Hellre ett bra spel och tappad poäng än ett skitspel och vunnen pinne.

I våras så kom jag i kontakt med en finne som ville skänka pengar till en supporter organisation, det visade sig att han blivit lite av ett VSK fan genom att lagt x antal timmar i dataspelet Football Manager och följde matcherna nu som vilken annan supporter. Trots att han bor i Finland så har han sett matcherna via Discovery. I går blev det han och hans två vänners första VSK upplevelse. Jag tycker det är rätt kul att folk utifrån upptäcker VSK via spelet Football Manager, det är klart att det är attraktivt att spela en klubb med en rätt stor summa pengar på banken (nej, vi har inte bränt upp alla Viggepengar). Från att det tidigare kanske varit några enstaka groundhoppers så börjar helt plötsligt Football Manager spelarna dyka upp. Men det finns lite och jobba på mot våran internationella publik då enda betalningsmedlet på arenan är Swish.

Även om det är kul med lite internationella gäster som hittar till arenan gläds jag ändå mest mot alla ungdomar som har letat sig till arenan. Det är bara att inse att ta betalt av barn har varit ett dumt misstag för nyrekryteringen. Nu var det en stort gäng skolungdomar som hade letat sig till klacken för att vara med under ramsorna och jag vet att det även var många på sittplats. En välkänd supporter har varje hemmamatch köpt ett par halsdukar åt dem och delat ut till dem som inte haft. Borta mot Dalkurd var en av dem som hade fått en halsduk på plats. Sånt här värmer ändå ett grönvit hjärta.

Inför matchen mot Halmstad så kände jag att det var en match där om vi fick poäng så gjorde vi ett bra resultat. Halmstad hade inför VSK sju raka segrar och går som tåget och spelare av en helt annat prisklass och erfarenhet än VSK, att det skulle bli en tuff uppgift var vi nog alla överens om på förhand. Jag sa till mina nyfunna finska vänner att VSK mycket väl skulle kunna spela bra i en timme, men när det börjar närma sig den sista kvarten kan vad som helst hända.

Trots att VSK snabbt gör 2-0 och spelar bländande fotboll i större delen av matchen känner man ingen ro som supporter, vi har upplevt flera ras på slutet av matcherna denna säsong. Det är klart att den här känslan även finns hos spelarna, inte blir det lättare av att få en man utvisad av någon obegriplig anledning med kvarten kvar.

Att VSK släpper in två mål på övertid är så klart underkänt och det uppstår en frustration. Jag minns det motsatta när vi vände 2-0 mot 2-2 mot Sandviken i Norrettan efter att Dennis Persson gjort mål även det på övertid. Det uppstår en eurofikänsla när man lyckats med en omöjlig uppgift, på samma sätt när man tappar 2-0 till 2-2 så uppstår en avgrundsdjup besvikelse.

Hade VSK spelat som skit i 90 minuter men lyckats vända till 2-2 i slutet så hade vi alla lämnat arenan nöjda över att knipit en poäng. Jag tycker dock problemen är många färre nu när vi ändå har ett bra grundspel och dominerar större delarna av matcherna, hade det varit det motsatta hade vi behövt agera kraftfullt med både tränar och spelarbyten med oklar utgång. Vi ska erkänna de problem vi har med att stänga matcherna, det behöver vi jobba på kanske både med kvalité, taktik och mentalitet. Men den uppgiften känns ändå som något som borde gå att hantera. Hellre ett bra spel och tappa poäng i slutminuterna än att det ser skit ut och vi gör två slumpmål.

Även om det finns de som muttrar och tycker att Kalle Karlsson ska avgå, upplever jag trots tabellpositionen att han har ett ganska stort stöd. Var en supporter som sa till mig innan att även om vi skulle åka ut så borde vi satsa på Kalle och ge han ett 10 års kontrakt. Nu vet jag inte om alla skulle skriva under på just det, men spelmässigt är det en underhållande fotboll att se på. Han är på inget sett en perfekt coach, men vem sjutton är en perfekt människa? Ibland ställer vi supportrar orimliga ideal på ledare och spelare som vi aldrig skulle ställa annars. Jag tycker vi har något intressant på gång spelmässigt, nu gäller det bara att få till det hela vägen. Det faller så klart ett ansvar på Kalle att lösa detta, men ansvaret ligger inte bara på hans axlar.

Nu blir det några veckors vila, det ska faktiskt bli skönt efter en mentalt jobbig vår. Vi behöver den här vilan, både supportrar, spelare och ledare. Tro inget annat men det kommer bli krig sista 2/3 av säsongen också.

//HL

Facebook Comments Box