ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna chockade nog många i fotbollssverige när de tämligen otippat och mot lagda odds tog sig tillbaka till Allsvenskan efter att ha slagit ut Brommpojkarna på Grimsta IP i en dramatisk sista kvalmatch i novembermörkret.

Men visst, vi kanske inte skulle blivit förvånade. AFC modell 2018 hade en av de ramstarkaste försvaren i Superettans 18-åriga historia. Vi kunde bland annat njuta av Gianluca Curci med 170 matcher i Serie A under bältet. Enligt rapporter var han en fantom mellan stolparna.

De tre mittbackarna gick inte av för hackor de heller. Två av dem var bröderna Felix och Alexander Michel från Södertälje med speltid i Syrianska FC under klubbens tid i Allsvenskan och Superettan. Båda är numera bofasta i Libanesiska landslaget.

Som sista bit i mittbackspusslet fanns Georgiern Zurab Tsiskaridze med erfarenheter från spel i ryska- och tjeckiska högstaligan.

Den här kvartetten släppte bara till 16 mål på 30 matcher, vilket var grunden till att AFC fick möjligheten att kvala mot Brommapojkarna.

Nu har Gianluca hamnat i Hammarby, Zurab fått kicken och Alexander har sålts till ett lag i Qatars högstaliga.

Mot VSK kommer vi istället få se Artem Rakhmanov, ny mittback från Belarus med senaste klubbadress i Minsk. Vi kommer också få se nyförvärvet Jesper Björkman som i fjol försvarade Gefle IF från en mittbacksposition. Jesper var helt ordinarie i laget men har sen tidigare också allsvenska matcher i kroppen via spel i Helsingborgs IF. VSK Fotbolls helt färska nytillskott Jesper Florén lär kunna berätta för våra anfallare hur de ska komma förbi Björkman efter deras gemensamma tid hos GIF.

Igår blev det också klart att AFC värvar Ole Söderberg tidigare målvakt hos Kalmar FF. Det är en stabil värvning då Ole vaktat målet i Kalmar senaste fem åren. Vi får väl se om Ole dyker upp på plan ikväll, annars finns två reservkeepers hos AFC att välja på.

På mittfältet har AFC faktiskt kvar alla sina spelare från förra säsongen. Vi kan räkna med att få se Kadir Hodzic som spelade alla utom en match ute på den vänstra mittfältspositionen i lagets 3-4-3 system. Han kommer närmst från Norrby IF.

På det centrala mittfältet har vi så Robert Åstedt som är son till klubbens ägare Ryssholm. Robert spelade 20 matcher ifjol och elaka tungor säger att han spelar där för att hans pappa äger klubben. Vi får väl se om det ligger någon sanning i detta.

Vi kommer också hitta Anel Raskaj och Adnan Kojic på planen idag. Båda har spelat med Halmstad i Allsvenskan tidigare och är de mest meriterade på AFC:s mittfält.

AFC gjorde bara 40 mål framåt under 2018 års säsong. Det kan inte sägas vara bra för ett lag som slutade på tredje plats. Men det var som sagt målsnålt åt båda hållen och man spelade 15 av sina 30 matcher med ett oavgjort resultat, överlägset flest i serien. Man förlorade bara två matcher så laget var helt uppenbart defensivt balanserat.

För att få fart på målproduktionen värvade man under sommarfönstret in Bajram Ajeti från Brommapojkarna. Bajram var alltså spelaren som offentligt slog larm om missförhållandena i BP. Han fick inte gehör för sina anklagelser utan fick istället kicken. Det visade sig senare att han hade helt rätt och det var säkert en skön upprättelse för honom när sanningen till sist uppdagades.

Men det skulle bli ännu bättre. Bajram var den som slog in det avgörande målet mot sitt gamla lag i kvalet till Allsvenskan. Frispark upp i nättaket och 1-2 till AFC som räckte till avancemang. Det måste varit årtusendets karma att han fick göra det målet på sin gamla klubb som så ordentligt kissade ned honom bara 4 månader tidigare.

Bajram gjorde 4 mål på 11 matcher men är inte kvar i klubben utan återfinns nu i turkiska ligan. Någon som vi säkert får se ikväll är Samuel Nnamani från Nigeria som var skyttekungen i AFC under förra säsongen. Han mäktade med 12 mål på 27 matcher.

Andra anfallsspelare vi nog får se är yttern Ousmane Camara som spelade de flesta matcherna ifjol och som gjorde 5 mål, blandat från en ytterposition eller från mittfältet. Vi lär också få se Oke Akpoveta från Nigeria. Oke har bla ett förflutet i Bröndby och Helsingborg men fick inte spelet att stämma i AFC förra året då han bara startade 8 matcher och totalt gjorde 3 mål.

I övrigt finns flera unga anfallare som fick spela enstaka matcher förra året men som säkert lär spela mot VSK ikväll.

Klubbens tränare Nemanja Miljanovic anlände till föreningen i slutet av 2017 från Elfsborg där han varit assisterande. Han anställdes som sportchef men fick redan i januari 2018 ta över tränarsysslan när dåvarande tränaren försvann ut i skuggorna. Nemanja har en tydlig possessionfilosofi i sitt fotbollstänk. Han balanserar gärna laget med en defensiv utgångspunkt. Laget har under 2018 startat många matcher med 3-4-3 uppställning men har också ställt upp 5-3-2 och 4-4-2 beroende på motstånd.

VSK får räkna med att möta ett lag med en spelidé som går ut på att ha boll och se till att försvara sig väl. Man må ha missat i anfallskraft jämfört med när VSK mötte dem på Tunavallen för ett år sedan (2-0), men sin ramstyrka har man kvar. AFC kommer inte vara särskilt samspelta i försvaret då det i praktiken är helt nytt. Mittfält och anfall är dock till stora delar intakt från ifjol. Vartefter vintern går kommer man säkert att förstärka i alla lagdelar inför den allsvenska säsongen.

VSK kommer att få kämpa hårt för att skapa någon typ av kontroll över framförallt AFC:s mittfältsspel. Som ofta kommer matchbilden att gestaltas utifrån hur den kampen slutar. Vi ser fram mot en trevlig drabbning där VSK på intet sätt ska vara chanslöst om man ser till att göra en bra match och håller koll på mittfältet.

Facebook Comments Box