Genomgång omgång 12 Div 1 Norra

Då var det dags att gå igenom omgång 12 i Div 1 Norra. Som ni upptäcker saknas en match i genomgången, det är Umeå-derbyt som spelas på måndag 18/6. I övrigt innehöll omgången en skräll, nämligen att Karlslund lyckades besegra Syrianska på bortaplan. I övrigt var nog resultaten rätt förväntade. Vi ber om ursäkt att rapporteringen runt vissa matcher är rätt kortfattad, men så här i VM-tider tycks lokala sportjournalister och andra intresserade ha annat att skriva om än de matcher som går av stapeln i Div 1. Vi har gjort så gott det går, trotts detta.

Sollentuna FF – Västerås SK: 0 – 2

Det här var en match VSK bestämt sig för att vinna och det syntes direkt att det trots allt är skillnad mellan ett bottenlag och serieledarna. VSK satte fart på boll och ben och Sollentuna hängde inte med. Hela första halvlek var en enda lång press mot ett mål där Sollis fick kontra på VSK – faktiskt flera gånger på ett farligt sätt. Tränare Mattiasson har uppenbarligen gett laget order att spela sig upp från egen planhalva – inget tjongande här inte. Problemet – VSK satte hög press och tvingade backarna till hårresande passningsmisstag – VSK erövrade ibland boll med samma enkelhet som VSK:s supportrar på plats låtit ölen rinna ned i torra strupar i värmen. Det vill säga, väldigt enkelt. VSK radade upp chanser och Simon borde nog satt sitt distansskott redan i den andra minuten. Det tog till 15:e minuten när Dogge gjorde en snygg aktion och pangade in 1-0. VSK fortsatte att bränna chanser i första och bara genom en fantomräddning av Anton som reflexräddade en petning när en Sollisspelare nästan var igenom, gjorde att det stod 0-1 i paus. I andra halvlek fortsatte VSK trumma på och kostade på sig att bränna en straff via Hinken som både fixade den och sen slog den i ribban. Emir hade en nick i ribban, det var räddning på mållinjen vid två tillfällen. Bollen ville inte in och Sollis kontrade så Anton fick göra en ny fantomräddning. Det krävdes att en back blev inbytt för att VSK skulle göra mål. Mattias Benker slog enkelt in bollen i 93:e minuten när Dogge gjort allt förarbete och på vägen fram hanterat 5 motspelare och sen serverar Benker bollen. Dogge var uppenbart matchens lirare i våra ögon. Det här var en gott dagsverke från VSK:s sida. Man måste dock bli effektivare med att sätta sina målchanser.

BK Forward – Nyköpings BIS: 4 – 2

Tre mål på tre chanser – 11 minuter av matchen har gått – 3-0. BK Forwards anfallare är ruskigt effektiva. Det märktes att Bissarna spelat 5 matcher på två veckor och senast nu en cupmatch i onsdags som pågick i 120 minuter och avgjordes på straffar. Man var helt enkelt inte med i den här matchen, mentalt tröttkörda. 2-0 målet är signifikativt där en forwardspelare helt omarkerad får nicka in bollen i öppet mål. Backen fattar helt fel beslut i den situationen och lämnar bevakningen. Det var ett helt onödigt mål och hade säkert undvikits om spelarna i Nyköping orkat visa mer skärpa i inledningen av matchen. Bissarna repade faktiskt lite mod och lyckades reducera till 3-1 men Forward avgör definitivt i början av andra när Josef Ibrahim stänker upp den i krysset omgivet av 4 Nyköpingspelare. En stark prestation och hela Forward lyser av självförtroende just nu. Forward vinner till slut mycket välförtjänt med 4-2. I Nyköping utgår högerbacken Alen Ahmetovic med en sträckning och det är ett tydligt avbräck för Nyköping om han inte kan spela i kommande matcher, tex i den mot VSK om två veckor. VSK har för övrigt riktig bonnröta när båda toppanfallarna Josef Ibrahim och Anderson Ponciano med 17 mål totalt är avstängda mot VSK i torsdagens match pga av tre gula kort.

Arameisk-Syrianska IF – FC Linköping City: 2 – 4

Det blev ingen tränareffekt när Arameiska med sin nya tränare Jonatan Partin tog emot Linköping City på Brunna IP. Faktum är att ASIF aldrig var nära i denna match. Linköping höll tag i taktpinnen hela matchen och målen trillade in vartefter matchen led. När City gjorde 0-3 i matchminut 70 var matchen i praktiken över. Sen reducerar Arameiska snyggt två gånger men 2 – 4 kommer till i 88:e minuten så det är för sent. Problemet för ASIF är inte nödvändigtvis deras anfallsspel, för där har de målmaskinen Cosic som alltid gör mål. Problemet är försvarsspelet som är mer än lovligt virrigt stundtals. Här kan Partin göra en reell skillnad för laget om han kan få ordning på det. Föreningen får nog hoppas på det och att man försöker ta in någon under sommarfönstret som kan ge stadga bakåt. Om Partin misslyckas med att få ordning på det defensiva spelet är det lite som talar för ASIF i Div 1 nästa år.

