ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

INTERVJU: VSK har fått en smakstart – men än är det inte klart

Orden är Magnus Österbergs som under 2017 var assisterande tränare i Assyriska FF där han tillsammans med Västeråsaren Eric Acar tränade AFF i Div 1 Norra. Tillsammans lyckades de till slut lotsa laget till en nionde plats i sluttabellen. Ett uppdrag de var nöjda med då målet var att föreningen skulle vara kvar i Div 1.

ANNO 1904 tog och ringde upp Magnus för att få en utomståendes bild av vad VSK har gjort så här långt i årets serie men också rent allmänt få ta del av Magnus kunskap om fotboll utifrån många år som tränare och en som följt Div 1 Norra i 10 år, ofta på nära håll. Till sist ville vi så klart också ha lite inside information om Assyriska och vad VSK har att vänta sig imorgon söndag på Parken.

För er som inte är närmare bekant med vem Magnus är kan vi berätta att han sedan 2002 verkat på olika nivåer i Stockholmsfotbollen. Han har fungerat som tränare till bla junior- och U-lag i Hammarby och AIK samt ett år som assisterande tränare i Hammarby när de låg i Superettan. Han har också varit scout åt AIK och Tottenham på deras akademisida och han har som head coach tränat Älvsjös herrlag under tre säsonger. Förutom detta är han också krönikör på Fotboll Direkt och en mångårig medarbetare på Ettanplay där han skriver krönikor och kommenterar matcher. Just i år när han inte tränar något lag pga slutfasen i sina studier är han en frekvent och mycket initierad kommentator på Ettanplays sändningar från Stockholmsområdet.

Magnus, om vi börjar med förra året och din tid tillsammans med Eric Acar i Assyriska FF, hur skulle du i några meningar vilja beskriva vad som hände där ifjol.

– Jag skulle spontant säga att det var ett väldigt lärorikt år. Vi visste vad vi gav oss in på, det var hårda sparbeting och vi visste att vi inte skulle få det bästa spelarmaterialet att jobba med.

– Det som kanske ändå var svårare än vad vi i tränarstaben och föreningen räknat med var att kansliet skars ned på personal väldigt mycket. Det gjorde att det blev lite stökigt här och var när klubben skulle anpassa sig till den nya kostymen. Sen är det som alltid på försäsongen, man hoppas få in bättre spelare än vad som skedde så vi fick kämpa oss igenom säsongen med det som fanns tillgängligt. Men vi tyckte laget var bra. Det fanns trots allt mycket kvalité och både spelare o ch vi hade goda förhoppningar efter vår framgångsrika försäsong som det ändå var, säger Mangus.

Premiären var mot VSK Fotboll på bortaplan – AFF blev tilltvålade med 3-0.

– Ja, det var nog en nyttig läxa för oss. Vi hade som sagt gått bra på försäsongen men nu fick vi alla, spelare och ledare ett kvitto på att det inte var tillräckligt det vi presterat där. Det tog ett tag för oss som lag att komma tillbaka efter premiärsmällen och då hade vi redan förlorat ett antal matcher innan vi fick ordning och balans i laget, kostaterar Magnus.

– Sammanfattningsvis runt förra årets säsong så kan jag tycka att vi borde hamnat några pinnhål upp i serien, men vi var inte tillräckligt bra över tid, helt enkelt.

Efter säsongen gick både du och Erik skilda vägar med Assyriska

– Ja, kort sagt så ville de inte ha oss kvar. Både Erik och jag var inställda på att fortsätta. Vi visste att 2017 skulle vara ett hundår men att föreningen ville mer och vi ville vara med på den resan. Men så blev det inte, livet för en tränare – konstaterar Magnus.

I år har Assyriska FF värvat ihop ett i många stycken annat lag än det som fanns tillgängligt när du var i klubben. Stefan Batan har anslutit, Sosseh från Akropolis och mittbackar med SE-erfarenhet.

– I år har man en mycket bredare och jämnare trupp. Största skillnaden är att man har fler duktiga defensiva spelare i förhållande till de offensiva spelarna. Vi hade en bra offensiv 2017 men defensiven var inte alls lika bra som är möjligt i år. AFF är helt klart ett mer komplett lag i år. Laget har kanske inte börjat lika strålande som VSK men det finns mycket mer att plocka ut ur de spelare man förfogar över, säger Magnus.

– Jag känner mig ganska säker på att när serien summeras i höst kommer Assyriska finnas med där upp på platserna 1-3, man har helt klart truppen för det.

Om vi vänder blicken och tittar på årets serie i Norrettan – vad skulle du då vilja säga om serien?

– Rent spontant känns det som att årets serie är en väldigt bra årgång kvalitetsmässigt gällande den fotboll som spelas. Det finns en handfull lag eller till och med ännu mer som är duktiga och jämna med varandra. Dit hör Carlstad, men också nykomlingar som Linköping och Forward som gör det riktigt bra. Det känns som att alla lagen på övre halvan kan slå varandra, det bådar gott för en jämn och spännande serie, säger Magnus.

