ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Assyriska FF

På söndag väntar Assyriska FF, ett tippat topplag inför säsongen och ett lag som värvat på bra för att nå ambitionen att ta klivet tillbaka till Superettan. Inte nog med att man värvat, man har värvat smart också. Dit räknas så klart Stefan Batan som återvänt från Hammarby och som med sin meritlista är en av lagets stora stjärnor. Han delar den titeln med skyttekungen Allegie Sosseh som hämtats från Akropolis IF och som är en dokumenterat notorisk målskytt.

Men egentligen har man inte gjort ett enda dåligt nyförvärv. Den unge målvakten Kevin Dyplin född 2000 ser väldigt lovande ut och lär spela på söndag. Mittbacken Kyle Konwea som tyvärr skadat sig har mycket erfarenheter från Superettan. Den andre mittbacken Robin Jakobson från Trelleborg har också mycket erfarenhet från samma nivå. Sal Jobarteh som förra säsongen var en av Bissarnas bästa spelare gjorde nu brorsan Sosseh sällskap till AFF. Trots sin kapacitet på mittplan har Sal varit bänkad två matcher i år då man förfogar över ett starkt mittfällt där ingen är given. Just på mitten har man också nyförvärvet Tankovic som tidigare spelat i Dalkurd men anslöt från Karlstad BK inför året.

Nyförvärvet Emil Eliasson ser ut att vara en av seriens bättre högerbackar och han har en fin inläggsfot som är väldigt precis i sin leverans. Slutligen har man hämtat in yttern Husein Aly som förra året gjorde 8+2 i bottenlaget Enskede IK. Han har redan gjort 2 mål trots skadeproblem. Som ni hör är det ett helt annat Assyriska än det VSK Fotboll tvålade till x 2 förra säsongen.

Sina kompetenta nyförvärv till trots, säsongsinledningen blev inte som man tänkt sig, förlust mot BK Forward med 2-1. Det var nog en chockartad upplevelse att åka på stryk mot en nykommling från Div 2. Sen har man en vinst mot Arameiska med 3-1 för att sedan förlora mot Rynninge med 2-1. Vändpunkten för laget blev efter att man spelat oavgjort mot Syrianska FC. I den matchen var man långa stunder överlägsen inte minst i andra halvlek. Ärligt talat borde faktiskt Assyriska vunnit den matchen då de var det klart bättre laget sett till 90 minuter. Derbyt följdes upp med en 5-4 seger mot Karlslund och nu senast en 2-1 seger mot Bissarna. Visst, VSK har haft bättre resultat mot Rynninge, Karlslund och Syrianska än vad Assyriska har haft men de senaste tre omgångarna känns det som Assyriska har höjt sig och förmodligen kommer laget bli bättre och bättre ju längre serien fortlöper

Lagets två bästa spelare är solklart Stefan Batan och Alegieh Sosseh, Batan kommer på vänsterkanten och är väldigt precis i sina passningar och inlägg och har en bollbehandling och speed i det han gör som man i princip aldrig ser i Div 1. Får Sosseh bollen i straffområdet känns det som det är 50/50 om det är mål eller inte. Han är en lång och fysisk spelare som kan hålla undan sin bevakning och lär vara en av de främsta utmanarna om att vinna skytteligan i år, precis som han var i fjol, då i Akropolis.

Efter att sett några matcher med Assyriska tycker vi nog att de sett ut att vara det bättre laget i samtliga tillställningar. Trots det har man ändå åkt på poängtapp. Ska man vara krass kan man säga att det är defensiven de har problem med och de defensiva spelarna är rätt korta och därmed väldigt svaga när motståndarna slår inlägg. Fd Vasalundspelaren Zoran Akovic har inte sett bra ut som målvakt och förmodligen kommer unga Dyplin få chansen mot VSK efter att bara släppt in två mål på de två matcher han fått stå. Även om det är en ung målvakt så tar han för sig och är ingen fegis. Defensivt finns det ytor bakom Batan som är ganska offensiv i sin spelstil, kan VSK återerövra boll där kan en snabb spelare ställa till mycket problem på hans kant.

Offensivt är Assyriska minst lika bra som VSK, kanske att de med skadeläget i grönvitt har ännu bättre bänk att sätta in. Archie Harvey som bara fått några minuter har sett rätt giftig ut i sina inhopp och är Husein Aly redo så är det bra spelare som kan göra skillnad. VSK måste se upp med deras omställningar. Bissarna rullade boll men tappade den i fel situationer och då skapades det hela tiden livsfarliga målchanser. Får AFF tid att måtta inläggen är det oerhört precisa, Batan, Krans och Eliasson är förmodligen bättre på att slå inlägg än alla spelare i VSK. Love Reuterswärd har gjort flera snurrfinter och mot Karlslund blev det mål när han drog sin försvarare.

För VSK handlar det om att inte tappa boll till Assyriska så är hälften vunnet. Vi skulle bli oerhört förvånade om VSK inte lyckas göra mål på detta Assyriska som sett skakiga ut bakåt och som släppt in näst flest mål i serien efter Arameiska. På skadefronten är det oklart om Filip Tronêt spelar. Backlinjen känns trygg, det är mittfältet som behöver vara starkt då det är där den här matchen avgörs. Men vi räknar med att Jonas, Simon och Carlos får spela där och se till att vinna den kampen – då kommer VSK sannolikt också att vinna matchen.

Hurusom, all press i den här matchen ligger på Assyriska. Om de inte vinner är de elva poäng efter i serien, dessutom har de då inte vunnit mot något lag som är bland de tio främsta i tabellen.

Let the show begin

Facebook Comments Box