ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Sandviken IF – VSK Fotboll

Västerås SK - Sollentuna FF 2018-09-30

Västerås SK - Sollentuna FF 2018-09-30

Då var det äntligen dags för match igen och vi hoppas att revanschlustan är lika stor hos spelarna som den är hos supportrarna. Det vi bevittnade förra veckan var helt enkelt ett olycksfall i arbetet som händer ibland men inte särskilt ofta.

För morgondagens motstånd står Sandvikens IF som just nu befinner sig på negativ kvalplats med några poäng ned till lagen under strecket. Ingen i Sandviken är nog nöjda med årets inledning på serien, 1 vinst 3 oavgjorda och 3 förluster – varav majoriteten av 0-poängarna kommit på slutet. Sist lyckades man med en viss tur klara oavgjort på bortaplan mot Linköping som slog bollen i eget mål till 1-1 som också blev slutresultatet.

Vad kan man annars säga om Sandviken? Vi vet att det är ett lag som tränas av Pelle Olsson, vilket borgar för en speciell spelstil med ett stabilt försvar som släpper till lite och sen kontringar och omställningar som kan resultera i något enstaka mål framåt. Ett lag med Pelle vid rodret brukar innebära målsnåla matcher.

Som alltid när Pelle jobbar med sina lag bygger han sakta och metodiskt upp lagen till den nivå och balans som han vill ha. Inför årets säsong har laget tappat en hel del spelare men låtit ersätta dem med duktiga nyförvärv. En av de mer namnkunniga är målvakten Tim Markström som har ett förflutet i Bajen där han var andremålvakt bakom flera förstamålvakter. VSK via Johan Mjällby försökte både säsongen 16 och 17 övertala Tim att komma till VSK, men det var nog aldrig riktigt nära då Tim begärde löner som var allt för höga för VSK att kunna möta. Istället återvände han till sin moderklubb.

Man har också tagit in forwarden Emil Bellander med ett mångårigt förflutet i Gefle IF, dock senast i Åtvidaberg i fjol som då åkte ur. Bellander har erfarenhet från Allsvenskan så hans närvaro bör förbättra lagets offensiva kraft en hel del. Han är dock skadebenägen och har varit skadad i säsongsinledningen men är nu tillbaka i spel igen.

Annars är den mest spektakulära värvningen 36-årige mittfältaren Rene Makondele som i princip haft hela sitt fotbollsliv i Allsvenska klubbar. Dit räknas DIF, Gefle men framförallt Häcken där han spelat över 160 matcher. Rene är så klar en rejäl förstärkning sin ålder till trots på den nivå som Div 1 är. Han har dock varit skadad i inledningen av säsongen men är som Bellander nu med i startelvan.

Annars är inte Pelles filosofi att likt Syrianska bara ta in gamlingar som passerat zenit i karriären. Han satsar egentligen hellre på ungdomar och klubben har tagit in en drös ungdomar i truppen som Pelle nu ska försöka utveckla. För att nämna några kan vi säga Gustav Thörn från Sirius, Kyria Kambusi som spelade i GUSK förra året och Samuel Persson som gjorde SE-debut i Syrianska i fjol.

Vi kan inte lämna spelargenomgången utan att nämna fd VSK-spelaren Marcus Hägg som också förlängde sitt kontrakt med klubben inför säsongen. Markus har varit skadad under lång tid och har missat försäsong och inledningen av serien. Men i senaste matchen mot Linköping gjorde han ett inhopp på 20 min och det är mycket möjligt att han antingen startar eller gör inhopp i matchen mot VSK.

Med Pelle vid rodret gjorde Sandviken en bra försäsong där man bland annat hade en uddamålsförlust mot SE-uppflyttade Brage och dito mot VSK. Just matchen mot VSK är nog det spel som vi kommer få se i årets serie. Ett solitt SIF som tar hemåtarbetet mycket seriöst och bara släpper till enstaka målchanser på en hel match.

I serien har man dock inte kanske presterat på det sätt som försäsongen antydde. Man har kryssat och förlorat mot lag som man kanske borde slagit och man har ibland varit naiva i sitt spel när man som i senaste hemmamatchen mot Forward lät dem vinna på kontringar.

Mot VSK kommer man kunna ställa upp med i princip sitt bästa lag, Det enda frågetecknet är årets succé i Sandviken, den bosniske anfallaren Namir Alispahic som utgick skadad i senaste matchen. Vi får se om han kan starta, annars kommer möjligen Marcus ta hans plats.

Vi kan förvänta oss att SIF har relativt låga utgångspositioner i matchen mot VSK. I senaste hemmamatchen mot Forward hade man bestämt sig för att vinna och inledde med en tokoffensiv. Det lär vi inte se mot VSK utan mer balans i laget och hårt hemmåtarbete av hela laget för att sedan gå på omställningar via sina kompetenta forwards. SIF:s chans till poäng i den här matchen ligger i att täppa till bakåt och göra det jobbet 100%-igt utan att för den delen parkera bussen och sen sticka upp på snabba kontringar.

Det mest troliga scenariot är dock att VSK vid något eller några tillfällen under matchen lyckas med en enskild prestation som skapar en farlighet som kan leda fram till mål, precis på det sätt som gav segern i träningsmatchen på försäsongen.

——————————-

På bilden ser vi Filip Tronêt slå in avgörande bollen mot Södertälje FK 2015 i årets sista match. Bredvid finns Marcus Hägg redo för en ev retur. Marcus kommer alltid ha en speciell plats i VSK:ares hjärtan då det var han som i ett trängt läge nickade in kvitteringen till 1-1 i samma match och gav oss alla hopp om en fortsättning i DIv 1. Tack Marcus!

Facebook Comments Box