– Om man fortsätter att fundera över lagen i serien kan jag tycka att lag som Umeå och Sandviken så här långt är negativa överraskningar, jag trodde nog att de skulle vara bättre, men de kanske kommer igång lite senare. Ett lag som jag tror kommer igång nu är Akropolis, får de bara igång målskyttet så är det helt säkert med och hotar i toppen.

– I botten hittar vi Karlslund och Skellefteå och det känns inte som att det är en slump att de inte vunnit något så här långt. Det är en lång säsong så vi får se om de kan få ordning på sitt spel, sammanfattar Magnus.

VSK har fått en perfekt start med sex raka segrar och har bara släppt in två mål, varav ett var på straff.

Det går så klart inte att inte bli imponerad av vad VSK gjort så här långt. De har fått vad man kan kalla en problemfri start som kan bära hela vägen. Även i fjol pratade VSK om höga placeringar och avancemang. Det pratet tonades ned när det inte gick så bra och det blev skador på nyckelspelare. Jag tror att det var bra att man inte lyckades i fjol. Nu har man fått chansen att bygga vidare på det man påbörjade i fjol, konstaterar Magnus.

Något annat du vill säga om Div 1 Norra så här långt?

– Egentligen mer en reflektion. Serien brukar ju kallas talangernas serie, serien där talangerna ska växa fram, mogna för att sedan flyttas uppåt. Jag tycker att Div 1 blir minde och mindre av talangernas serie. Visst finns det talanger men det fanns många fler när jag började följa serien 2007. Idag är spelarna i lagen mer i sin prime-ålder som fotbollsspelare och startelvorna i de bästa lagen innehåller kanske inte mer än någon enstaka talang, resten är ärrade fotbollsspelare med många år i diverse serier. På ett sätt har Div 1 blivit mer lik Superettan. Jag säger inte att det är bra eller dåligt, mer att utvecklingen har gått åt det hållet, konkluderar Magnus.

Av det du sett av VSK det här året vad tycker du så här långt?

– Man har så klart gett sig en riktigt bra chans att ta sig tillbaka till elitfotbollen. Tor-Arne verkar ha utvecklat laget och fått ihop gruppen. Sen har man en bredare och mer homogen trupp med bättre konkurrens. Det är talande när en sådan spelare som Filip Tronêt som var väldigt viktig för laget i fjol i år kan vara borta de första omgångarna och det märks inte på lagets prestation. Sen kan man så klart inte överskatta vad sex raka segrar innebär. Med vissheten att man leder serien kan man ta det lugnt och jobba metodiskt både på träning och match. Sen ska man inte glömma att för varje seger VSK tar stressar man de andra lagen som också vill gå upp som måste vinna sina matcher, det är alltid tufft att vinna på beställning, säger Magnus.

– Sen är det kul att en spelare som Douglas Karlberg kommer fram i VSK, han är ju helt okänd på de här nivåerna och han har gjort det riktigt bra så här långt.

Imorgon söndag möts så VSK och Assyriska i Västerås – vad tror vi om matchen?

– Det blir så klart en spännande match – det är ju två lag som börjat bra även om Assyriska fått kämpa mer än VSK för att få till det.

– Jag tror båda lagen vill ha bollen mycket, så det blir en kamp om att äga bollen. Båda lagen har snabba spelare och då gäller det för båda att inte tappa bollen på fel ställen, då blir det farligt direkt. Sen kan jag se att det blir en match i matchen mellan Karwan och Sosseh, vem är bäst för dagen och vilka av försvararna klarar av att bäst stänga dessa herrars framfart.

– Jag skulle nog vilja sammanfatta det hela med att säga att matchen imorgon är det första riktiga testet för VSK. Om man vinner är det ett riktigt styrkebesked och man har markerat för alla att man är rättmätiga serieledare. Om Assyriska vinner är man fortsatt med i serien och jag skulle nog kunna säga att det är en slags seriefinal trots att det inte är ettan och tvåan som möts, säger Magnus.

Hur slutar matchen då om du får tippa?

Jag säger 2-2 men med reservation för att jag inte vet vilka spelare som kommer till start, båda lagen dras ju med skador som kan påverka. Men som utanförstående vore det roligt för seriens skull om inte VSK seglar iväg. Då finns det bara en kvalplats att jaga och då kommer många matcher i serien bli smått meningslösa om ett tag då många lag inte riktigt har något att spela för.

Avslutningsvis, om du får tippa vilka lag som är topp 3 i höst när serien summeras, vad tror du då?

– Jag tror så klart att VSK är där, men också Assyriska och sen så säger jag Akropolis – dock är tipset utan inbördes ordning, så vi får se vem som vinner till slut, avslutar Magnus.

Vi säger stort tack till Magnus för intervjun

Facebook Comments Box