ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ett långsiktig förslag på arenalösning

Inför Allsvenskan har arenafrågan fått hög fokus då det finns krav som behöver uppfyllas. Det är dock inget problem då det går att få undantag i tre år, men kamerasystem och en tillfällig kortsida behöver införskaffas. Dock har allt som presenterats varit kortsiktiga lösningar förutom kameraövervakningen, inget förslag har pekat ut vart arenan ska utvecklas långsiktigt.

För så här det, ett nytt bortastå på arenan är sekundärt men får just nu all fokus. Den stora utmaningen VSK har är bristen på hospitality ytor, dvs loger och resturanger/bar för att locka sponsorer och kunna öka merförsäljning på arenan. Ärligt talat skiter jag i att bortasupportrar ska få dubblad kapacitet om inte det ges långsiktiga förutsättningar att bedriva elitidrott.

Det är vi VSK supportrar som ska ha en positiv arena upplevelse och borde prioriteras först och främst, det kommer ge klubben långsiktiga viktiga intäkter. Inte att några stockholmare ska få plats tre gånger om året.

Utmaningar

Låt oss inleda med några av de utmaningar som finns på arenan

 • Saknas fullstort gym för A-laget
 • Saknas kontorsytor för de anställda som kommer behövas
 • Akustiken i arenan är under all kritik
 • Saknas resturang & bar
 • Saknas en större VIP yta för sponsorer att träffas
 • Saknas loger
 • De bästa platserna där solen skiner på kan VSK ta minst betalt för
 • För liten ståplats för Allsvensknivå
 • För få sittplatser för att kunna öka arenakapaciteten då sittplatser får max utgöra 50%
 • Ingen affär för souvernier

Behovet

VSK skulle gissningsvis behöva 8-10 loger och en större VIP yta, gärna en resturang/bar där det innan match och under match går att få något och dricka. Det här är nivån vi behöver för att hålla oss kvar i Superettan. Men det som presenteras är en tillfällig kortsida och några baracker. En ohållbar lösning på sikt i Allsvenskan men även i Superettan.

Även för kontorspersonalen är utrymmena för små och VSK har växt ur sin kostym. I Allsvenskan kommer kansliet behöva förstärkas och någonstans behöver de sitta.

Av vad jag vet så behöver även laget mer utrymme nu när de professionaliseras ytterligare, det kommer behöva ett gym som kan ta emot 25 spelare, nu får de köra i gymmet i omgångar vilket blir inneffektivt. Gymmet kommer ändå även användas av damlaget och juniorlag och användas flitigt.

Jag såg att GAIS supportrarna i flera matcher sålt souvernier för 50-75.000 kr per match, de här summorna kan också VSK dra in utan större problem men behövs vettiga ytor och vara på och inte ett tält utanför arenan.

En utmaning som det inte pratas så mycket om är den bristfälliga akustiken på arenan. När klackarna är vända mot sittplatssidan så inträffar det intressanta fenomenet att de inte hör varandra, beroende på var man står på arenan även om en av klackarna kör för fullt höras ganska svagt. Intressant nog är det sittplatsläktaren som ger den bästa akustiken.

Utmaningen här är vart skall detta ska byggas. Risken är nu att man sneglar på den lediga yta som finns, kortsidan mot bandyhallen och ser baracker som en peramentlösning. Det är en ful lösning som kommer ge en arena likt Umeå FC med en stor träbyggnad på kortsidan. Är det verkligen den arena ni vill se?

Förslaget

Efter att ha funderat på detta ett tag har jag landat i att det enda rätta steget är att omvandla nuvarande ståplats till sittplats med loger. Att hemmastå flyttas till kortsidan mot bandyhallen. Ett bortastå byggs upp på kortsidan mot friskis och svettis.

Den nackdel som finns i det förslag är att ståplatspubliken som är van att kunna se fotboll från sidan kommer få en sämre överblick över spelet när det blir från en kortsida. Samtidigt är ståplats på långsidan något unikt och de flesta arenor har ståplats på kortsidorna, så klart att det även kommer fungera i Västerås också.

Nuvarande sittplats

Läktaren behålls i nuvarande omfattning. En sourvernishop byggs ut på den tomyta som finns underläktaren på E sektionen där man brukar grilla. Förläng bakremittensektionen av arenan (B,C-D sektionen) och bygg en tre plans byggnad. Nedreplan gym och de faciliteter idrotten behöver, B-våningen i höjd med nuvarande kioskerna byggs en uppvärmd yta för bar, på tredje våningen byggs kontorsytor som kan omvandlas till mediaplatser under match och tillhörande utrymme för presskonferenser.

Det går att överväga om en del av A sektionen ska byggas om till ett utrymme för sittande bortasupportrar.

Bortastå

Bortastå behöver egentligen inte ha mer kapaciteten än 1000 personer, det är bara när VSK spelar i Allsvenskan som det finns ett behov av att ha större kapacitet när stockholmslagen hälsar på. Även Sirius och Örebro kan så klart komma med mer än 1000 personer. Men en ståplats läktare är billig, därför bör kapaciten sättas till 2000 på en gång. Det kommer betala sig in ganska snabbt.

