ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Svenska Cupen: Inför IFK Göteborg – VSK Fotboll

Då var det äntligen dags för cup-äventyret att ta sin början. Här får du nu en matig genomgång av förutsättningarna i denna första gruppspelsmatch i cupen på fem år för VSK Fotbolls del. På menyn idag, IFK Göteborg.

Truppen

Ett av fjolårets succélag i allsvenskan – det trodde man inte när man såg truppen inför den allsvenska premiären. Men genombrott på genombrott kom under året, även om ett av de mer spännande namnen såldes för en stor påse pengar till belgiska Genk: offensiva ynglingen Benjamin Nygren. Lagkaptenen och högerbacken Sebastian Ohlsson skiftade också klubb i somras, till tyska Zweite Bundesligas kultklubb St Pauli.

Men kvar blev det nigerianska superlöftet Alhassan Yusuf, som var given på mittfältet ifjol och understundom jämfördes med Chelseas franska VM-vinnare N’golo Kanté. De båda förefaller vara outtröttliga på det centrala fältet, och Yusuf är tillsammans med likaledes unga U21-landslagsmannen August Erlingmark ett viktigt kitt för att hålla ihop Blåvitts lag. Med sig på innermittfältet har de mest troligt Tobias Sana, som återvände till Blåvitt i somras och omedelbart blev en viktig offensiv kugge med sitt spelsinne och sina goda tekniska färdigheter.

Fjolårsvårens succéman Patrik Karlsson-Lagemyr, som spelade som ”tia” när de blåvita överraskade alla i början av allsvenskan 2019, rehabiliterar sig för närvarande från ännu en korsbandsskada. Jobbigt för ”Paka”, som just hade fått sitt riktigt stora genombrott på högsta allsvenska nivå.

I backlinjen såldes förresten också en spelare ifjol: rejäla mittbacken Carl Starfelt, fostrad i Brommapojkarna. Miljonerna rullade in från ryska Rubin Kazan, och kvar stod Blåvitt med en mittbacksuppsättning tunnare än en gammal VSK-plånbok anno 2014, typ. Lika tunn är den fortfarande, och nu börjar en del supportrar nog bli lite oroliga över om truppen kommer vara tillräcklig för att hota om en allsvensk topp 6-plats, vilket rimligen är de flestas förväntan (eller åtminstone förhoppning) i år.

André Calisir är visserligen en allsvensk klassback, och Kristopher da Graca har tagit kliv vid hans sida – men bakom dessa två herrar finns knappt någonting alls, i skadade talangen Rasmus Wikströms frånvaro. På ytterbacksplatserna oroar också en skada, då stora talangen Emil Holm vred sig i plågor i en träningsmatch nyligen. Startspelare här lär bli vänsterbacken Victor Wernersson, och så ett nyförvärv från superettan och Jönköpings Södra: Alexander Jallow, hajpad U21-landslagsman som ska bli mycket intressant att se på allsvensk nivå. Han var ju en riktig stjärna i J-Södra; en stark och rejäl spelare som bidrar bra offensivt.

Målet vaktar grekiska jätten Giannis Anestis, på ett alldeles förtjänstfullt sätt, som en av fjolårets bästa allsvenska målvakter. Framåt är det mest Robin Söder som gör målen, och allsidigt kraftfulla Giorgi Kharaishvili tillsammans med dribblingsglada yttern Hosam Aiesh som spelar fram honom. En högklassig anfallstrio, som dock behöver breddas för att räcka till i den allsvenska toppen.

Startelvan hos IFK Göteborg är riktigt vass; bredden är – än så länge – minde imponerande.

Spelsystemet och taktiken

Ifjol skiftade man från trebackslinje till fyrbacksdito och 4-3-3-uppställning, med offensiva ytterbackar och ytterforwards. Under våren var kontringarna och det mer direkta spelet ett stort vapen för Blåvitt, anfört av Patrik Karlsson-Lagemyr som drev fram från sin offensiva mittfältsposition.

