Sedan i somras har larmrapporter om dålig ekonomi bland landets fotbollsklubbar nått läsare till många av landets lokala tidningar. Hur ser läget egentligen ut, är det kris på riktigt eller bara business as usual inom svensk fotboll?
Anno 1904 beslutade sig för att ta reda på hur det ser ut med ekonomin i fotbollens högre serier. Som vanligt har vi har bett våra dataknackande kollegor på VSK SWISH att ta fram ett bra underlag.
Vad är man kan se i alla siffror ni tagit fram?
– Man kan se en del intressant. Men innan vi kommer dit vill jag säga vad vi gjort. Vi har alltså bett Kronofogdemyndigheten om utdrag om betalningsförelägganden de senaste två åren för landets elitlag i fotboll samt alla Div 1 klubbar, totalt 60 föreningar.
Så vad har ni sett?
– Vi kan konstatera att 41% av alla föreningarna förekommer med minst ett betalningsföreläggande hos kronofogden någon gång under de senaste två åren.
Oj, det låter mycket?
– Det är så klart mer än vad man kan förvänta sig finna hos andra företag/ideella föreningar med annan verksamhet. Till exempel har man svårt att tänka sig att den lokala frimärksklubben hamnar hos fogden. Hela situationen säger något om hur föreningar är beredda att ta ganska stora ekonomiska risker för att prestera bättre fotboll.
– I tabellen nedan har vi sammanställt antalet förelägganden. Vi kan se att ett litet antal föreningar står för en stor andel av alla förelägganden och att de som spelade i Superettan 2016 är överrepresenterade. Sen är vissa förelägganden rena struntsummorna, det kan handla om några hundra kronor men alla skulder hamnar hos fogden förr eller senare.
Men hur kan det komma sig att föreningarna kan ha skulder i flera månader hos kronofogden utan att gå i konkurs eller att skulderna drivs på något sätt i alla fall?
– Kronofogden gör först en utredningsrapport för att se om föreningen har några tillgångar. Det kan ta flera månader. I praktiken ger det föreningen flera månader att lösa skulden.
– Vi misstänker att vissa föreningar har satt i system att använda skatteskulder hos kronofogden som en slags checkkredit. Så länge klubbarna betalar de skulder som är under utredning går det bra och de kan då låta nya skulder hamna hos fogden som också kommer att utredas i laga ordning. I praktiken har man en tremånaders checkkredit.
– Sen märker vi också att klubbarna betalar ut lönerna till spelarna så att de inte kan gå som Bosman men struntar samtidigt i att betala skatter och sociala avgifter på löneutbetalningarna. Det är en begriplig åtgärd om man inte har pengar men knappast fair play mot övriga lag i respektive serie som sköter sig. I praktiken har klubbar som låter skatteskulderna växa inte råd med den trupp de har, det är den grundläggande sanningen och det grundläggande problemet.
Vilken förening mår sämst ekonomiskt just nu?
– Mest illa ute just nu tycks Assyriska FF vara med många förelägganden och en skuld till kronofogden som inte minskar utan sakta blivit större under senaste halvåret. Tidigare spelare i klubben lämnade i torsdags in en konkursansökan där de kräver ut sina obetalda löner. Assyriska säger att det rör sig om mindre summor och att de ska lösa det.
– En annan fogdejojo är Ljungskile som nu åter har en rejäl skuld hos kronofogden. De brukar lösa det och lär säkert göra det även denna gång.
– Glädjande är att en trotjänare hos fogden, IK Sirius nu äntligen reglerat sina skulder. Deras ekonomi tycks ha förbättrats under de senaste månaderna.
Utifrån siffrorna från kronofogden, hur skulle ni vilja sammanfatta det ekonomiska läget för landets fotbollsklubbar.
– Siffrorna ger bara en bild men det man kan säga är att det är väldigt få Allsvenska klubbar som har ekonomiska problem som gör att de hamnar hos fogden. Dessa föreningar drivs ofta som företag och i förekommande fall som aktiebolag, det märks att de vet hur man hittar balans i sin ekonomi.
– I de lägre serierna är det delvis en annan femma. Här kan vi hitta föreningar som under lång tid, ibland många år har ekonomiska bekymmer som de inte lyckas komma till rätta med. De verkar ha större fotbollsmässiga ambitioner än vad deras plånböcker mäktar med. Samtidigt ska också sägas att vår granskning visar att de allra flesta föreningar sköter sig prickfritt.
Anno 1904 tackar som vanligt folket på VSK SWISH för gott arbete och intressanta analyser
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp
Saker som hänt sedan VSK gjorde mål i Allsvenskan 1997