ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Magplasket i Lidköping

Jag blev fruktansvärt besviken och arg på VSK efter dagens insats. Hade förväntat mig så mycket mer. Besvikelsen består men jag är, med några timmars perspektiv, åtminstone i skick till en liten matchanalys.

Jag förutspådde en jämn match mellan Villa och VSK. Det blev långtifrån så. Ett tätt Villa med en fantastisk Johan Esplund i förarsätet var några nummer för stora. 8-3 och 0-2 i matcher innebär en rejäl uppförsbacke.

Möter man Villa som både har ett ramstarkt försvar och förmågan att ställa om fort går det inte att tumma på något. I defensivt hänseende behöver försvaret ligga tätt och mittfältarna måste hänga med ett spelgeni som Johan Esplund. Se till så han inte får ligga rättvänd. Spela tufft och på gränsen gentemot honom. Framåt måste man utnyttja de hörnor man får och de vassa chanser som ges.

VSK slarvade med allt detta. Försvaret var darrigt, spelarna befann sig långtifrån varandra. Esplund hade lekstuga. Tilläts dominera på ett sätt som inte är acceptabelt i en slutspelsmatch. Nog för att killen är fantastisk men jag har aldrig sett honom få sådana ytor som i eftermiddags. Åtminstone inte mot ett av topplagen.

Det är möjligt att det darrigt och oigenkänligt försvar skapade nerver hos övriga laget för det var mer än lovligt slarvigt även på mittplan. Stillastående dribblingsförsök, usla passningar i famnen på hungriga Villa-spelare med mycket mera. Det håller inte. Det utnyttjades brutalt.

Offensiven var inte heller bra. Elva resultatlösa hörnor, vid flera av dem lyckades man inte ens träffa bollen. Chanser dök upp även i själva spelet, men Micke Olsson och Simon Jansson missade mirakulöst nog vid några vidöppna lägen. Undermåligt.

Nu befinner sig VSK i ett ytterst prekärt läge. 0-2 i matcher. Jag vet att laget klarade av att vända ett sådant underläge mot Vänersborg , i kvartsfinalserien 2014. Med all respekt till Vänersborg så handlade det emellertid om en sämre motståndare den gång. Nu kommer det bli tuffare att få till en sådan vändning.

Om man nu lyckas få ihop försvaret och undvika slarv på mittplan så är inte det hela svaret. Några killar måste upp rejält i nivå. Magnus Joneby som haft tufft med tempot, Tobias Holmberg som inte gör de där lilla extra längre och målsumpande Ted Bergström. Om så blir fallet kan VSK skaka fram lite dramatik i den här serien. Om inte så kommer Villa avancera till semifinal enkelt och Grönvitts insats bära spår av fiasko.

Facebook Comments Box