ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsong: Inför VSK Fotboll – Dalkurd FF

Då var det så dags för årets andra träningsmatch och tillika den första på Ivar Arena A.K.A Parken.

VSK Fotboll kommer stärkta till matchen från drabbningen mot AIK förra helgen, där man tog över tillställningen i andra halvlek och skapade fina lägen.

För Dalkurd är det deras första träningsmatch då den tänkta premiären mot Akropolis för en vecka sedan bliv inställd. Vi gissar för att Akropolis inte fick ihop fullt lag.

Truppmässigt har det skett stora förändringar i Dalkurd jämfört med ifjol. Ekonomin är svag och man har rensat hårt bland de etablerade spelarna med högre löner. In har kommit unga talanger som inte kostar mycket i drift.

Vi har klippt in matchtruppen för Dalkurd idag och så jämför vi den som som klubben mönstrade i fjolårets sista seriematch mot Degerfors. Det är bara fyra spelare som finns med i båda trupperna. I praktiken möter VSK ett helt nytt lag idag.

Av de 17 som var uttagna till matchen mot Degerfors finns endast sju kvar i klubben idag.

Snittåldern i den nuvarande truppen är 22.5 år, jämfört tex med VSK Fotbolls som är 25. Medelvärdet kanske inte säger så mycket men som exempel kan vi säga att av de nio mittfältarna i truppen är sex under tjugo år. Truppen liknar mer ett U21-lag med akademispelare, förstärkta med lite rävar från A-truppen.

Till dagens match har man dels sitt nya lag samt ett antal provspelare på plats. Vi känner bland annat igen Elias Durmaz som kommer från Syrianska FC. Flera spelare med Västeråsanknytning finns också med. Vi hittar nyförvärvet i Dalkurd, Oscar Danielsson med ett kort förflutet i VSK och så har vi lånet från DIF, talangen och mittfältaren Hampus Finndell. Som ni också kan se har vi den gamla VSK-hjälten Einar Brekkans båda söner med i truppen.

Hur tränare Olausson kommer att forma sitt nya lag har vi ingen aning om, frågan är om han ens själv vet. Flera av spelarna anlände i veckan och med ett antal provspelare på plats har han inte världens lättaste jobb att få till ett lag som kan ta sig an VSK.

I övrigt går att säga om Dalkurd att man har som mål i årets serie att hänga kvar i Superettan. Kawad Junads bolag har gått in som huvudsponsor i klubben och ser till att man har några pengar överhuvudtaget. I höstas fick man säga upp i princip all personal för att man inte hade råd med lönerna. Nu kan man återanställa några av dem som fick gå, men det är inte några jättesummor så truppen kommer inte att förstärkas på något sätt.

Dalkurd lär tvivelsutan ha årets billigaste trupp och det den saknar i erfarenhet får man ta igen i ungdomlig entusiasm. Frågan är om det räcker över 30 stentuffa serieomgångar, det är det som är frågan. Risken är uppenbar att man åker ur. Vi har IK Frej i färskt minne där Bajens talanger skulle hålla klubben kvar i Superettan, det gick inte så bra. Av Dalkurds talanger är det absolut några men långt ifrån de flesta som skulle få plats hos Hammarby. Ja, ni hör ju själva, det här året kommer att bli extremt tufft för Dalkurd.

Vad kan vi då förvänta oss av dagens match. Vad gäller Dalkurd får vi ärligt säga att vi inte har en aning. Vi vet inte hur laget ställer upp men vi antar att man använder samma formation som i fjol, som då var 3-5-2.

I VSK kan vi se att den erfarna mittfältstrion saknas, vare sig Simon, Ribban eller Jonas finns med. Bra chans då för övriga att visa att man ska konkurrera om en plats på centrala mittfältet, vi har som vi skrev om tidigare i veckan sju centrala mittfältare i truppen till två positioner – mördade konkurrens med andra ord. Blir kul att se hur de lite yngre kan bära VSK:s spel på mitten i den här matchen.

I övrigt ska det bli kul att få se David Engström i spel för VSK – det var länge sen. Han kommer att göra en kortis på planen idag. Vi kan berätta att han varit en best på träningarna i veckan och dominerat. Han är nog grymt sugen att komma tillbaka efter sin operation.

Framåt vill vi förstås se en fortsättning på det fina anfallsspel VSK visade upp förra helgen mot AIK. Nu ska det gå ännu lite fortare och vara lite högre kvalité i avgörande lägen, då blir det en rolig eftermiddag för VSK och en mindre rolig för ryggkrökaren Anger i Dalkurd, A.K.A, målvakten.

Facebook Comments Box