Hemmastå

Det hemmastå som jag gillar mest i Superettan är den som Jönköpings Södra har, utifrån förutsättningarna skulle en sådan lösning kunna räcka långt och ge bra akustik. En rimlig storlek på ståplats är 2000, jag vet att VSK nu skulle kunna sälja fler än så på nuvarande ståplats. Men jag misstänker att om ståplats flyttas till kortsidan kommer fler välja sittplats för att se matcherna bättre.

Ny sittplatsläktare

Jag tänker mig att en ny sittplatsläktare inte behöver ha jättestor kapacitet, det skulle nog räcka med 1500 personer. Antalet loger skulle behöva vara 10 stycken samt en större mingelyta för VIP gäster och sponsorer. Resturang och barutrymmen uppförs, bar skulle kunna delas med ståplats.

Ett alternativ till sittande bortasupportrar skulle kunna upprättas på denna sida istället för på A sektion.

Inspiration

För att ge lite bilder på hur det skulle kunna se gjordes ett tappert försök att generera lite bilder med hjälp av Generativ AI i photoshop. Slutresultatet blev inte super lyckat men ger ändå en bild på hur det skulle kunna se ut. Ni får gärna skicka in erat egna förslag

Kapacitet

 • Nuvarande sittplatsläktare: 3700
 • Hemmastå: 2000
 • Bortastå: 2000
 • Ny sittplats läktare: 1500 + 10 loger, resturang och bar

Arena kapacitet: 9200. Möjlighet att skrota hyllan och utöka med ytterligare 300.

Transformationen

För att bygga om arenan så går det att göra i etapper utan att det nämnvärt påverkar arenakapaciteten, men man behöver ju utnyttja hela tre års dispensen för att detta ska kunna flyga.

 1. Bygg upp ett temporärt bortastå
 2. Bygg upp ett permanent hemmastå
 3. Bygg upp ett permanent bortastå och använd hemmastå som bortastå tillsvidare.
 4. Bygg upp långsidan med ståplats till sittplats med loger ovanför.

Arena kapaciteten skulle ombyggnaden inte påverkas nämnvärt och VSK skulle få en arena som är hållbar på allsvensk nivå men framförallt som kan generera intäkterna som behövs på Superettan nivå.

Just nu har vi inte förutsättningarna att vara ett Allsvenskt lag på sikt, inte ens förutsättningarna att vara ett lag i Superettan på sikt. Marknadsintäkterna är för dåliga och behöver åtgärdas. Det här förslaget skulle ge förutsättningar för VSK att bedriva elitfotboll.

Kostnad

Det här kommer så klart öka kostnaderna för VSK, det är rimligt att om VSK spelar i Allsvenskan också betalar mer hyra. Även när VSK spelar i Superettan behöver det behöva betalas mer hyra än man gör idag, men här kommer kommunen behöva stå för en risk. Det är rimligt att VSK betalar mer hyra när intäkterna är större men också mindre när det inte finns samma förutsättningar.

För att få ytterligare ekonomi i detta behöver man kunna använda nya läktaren som konferensanläggning under dagtid för att kunna hyra ut mötesrum men även minimässor.

Slutord

Allt det här kommer inte hända, det är jag fullt medveten om. Det stora problemet är att det pågår på en konflikt mellan arenaägare och staden där staden vill ta över ägandet. Hur kontraktet är skrivet är att investeringar ska regleras upp på återstående kontraktstid, vilket gör att nu när det är få år på kontraktet kommer det bli extremt dyrt med dyra investeringar. Det är förmodligen därför VSK kommer i slutändan få betala själva direkt för en ståplats läktare.

Det tåls att fundera på vad det skulle kosta att få ordning på Hitachi Energy Arena, jag drar till med att investeringen är 50 miljoner. Jag har ingen aning, det kan vara mycket lägre men säkert det dubbla också.

Att tillhandahålla infrastruktur för elitidrott är inte klubbens ansvar utan staden, de är de som måste lösa detta. Antingen förbättrar man den arena som finns, eller så bygger man en ny. En ny modern fotbollsarena så får man räkna med närmare 500 miljoner. Det går att ställa i relation till skrytbygget till tågstation som är på gång som lär kosta 2 miljarder. Eller att kommunen lägger 20 miljoner om året på en synfonietta.

Utan marknadsintäkter kommer inte VSK vara långvariga i Allsvenskan, men det gäller även Superettan. Att lösa möjligheterna att öka marknadsintäkterna är prioritet 1, ett bortastå är faktiskt av minst prioritet då det i praktiken är bara några få matcher den kommer påverka. En läktare med loger har en långsiktig påverkan som är mycket större.

När VSK tackades av på torget ropade en supporter ”Fixa arenan” och en kommunpolitiker stolt svarade ”Klart ni ska få en läktare”. Det är så klart väldigt lätt att lova saker som VSK själva är villiga att finansiera. Men för sjutton, fixa till en långsiktig lösning innan ni slår er för bröstet.

Facebook Comments Box