Syrianska FC – Karlslunds IF: 0 – 1

Även om vi tippade resultatet i denna match till ett kryss sa vi också att det luktar skrälläge då Syrianska inte rosat marknaden på senare tid, även om man vunnit – men det har mest berott på medstuds (två styrningsmål senast mot Skellefteå). Vi fick som sagt rätt i det. Egentligen ska ingen vara förvånad. SFC har bara tagit fem poäng på hemmaplan på sex matcher, det är så klart uselt om man aspirerar på att vara ett topplag. Anledning till SFC:s usla facit är att de flesta lag är rädda för Syrianskas anfallskraft och ser till att backa hem ordentligt och sen kontra. SFC blir ofta för långsamma i anfallsspelet och försvaret hinner med och när motattackerna kommer är Syrianskas försvar ofta inte riktigt med eller långsamt (mittbackar) vilket gör att man mycket väl kan kontra in en boll. Precis så var det den här matchen. Karlslund krympte ytor och lyckades kontra in en boll i andra halvlek. Mutumba sköt i ribban och Karlslunds målvakt gjorde några svettiga räddningar – så i den här matchen hade Syrianska motstuds och det räckte för en förlust mot ett bottenlag. I matchen bytte man in högerbacken Isa Demir tillbaka från skada. Det bar sig inte bättre än att han blev utbytt efter 20 minuter efter att slagit upp skadan igen. Syrianska har enorma skadeproblem och måste ge sig ut på transfermarknaden i sommar. Som tur är för VSK:s del spelar man hemma mot Syrianska den 14/7 och transferfönstret öppnar den 15:e. Både VSK och Syrianska får klara sig med det manskap man har i den matchen. Sen kan vi kallt räkna med en 5-8 värvningar till Syrianska i sommar.

Skellefteå FF – Assyriska FF: 2 – 2

Även i denna match fick vi rätt i vårt tips när vi sa att matchen skulle sluta oavgjort – det blev 2-2 i en svängig match i Skellefteå. SFF bröt annars vanan att göra första målet då Sosseh gav AFF ledningen i matchminut 18. Repliken kom några minuter senare när Englund kvitterade på straff, ett resultat som stod sig halvleken ut. I början av andra gjorde SFF 2-1 och började nog vädra en första seger. Det hoppet försvann när Sosseh gjorde sitt andra mål mitt i halvleken. Annars var Skellefteå det bästa laget i andra halvlek och låg på för ett segermål utan att lyckas få dit den. Ett oavgjort resultat var rättvist utifrån matchbilden. Båda lagen får nog vara nöjda med det, givet hur matchen utvecklade sig.

Sandvikens IF – Carlstad United: 0 – 3

Vi hade en fåfäng förhoppning att SIF i den här matchen skulle tagga till och se till att ta välbehövliga poäng mot Carlstad United. Tji fick vi, matchen hade knappt kommit igång innan CU petade in 0-1. Faktum var att Sandviken var utan chans i denna match och när CU gjorde 0-2 efter 15 minuters spel var matchen i praktiken över då man kontrollerade händelserna fullständigt. Sen blev det 0-3 till slut men det var mest en bekräftelse på att det var klasskillnad i den här matchen. CU gör en mycket gedigen insats och SIF har mer att tänka på hur man ska få ordning på sitt försvarsspel som inte funkade optimalt idag.

Akropolis IF – Rynninge IK: 3 – 2

Hela 100 personer hade letat sig till Spånga IP för att se Akropolis ta emot gästerna från Örebro. Man fick se en ganska seg match där Akro hade den första halvleken även om Rynninge tog ledningen på en fast situation redan efter 5 minuter. Kvittering och ledningsmål ordnade Akropolis inom loppet av några minuter genom att få två straffar tilldömda som förvaltades på bästa sätt. Rynninge kom ut som ett bättre lag i andra halvlek och lyckades jämna ut spelet och så småningom kvittera. Många trodde nog på oavgjort men när det bara var 7-8 minuter kvar lyckades Akropolis via Nicklas ”Linkan” Lindqvist få in bollen och sen höll man undan till en hemmaseger inför den fåhövdade publiken.