När han saknades från sommaren och framåt, och de allsvenska lagen började lära sig kontringsspelet, blev IFK Göteborg mer spelförande under hösten. Tobias Sana kom in och bidrog till att det spelet såg lovande ut, och Hosam Aiesh värvades in för att kunna öppna stängda försvar.

Kontringsspelet vill de säkerligen behålla och förädla, och det blir intressant att se hur de ställer upp laget framåt sommaren när Karlsson-Lagemyr förhoppningsvis är tillbaka i gammalt gott slag. Hur klämmer man in både honom och Sana i laget, om Sana ska spela centralt? Man bör i alla fall ha en elva som kan behärska både ett mer direkt och ett mer bollhållande spel, och kan man bara förbättra bredden så ser framtiden sannolikt ljus ut för Blåvitt.

VSK får förstås utmaningar både centralt i banan och på kanterna idag. Med sina offensiva ytterbackar och ytterforwards som är duktiga på att utmana med fart och kraft kommer Grönvitts defensiv få jobba hårt för att freda sitt mål. På mittfältet får VSK:s något skadedrabbade uppställning löpstarka och intensiva motståndare, men nog bör VSK kunna hota offensivt mot en backlinje som visserligen är bra, men inte toppklass i allsvenskan. Grönvitt visade ju lovande tendenser mot AIK:s så starka försvar i årets allra första träningsmatch, och kan absolut visa något liknande mot Blåvitt.

I VSK-lägret är tongångarna inte så muntra inför dagens match. Stora delar av truppen är på väg tillbaka från magsjuka som drabbade dem under träningslägret förra veckan. Flera av spelarna är idag inte tillgängliga på grund av orkeslöshet.

Till nästa år får klubben ta med sig egen kock till träningslägret och så får spelarna lära sig att tvätta händerna och sprita sig – så ska nog folk hålla sig friska.

Oavsett det debaclet ska det bli hyperintressant att få se Ribban och Cherry (Awad) i aktion idag för första gången i Grönvitt. Extra kul att det blir mot så bra motstånd. Ribban är tillbaka nu och dominerar på mitten på lagets träningar, precis den general vi behöver. Cherry har mött IFK förut. Han spelade hela matchen i Dalkurds möte med dem i september 2018 och vet sålunda vad som är att vänta. Utöver det har han haft Poya som tränare och vet hur han tänker.

Änglarna är tydliga med att man gärna vinner cupen och får en biljett till Europa. Som ett led i detta kommer man förstås att chockstarta matchen för att direkt få ett övertag och pressa tillbaka VSK. Får man ett mål inledningsvis blir det så klart tufft för VSK. Det gäller att vara med från början och inte släppa till för mycket.

Kan VSK rida ut den första anstormningen och stabilisera läget finns det goda möjligheter att anfalla med snabbhet och kraft. Blåvitts backlinje är klart försvagad och många är de experter som undrar varför de inte har förstärkt där när folk är skadade och borta. Just nu verkar det som man bara har tre seniorbackar att tillgå till dagens match. Ffa Dogge har inga omänskliga människor att brottas med, så det finns goda chanser att VSK kan göra ett mål eller två om man får tag i sitt spel.

Möjliga startelvor

Giannis Anestis
Alexander Jallow, Kristopher da Graca, (André Calisir), Victor Wernersson
Tobias Sana, August Erlingmark, Alhassan Yusuf
Hosam Aiesh, Robin Söder, Giorgi Kharaishvili

Kommentar: Enligt rapporter är mittbacken Calisir osäker på spel och då får man antingen sätta in en junior eller dra ned Erlingmark till den positionen.


Anton Fagerström
Sean Sabetkar, Calle Svensson, Pontus Fredriksson
Filip A-T, Pedro Ribeiro, Kevin Custovic, Emil Skogh
Ahmed Awad, Douglas Karlberg, Brian Span

Kommentar: David Engström är krasslig i sviterna efter magsjukan, sannolikt borta om han inte känner sig bättre idag. Filip Tronêt influensa. Simon Johansson skadad fot, borta längre tid. Karwan Safari sjuk. Hellgren och Moggia småskadade.

Facebook Comments Box