ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tack Simon för två år till med dig!

Simon Johansson firar avancemanget till Superettan

I fredags kritade Simon på för ytterligare två år med VSK Fotboll. Sammanlagt har han nu tre år kvar av kontraktet. Simon sa i en intervju efter säsongsavslutningen att han ville förlänga med VSK ytterligare och tänkte ta upp det i januari och så blev det.

Då Koyar Salimi och Robin Blommé inte längre finns med i truppen kommer Simon Johansson få en viktigare roll i omklädningsrummet som kulturbärare. Simon är nu med Boris den spelare som varit med längst och han var framförallt med om de tuffa året 2012-2015.

Det ska inte underskattas hur viktigt det är att ha en tongivande spelare med i truppen som varit med när det knappt fanns pengar till löner och ett dramatiskt avgörande i sista matchen om Sportklubben skulle spela i division 2 följande säsong, eller inte.

Simon Johansson

När VSK degraderas från Superettan 2011 och skulle spela i Norrettan var Simon Johansson en av de första spelarna som flyttades upp från akademin till A-truppen. VSK hade då en väldigt framgångsrik akademi med Dennis Persson, Diego Montiel, Filip Tronêt, Victor Nilsson Lindelöf mfl.

Efter en bra försäsong riktades blickarna mot Simon som förutspåddes bli nästa stora namn i VSK.

Simon inledde sin karriär i A-laget som yttermittfältare, en löpstark sådan. Efter en försäsongsmatch 2012 mot Sirius där han var med och gjorde en assist till Emir Smajic sa han följande: ” – Jag orkar löpa mycket, både i djupled och defensivt och kan utnyttja mina inlägg från kanten. Sedan är jag bra en mot en, men det har jag inte fått visa upp så mycket än.”.

Det är nog lite så vi kännetecknar Simon fortfarande, en löpstark spelare med bra teknik som kan göra sin gubbe och slå magiska inlägg till framstörtande anfallare.

Vi har även hittat den här gamla youtube-intervjun med Simon Johansson där han snackar upp inför derbyt mot Kerburan som VSK sen vann med 1-0.

Det första målet i A-lags sammanhang dröjde dock, det kom 2013 i en match mot Selånger. Vi citerar VSK fotbolls hemsida; ” Så, när snart 67 minuter var spelade, kvitterade Simon Johansson (bilden). Efter ett anfall som pressade Selånger ner i sulorna öste han med full kraft upp bollen i nättaket från knapp vinkel.”.  Tyvärr förlorade VSK matchen efter att Selånger gjort ytterligare ett mål. Men efter den struten har vi sedan fått se Simon dundra in många mål med högern och på senare år också med vänstern.

Simon Johansson 2014 Foto: Tobias Barkskog

När VSK Fotboll mådde som sämst ekonomisk 2015 valde Simon att förlänga med VSK, trots att han hade intresse från Superettan (Jönköping Södra) och Allsvenskan (Falkenbergs FF). Efter att ha återvänt efter skada till höstsäsongen gjorde han en magisk avslutning på säsongen där han blev poängspelare varje match, i princip. Han blev även på nästföljande årsmötet belönad med VSK-bollen som årets spelare 2015.

Inför 2015 gick VSK från att spela 4-4-2 till att spela 5-4-1 och Simon Johansson skolades om att bli högerback. Dock blev det en olycklig start på säsongen för Simon då han åkte på en stämpling i cupmatchen mot Helsingborg och missade hela våren. Istället flyttade Simon in i kommentatorshytten och kommenterade Grönvitts matcher med Erik Eklund.

Han har själv sagt efteråt att det var en nyttig erfarenhet att titta på matcher och kommentera dem uppifrån. Inför hösten myntade Simon begreppet ”Drömhösten” som blivit en klassiker i VSK kretsarna. Det var när VSK Fotboll stod inför en av sina viktigaste höstar någonsin med uppdraget att hämta in ett i det närmaste omöjligt poängförsprång för att undvika degradering. VSK klarade mirakulöst kontraktet och Simon hade ett fantastiskt spel med Filip Tronêt på högerkanten.

Simon fick fortsätta spela högerback fram till säsongen 2017 då Johan Mjällby insåg att han nog skulle göra bättre nytta centralt på mittfältet i en offensiv roll. Det var ett positionsbyte som föll väldigt väl ut och tillsammans med Filip Tronêt och Karwan Safari har Simon bildat en oerhört poängfarligt trojka som med lätthet hittat varandra på planen och som producerat otaliga poäng åt laget. De är så samspelta att ibland behöver Simon knappt ens titta vart han ska lägga bollen, han vet i det närmaste intuitivt vart Filip eller Karwan kommer att dyka upp.

Inför 2018 storsatsade VSK med en ny manager Tor-Arne Fredheim, spelsystemet var dock detsamma med 4-3-3. Men med en allt friskare Filip Tronêt och värvningen av Brian Span blev det ont om plats i de offensiva positionerna. Under försäsongen testades Simon som vänsterytter i en Emil Forsberg roll. I teorin säkert något som skulle kunna passa Simon men var i praktiken inte något som föll speciellt väl ut.

I stället blev det Douglas Karlberg som knep platsen som vänsterytter och gjorde succé. När Filip Tronêt sedan gjorde comeback under våren diskuterades det på allvar bland supportrarna om Simon skulle stå utanför startelvan för första gången på en väldans massa år.

Simon hade inte heller gjort det så lätt för sig genom att inte prestera på topp under vårsäsongen. Han hade under hela försäsongen fått spela vänsterytter och spelet med den nya högerkanten i Brian Span och Ravy Tsouka lirade inte till 100% när han flyttades in tillbaka i mitten. Manger Fredheim tycktes inte ha något större förtroende för Simon då han aktivt letade efter en ny central mittfältare att ersätta Simon med under sommarfönstret 2018. Det hela slutade med att han själv fick lämna klubben.

Med nya tränare vid rodret fick Simon förtroendet att leda laget i sin offensiva mittfältsposition under hösten. Kanske gjorde nu Sulan som han kallas av vissa sin bästa höst i VSK-tröjan och var en tongivande spelare som storligen bidrog till att VSK Fotboll klarade av avancemanget till Superettan.

Simon Johansson, 2018 seriepremären borta mot Skellefteå FF

Simon, vi är oerhört glada över att du förlängde kontraktet med ytterligare två år. Det ska bli väldigt spännande att se nivån du håller i Superettan.

Och vet du vad vi tror?

Vi tror att när säsongen är slut kommer varenda kotte som följer Superettan veta vem Simon Johansson är.

Facebook Comments Box