ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchrapport: VSK Fotboll – Degerfors IF

Tre gröna sköna poäng bärgade av VSK Fotboll i hemmamatchen mot Degerfors. Vi får säga att det var lite av en överraskning. VSK har inte rosat fotbollsmarknaden på senare tid, något som däremot gästerna faktiskt gjort med tre raka segrar på kontot inför denna drabbning.

Inte mycket talade för VSK-poäng i denna match. Men när domaren blåste av matchen kunde trots allt supportrarnas händer sträckas i skyn och en kollektiv lättnadens suck utstötas. YES, tre oväntade pinnar och viktiga poäng inspelade i jakten på nytt kontrakt.

I ärlighetens namn var det ingen match som någon kommer att minnas några längre tidsrymder. Det var rätt svagt tempo och inte mycket till målchanser från något av lagen.

Detta sagt, det var ingen dålig fotbollsmatch. DIF-tränaren Jacobsson säger till klubbens hemsida efter matchen att VSK gör det bra och har ett giftigt anfallsspel.

Så var det, VSK gör det bra utan att glänsa eller att alla spelarna kommer upp i nivå. Kollektivet lyckas dock med det man föresatt sig.

Matchplanen för båda lagen var snarlik, håll positioner, jobba som ett lag och försök ta er fram med raka bollar i banan. Det var två lag som skulle nöta ned varandra och ta vara på motståndarnas misstag för att göra mål.

Det blev två lag som stångades mot varandra men där respektive försvar allt som oftast låste fast anfallsförsöken och styrde bort dem. VSK-spelarna var satta under stränga order att inte slarva in något tidigt baklängesmål. Och visst märktes det att spelarna kom ut till den här matchen med ett helt annat fokus och närvaro på planen, än senast mot Brommapojkarna.

Vi fick inte se något sprakande tempo precis från något av lagen utan man spelade på säkerhet och spelade hellre hem än chansade med bollar upp i planen som kunde ge omställningar.

Första halvlek förflöt på detta sätt och lagens centrala forwards Span och Björndahl låstes effektivt fast av respektive mittförsvar.

Paus, och med stor säkerhet ett lugn och tystnad i båda omklädningsrummen. Vi fortsätter och nöter på var rimligen orden för andra halvlek hos teamen. Det hände egentligen inte mycket i den andra halvan som gör att den kan beskrivas vara annorlunda än den första.

En typisk 0-0 match var precis vad det var och det hade nog blivit slutresultatet, om det inte vore för en riktigt vass VSK-aktion.

Jonas Hellgren driver upp bollen på högersidan och möter på patrull när han närmas sista tredjedelen. Han slår ut bollen till höger där Filip Tronêt finns. Filips väg fram är också spärrad så han slår bara bollen in i banan för att komma loss lite grann. I straffområdet bakom backarna har Karwan smugit sig in och viftar lite diskret efter bollen. Filip ser detta och slår med fel fot en perfekt boll mellan backarna som Karwan kan möta och snyggt slå i mål.

Det var en fantastisk aktion och en av de få gånger denna match VSK agerade med speed och rörelse i kombination. Detta räckte för att ställa DIF-försvaret.

Till hemsidan ursäktar sig Degerfors tränare med att man förlorade bollen i en omställning och inte var i balans när VSK anföll. Det får vi nog säga är en sanning med modifikation. Nog var man på plats alltid, men mittförsvaret tittade på bollen istället för att hålla koll på vart Karwan hade tagit vägen.

1-0 och matchen som skulle sluta 0-0 hade fått ett välbehövligt VSK-mål.

Nog försökte Degerfors lyfta upp spelet en smula sista 10 minuterna utan att på något sätt kunna skapa någon form av tryck på VSK.

Som det så ofta blir när ett lag ska försöka kvittera sent i en match så blottar man sig och ger motståndaren chansen att utöka ledningen. Så också i denna match.

Återigen är det Herr Tronêt som lyckas kriga till sig bollen vid mittlinjen i kamp med två backar och ser till att komma helt fri. Med sig har han Karwan och de rusar helt ensamma mot mål för att slå in 2-0. Well, lika snygg som Filips första aktion är i anfallet, lika usel är hans passning till Karwan som inte ens får styrfart utan målvakten hinner emellan och kniper bollen.

Katastrofalt dåligt. Filip måste drabbats av brain freeze, han hade på tok för mycket tid på sig att tänka. Om man inte kan göra mål i de lägena, ja, när ska man då göra det. Filip skriver i en tweet att han får bära skämskudde resten av livet. Det stämmer nog lite grann. Han blir dock förlåten tack vare sin framspelning till Karwan vid 1-0 målet.

Som tur är för Filip skapar inte Degerfors några fler chanser på tiden som är kvar och VSK kan vinna med 1-0.

Reflektioner

  • VSK gör en solid insats utan att glänsa eller sticka ut på något sätt. Man får godkänt för stabiliteten, men lite mer speed i spelet hade inte skadat.
  • Ravy Tsouka var bäst i VSK och spelade med pondus och hög energi i hela matchen. Hans glidtackling i första halvlek är redan legendarisk.
  • Jeppe Florén var tillbaka på högerbacken och stängde den kanten helt och var dessutom ett ständigt hot framåt och fick en riktigt fin chans att göra mål, vilken hat tyvärr brände.
  • Vi konstaterar att Anton såg fin ut i målet med några riktigt bra räddningar. Han visade samma pondus i sina aktioner som han brukar göra. Grattis till en ny nolla i protokollet.
  • Även om Karwan var glad för sitt mål och ville fira var det dumt att dra av sig tröjan för att fira målet. Nu blev han rättmätigt varnad för tilltaget och är avstängd i nästa match mot Norrby.

Då återstår bara för oss att tacka grabbarna för en skön men oväntad seger. På onsdag är det ny match, då mot Norrby. Där gäller det att lyfta sig ännu ett snäpp om det ska bli några poäng.

Facebook Comments Box