ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Mjällby AIF

Då var det så dags igen för höstfotboll efter senaste landslagsuppehållet. På menyn idag för VSK Fotboll står Mjällby AIF som för närvarande leder serien med två poäng.

Givet lagens tabelläge behöver man ju inte vara astrofysiker för att förstå att lagen är väldigt sugna på poäng, helst tre stycken. Vid seger säkrar Mjällby i praktiken sin plats i Allsvenskan nästa år. Vid en VSK-seger är Superettan-platsen nästa år också den i praktiken säkrad. Vid oavgjort fortsätter ångesten för båda lagen.

Det känns nästan som en evighet sedan men den den minnesgode kommer ihåg experternas dom inför serien. Mjällby tippades av i princip alla att sladda i botten och mycket sannolikt åka ur. Visst fanns det väl fog för den gissningen, man hade tappat tongivande spelare i försvaret, som var lagets adelsmärke i Div 1, 2018.

Våra statistikmodeller som bygger på försäsongsresultat var snällare mot de gulsvarta och pekade ut klubben som ett mittenlag. Vi skrev så här i vår försäsongsanalys;

”Får vi tro att den tabellen säger något om framtida prestationer så pekar den på tre sensationslag, VSK, Varberg och Mjällby. Det är lag som många tippat i botten eller i vart fall långt ned. De kanske hamnar där, men deras prestationer på försäsongen har en annan historia att berätta. Vi får väl se om de klarar av att leverera på samma nivå i serien som under vintern”.

Det har som alla märkt visat sig att både Varberg och Mjällby klarat av att fortsätta prestera på en hög nivå, året igenom. Vi har också märkt att det samma inte gäller VSK, tyvärr.

Vi går nu igenom vad som hänt i klubben sedan VSK besökte Strandvallen i mitten av april.

Värvningar

In: William Kvist (Oskarshamn AIK), Kevin Höög Jansson (Helsingborgs IF), Michael Omoh (Örebro SK), Jesper Löfgren (lån SK Brann), Charbel Georges (Bosman), Erik Pärsson (Bosman)

Ut: Gisli Eyjólfsson (lån), Andreas Birgersson (Bosman), Pavle Vagic (lån), Óttar Mágnus Karlsson (Vikingur Reykjavik), Jacob Bergström (Mjöndalen IF)

I somras tappade laget sin skyttekung Jacob Bergström till Norge. Med honom försvann 8 mål på 20 matcher. Man tappade också Pavle Vagic som gjort succé under våren. Han var så duktig att MFF lånade ut honom till AFC istället.

Man har dock ersatt sina flyktade stjärnor mer än väl genom att lätt göra det bästa värvningsfönstret av alla i serien.

Man har ersatt Bergström med Pärsson och Omoh, den senare från ÖSK. Man har dessutom tagit in den offensiva mittfältaren William Kvist med förflutet i Helsingborg. Inte minst viktigt har man lånat tillbaka hjälten från i fjol, Jesper Löfgren. Unge Jesper gjorde succé som mittback förra säsongen och hamnade i norska Brann. Nu är han tillbaka tillfälligt för att staga upp försvaret. Till sist vann också Mjällby dragkampen om den allsvenske bänkspelaren Charbel George vars kontrakt gick ut med Sirius. Halva Superettan jagade George som lite otippat valde Mjällby att fortsätta karriären i. Även han är mittfältare.

Man kan lugnt säga att Mjällby med sina värvningar gjort ett statement – vi ska upp i år, kosta vad det kosta vill.

Av nyförvärven är det främst Löfgren, Omoah och Pärsson som fått speltid.

Spelet

Alla som minns VSK:s debacle på Strandvallen i våras kommer ihåg hur ett stillastående VSK blev rundade av snabba raka bollar på kanterna och inlöpande offensiva spelare som dök upp mellan mittfält och försvarslinjen. VSK blev totalt utspelade utan chans till att hantera matchen. Resultatet 2-1 är inte rättvisande på något sätt. Utan Anton i mål hade det blivit 5-1.

Mjällby har fortsatt att spela på detta sätt. Man ställer upp i ett 4-4-1-1 system, nu senast med Pärsson ensam på topp och strax bakom den offensiva masterminden David Löfqvist som styr anfallsspelet. På mittfältskanterna har man sina numera bästa målskyttar Jobe och Nilsson. Båda har gjort en bra säsong men Nilsson har gjort en fantastisk dito. Han är extremt snabb på sin högerkant och tar sig ofta förbi sina försvarare och slår inlägg eller går på mål.

Mjällby är inte exceptionellt målfarliga och de släpper in ett mål per match i snitt. Men de har en förmåga att vinna sina matcher med uddamålet. Xg-mässigt har de överpresterat under stora delar av säsongen, sett till sina målchanser.

Matchen

Mjällby med sitt självförtroende kommer inte anpassa sig till VSK och bortaplan. Man kommer se till att vara noggranna och aggressiva i sitt försvarsspel men sen gå på offensiven, man vill till varje pris vinna den här matchen och säkra avancemanget.

För VSK:s del måste man nu se till att inte ge Mjällby de ytor man gav dem vid senaste mötet, där man blev helt krossade. Laget måste vara kompaktare och det är troligt att VSK måste ställa upp i någon formation som innebär att man bara har två anfallsspelare. Mest troligt är väl en 4-4-2 formation där man ser till att få bredd på mittfältsspelet, då Mjällby anfaller över hela planens bredd.

Det blir viktigt att inte släppa till ett tidigt ledningsmål utan ge sig chansen att jobba sig in i matchen på lika villkor. VSK behöver vara aggressiva i mittfältsarbetet och inte ge bort vare sig boll eller mark, då kommer insticken och löpningarna som ett brev på posten.

Om VSK ska ta poäng i den här matchen måste försvarsarbetet sitta. Framåt behöver man lyckas med det man tränat på sista tiden, sitt rakare spel och snabbare avslut. För att man ska få till det behöver man ta det lugnare än i Varberg och vara mycket mer noggranna med vad man gör med bollen. Man måste skapa ett eget spel som man kan vila i, vilket inte var fallet vid västkustbesöket.

Laget kommer vara extra taggat, de vet vad som står på spel och de vet att de kommer få stort stöd från läktaren. Det här kommer bli en kamp, förhoppningsvis kan den ge grönvita poäng. Vi har tippat matchen till oavgjort, båda lagen kan leva med ett sånt resultat, då är sannolikheten lite högre att just det inträffar. Ska vi säga 0-0 eller 1-1.

Facebook Comments Box