ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Skuldsaldo hos kronofogden för Superettanklubbar

Hur firar man som supporter ett avancemang till Superettan för VSK Fotbolls del? Vi på Anno-redaktionen slog på stort och såg till att göra ett registerutdrag från Kronofogden.

Vi har under året regelbundet tittat till våra kompisar Assyriska FF och Syrianska FC. De kanske inte alltid har gillat vår uppvaktning, AFF har blockat oss på twitter, som ett exempel.

Men nu kände vi att det var dags att kolla hur det går för våra nya vänner i Superettan med deras penningar. Så klart passade vi även på att kolla upp våra vänner i Södertälje (av gammal vana) och övriga klubbar som potentiellt kan spela i Superettan nästa år.

Här är vad vi fick fram: 

GAIS: 176.471 kr (skatteskuld)

Syrianska FC: 4.239 kr

Assyriska FF: 161.798 kr (skatteskuld)

Kanske inte helt oväntat återfinner vi GAIS på listan över klubbar med nära relationer till Kronolle. Det är en förening som under många år till och från har haft problem med ekonomin och nu tydligen har det igen.

Syrianska har trots Ghoddospengarna en liten skuld hos fogden. Det brukar de ha och det är förmodligen hyran för en lägenhet som de ständigt ”glömmer” att betala och som går till vidare åtgärd. Siffran på drygt 4K har dykt upp flera gånger under senaste året. Oavsett så innebär det inga ekonomiska problem för klubben. Just nu har man sin ”vita” ekonomi under kontroll. Hur det är med den svarta vet vi ju per definition inget om. Assyriska har fortfarande sina ekonomiska bekymmer men har i vart fall fått hejd på blödningen och nu har man återgått till sitt gamla mönster att beta av de gamla skulderna och sen låta nya skatteskulder förfalla till utredning hos kronofogden. Med det så har man sin ”checkkredit” på några månader.

Det är ingen ekonomisk fara på taket för någon förening just nu av de vi kollat upp. För att det ska vara konkurs/rekonstruktionshot behöver det vara miljonbelopp i skulder och/eller så måste de öka kraftigt varje månad. Likaså är elitlicensen knappast hotad för GAIS, det här är en skuld de måste reglera före årsskiftet men lär så göra.

Totalt är det 2/3 av lagen som kommer spela i Superettan nästa år som förekommit i kronofogdens register. Det inkluderar VSK som haft sju förfrågningar men inget som lett till ett föreläggande. Man ska då minnas att förfrågningar sträcker sig 3 år bakåt i tiden. AFC Eskilstuna hade så sent som 27 augusti i år en skuld hos kronofogden men lär ha reglerat den före sista augusti då licensnämnden gör en avstämning med elitklubbarna och då får bla inga skatteskulder finnas. Men även lag som Dalkurd, Halmstad, Brage,  Jönköping Södra och Mjällby har alla haft förelägganden de tre senaste åren.

Facebook Comments Box