ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Gameday: Inför Västerås SK – Skellefteå FF

Idag är det så dags för säsongens tredje sista hemmamatch. Bottenlaget Skellefteå FF står på menyn, redo att rakas i de grönvitas jakt på ära och avancemang till Superettan. I våras när 60 glada supportrar tog sig upp till Skellefteå för premiärkalas pratades det om hur bra SFF såg ut att vara, en kompetent nykomling med en trupp som nog skulle kunna forma ett lag som var bra nog att vara kvar i serien. Well, istället för den profetian ser det nu ut som att VSK i sin jakt på Superettan blir hammaren som slår in sista spiken i kistan som skickar nykomlingarna i retur till mörkret i division 2.

Men det är ändå ganska märkvärdigt att Skellefteå FF gått så dåligt som man gjort i årets serie. För trots allt tog man under våren ledningen i 11 av 17 matcher, men lyckades till slut ändå bara vinna en endaste match och nå sju oavgjorda. Det är anmärkningsvärd statistik, säkert något slags rekord. Det normala är oavsett vart man är i tabellen att det lag som gör första målet också vinner matchen. Det är ingen slump att lag alltid jagar det första målet, det har stor betydelse för matchutvecklingen.

Under sommaruppehållet har man nog gjort vad man kunnat för att undvika det öde som nu verkar grina klubben i ansiktet. Inför hösten förstärkte man laget med Tobias Sandström som återvände från Umeå FC och man flög in fotbollsmatadoren Aitor Castro Ariarte från spanska tredjeligan. Båda får ses som förstärkningar då de varit givna i startelvan i höst. Sen VSK:s premiärmatch har även Raymond Mendy anslutit till laget. Han kom i maj och även han har varit given i elvan som startar matcherna.

Inför säsongen hajpades vänsteryttern Sebastian Shafei Åman upp lite i VSK-lägret efter att ha provtränat med VSK och Manger Mjällby uttryckt en tydlig önskan om att värva honom. Till historien hör att det var Mjällby själv som upptäckte honom när han var uppe i Norrland på scoutingtur sommaren 2017. Men värvningspengarna var redan förbrukade då så Sebbe fick vänta på nästa transferfönster. Det bar sig sen inte bättre än att Johan slutade och Åmans namn föll i glömska. En ytterligare anekdot är att när Sebastian inledde bra i matchen mot VSK ska TAF ha sagt till övriga i ledningen efter matchen ”Varför värvade vi inte honom för?”. Ja, så kan det gå, det blir inte alltid som tänkt. Sebastian väntade länge på att VSK skulle höra av sig innan han till slut valde att spela i Skellefteå.

Dock har det bara blivit två mål för Shafei Åman i årets serie trots att han är en offensiv pjäs som ska bryta in från vänsterkanten med kraft och skjuta eller gå på mål. Två mål får man nog säga är en ganska dålig utdelning trots att han spelar i ett bottenlag som bara mäktat med ett drygt mål per match. Det kanske inte låter mycket men det är ändå 30 mål som är gjorda och han ska göra fler givit sina kvalitéer. Ska vi dra en jämförelse och ge en måttstock på vad man kunnat förvänta sig kan man jämföra med tex Husein Aly som gjorde åtta mål i fjol för Enskede som ytter i ett bottenlag som åkte ur.

En som dock levt upp till förväntningarna är Leo Englund som gjort 12 mål vilket är riktigt bra givet lagets övriga kvalitéer. Man får säga att det är en skön revansch för Leo efter fiaskot i Umeå FC 2016 då han värvades in som en målskytt men bara mäktade med 4 mål och fick gå till Skellefteå på grund av det.

Till matchen idag är två spelare avstängda i Skellefteå, Tif Kiddu som närmast får beskrivas som en rotationsspelare. Nämnda Mendy är den andre och hans frånfälle är ett större tapp för SFF. Då båda huserar på mittfältet är den lagdelen klart försvagad till mötet med VSK.

I premiären gjorde VSK processen kort med Skellefteå och tog en 3-0 ledning redan innan matchuret passerat 20 minuter. Matchens gigant var Dogge som gjorde debut i VSK och det märktes att Skellefteå inte var beredda på hans fysiska spelstil då han ställdes mot den tanigaste backen i hela serien. Den första halvleken är nog det bästa Dogge gjort på hela säsongen. Gång på gång gick han in i närkamp med motståndarna och han vann varenda duell tack vare sin styrka. När Skellefteåspelarna försökte ge igen och knuffa tillbaka stod Dogge kvar helt oberörd av uppvaktningen. Herr Karlberg gjorde ett mål men borde gjort två-tre till. Även om Skellefteå reducerade i andra halvlek på ett snyggt anfall och fick ihop spelet bättre var VSK-segern aldrig hotad. Det enda negativa med matchen var att kapten Ilir blev skadad i denna match och missade stora delar av vårsäsongen som en följd av det.

Nu har mycket fotbollsvatten runnit under broarna efter den soldränkta premiären i Skellefteå i början av april. För VSK:s del  förväntas seger i den här matchen, ett bottenlag på hemmaplan ska vara tre poäng. Men som alltid, det kommer inte vara några lätta poäng att plocka hem. Vi bör komma ihåg att Skellefteå många gånger i år har tagit ledningen, även mot topplag som Akropolis och Carlstad. Skellefteå förlorar visserligen ofta men det är nästan alltid bara med uddamålet. Faktiskt har inte en enda förlust i höst varit  mer än med två mål. Så även om många känner sig säkra på seger idag så ska vi inte glömma att SFF spelar bokstavligen med kniven på strupen. Nu måste de bara vinna för att ha en chans att vara kvar, det blir ingen enkel match detta. Det gäller verkligen att VSK litar till sitt spel och jobbar hårt. Sen vore det trevligt med ett tidigt ledningsmål, det skulle nog få en del ångestknutar att lösas upp hos de grönvita krigarna.

(bild från Norrvalla, Skellefteå i våras med VSK-supportern Lennart Fallbrink)

Facebook Comments Box