i helgen mot Piteå IF på bortaplan. Eftersom PIF hade den goda smaken att webbsända matchen passade vi på att spana in nykomlingarna lite extra så här inför premiären.

Laget ställde upp med ett klassiskt rakt 4-4-2 och anföll med fart på båda kanterna och skapade på så sätt målchanser. Piteå var inte ofarliga utan fick även de många bra lägen.

Känslan efter matchen är att backlinjen hos Skellefteå kanske inte är på den nivån den behöver vara på i division 1 för att räcka till.

En spelare som tränar med Skellefteå är Moröns Sebastian Shafei-Åman, som även VSK och UFC varit intresserade av. Morön BK har förövrigt dragit sig ur division 2 då de inte får ihop ett lag och Skellefteå har plockat en hel del spelare från dem.

Akropolis IF – Nyköpings BIS 0 -1

I helgen fick vi se en potentiell toppmatch när Akropolis mötte outsidern Nyköpings BIS. Matchen slutar med seger till Bissarna som har värvat bra för att fylla upp sina spelartapp. Fredrik Holster tex är mer än en fullgod ersättare till den flyktade Sal Jobarteh.

Angående resultatet ska man så klart inte dra några långtgående slutsatser av en tidig försäsongsmatch, Akropolis startade tex inte med sin bästa elva utan lät namnlösa provspelare försvara klubbfärgerna denna match.

Självklart är Sosseh ett stort tapp för Akropolis. Men man har en bra ersättare i Ekin Bulut som har potential att göra minst lika många mål som Sosseh och han är i en mycket mer intressant ålder (21 mpt 31 år).

Klubben har under veckan värvat tillbaka Oskar Cederling. Han är en mittback som förra säsongen gjorde succé i Oskarshamn, men som åkte på en korsbandsskada i augusti 2017 och har rehabtränat sedan dess. Hans deltagande mot VSK i omgång 2 är osäker men han lär dyka upp senare i året serie.

Som vi tidigare skrivit lämnar defensive mittfältaren Adrian Pettersson Akropolis. Han ersätts dock av kompetente Jens Jakobsson från Åtvidaberg.

En annan ny mittback har anslutit till Akropolis från Djurgården, nämligen Marcus Enström. Ett rykte säger att Marcus ringde upp VSK och frågade TaF om han inte kunde få börja spela för klubben. När Fredheim frågade varför han ville spela för VSK ska han ha svarat ”Fansen”. Men som alla vet, mittbackar har vi de vi behöver så han hamnade i Akropolis istället.

Rynninge IK – IFK Eskilstuna 4-3

En målrik historia där fyra olika målskyttar i Rynninge fick presentera sig. Enligt Rynninges hemsida ska IFK stått upp bra mot det nyblivna division 1 laget. Det kanske ska ses som ett svagt resultat av ett lag som BK Forwards tränare så sent som förra helgen utnämnde till ett blivande topplag i årets serie.

Vasalunds IF – Syrianska FC 1-2

Finns ingen information om denna match

Sollentuna FF – Örebro Syrianska IF 1-2

Gänget från Sollis har inte kunnat landa några tunga nyförvärv så här långt. Spetsspelarna i Stockholm väljer helt enkelt de andra lagen i Div 1. Runt matchen finns dessvärre ingen information som vi lyckats hitta.

Team TG

Trots skandalerna hos ägaren av klubben (friskolan håller inte vad de lovar) så har Sebastian Lundbäck kritat på ett kontrakt och verkar inte ha några betänkligheter över hur hans lön finansieras (färre lärare än utlovat i klassrummen = 28 miljoner som Raja plockar ur verksamheten varje år för att finansiera sina idrottsprojekt). Lundbäck var även aktuell för Umeå FC men valde tillslut TG dit han varit utlånad från ÖFK i två olika perioder de senaste säsongerna.

Summering

Nu när större delen av trupperna är klara är känslan att utöver VSK handlar det först och främst om Assyriska, Akropolis och Syrianska FC när topplaceringarna ska delas ut.

Akropolis upplever vi är på ungefär samma nivå som förra året just nu. Kanske kan de få in någon värvning till men de har ett komplett lag som definitivt kommer kriga om seriesegern.

Assyriska har värvat på bra men har än så länge en svaghet i mittbackar/målvakt. Ambitionen är att täppa igen dessa luckor. Lyckas de har även de ett komplett lag som kan vara med där uppe.

Även Syrianska saknar en bra mittback men har i övrigt en i det närmaste komplett tung startelva men är fortsatt tunna på bänkspelarsidan. Även de kommer säkert att värva någon eller några till för att försöka bli mindre sårbara.

Självklart finns det säkert några lag till som kan värva spetsspelare och som kanske kan dyka upp i diskussionen om topplaceringar. Umeå FC/Nyköpings BIS har en bra stomme men skulle nog behöva mer spets för att kunna blanda sig i.

Men det är många dagar kvar innan fönstret stänger så vi kan vara lugna i att vi inte sett den sista tunga värvningen till årets upplaga av Div 1 Norra.

Facebook Comments Box