ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ghoddospengarna slut hos Syrianska FC – nya skulder hos kronofogden

Efter en liten paus över vintern är det nu dags för oss igen att titta över hur det står till med skulder hos kronofogden för landets fotbollsföreningar i Superettan och Allsvenskan.

Vid den här tidpunkten på året förväntar vi oss att föreningarna har fyllda kassakistor som svämmar över från marknadsintäkter och lukrativa spelarförsäljningar. Om man förekommer hos kronofogden nu strax innan säsongen drar igång är det inte bara ett tecken på dålig ekonomi utan också att man som förening inte har gjort sitt jobb med årets budget särskilt väl. Sist vi granskade föreningarna hade bara GAIS skatteskulder och Syrianska FC en mindre hyresskuld på några tusenlappar liggandes hos fogden.

Per den 21:a februari i år hade bara en förening skulder hos kronofogden, Syrianska FC. Efter att stundtals förra året på sin höjd haft skulder på runt 10 000 kr har de nu helt plötsligt inte betalat in skatter för sina lönekostnader och de har därför en större skatteskuld på 193 402 kr liggandes hos kronofogden. Utöver det har man också en mindre oreglerad skuld till Actic på 3 976 kr.

Det som är intressant denna gång är att kronofogden har gjort en utredningsrapport. Det är en rapport som ska ta reda på om klubben har några tillgångar som kan utmätas om inte skulderna regleras på annat sätt. Kronofogden tittar på om man har pengar på sina konton, lös egendom i form av bilar, bostäder mm, allt som kan ha något värde vid en försäljning gås igenom.

I Syrianska FC:s fall avslutade man en utredningsrapport den 18:e februari i år och konstaterade då att föreningen saknar tillgångar. Under normala omständigheter hade inte detta upplevts som särskilt anmärkningsvärt när det gäller just Syrianska, klubben har haft usel ekonomi i många år.

Men då vi vet att SFC ska ha haft runt 20% i andel i dealen när Saman Ghoddos såldes från Östersunds FK till Amiens i augusti 2018 för runt 40-60 miljoner kronor, är denna information ändå anmärkningsvärd.

I praktiken innebär detta att det är 8-12 miljoner kronor klubben ska ha fått in under hösten som ersättning för Saman, som inte längre finns kvar.

Vi undrar så klart vart Ghoddospengarna tog vägen?

Vi undrar också hur Syrianska FC kan ha råd att värva så många spelare som man nu har gjort, 8 stycken sen den 25 januari, när man har noll kronor (?) på klubbens konton och nästan 200 000 i obetalda skatteskulder som kronofogden nu verkar försöka hitta sätt att mäta ut.

Vad är det som händer i Syrianska FC?

Facebook Comments Box