ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ett ännu sämre ekonomiskt resultat att vänta för VSK Fotboll

I dag gick VSK Fotboll ut med ett medlemsutskick och förklarade att de förväntar sig göra ett minusresultat på ytterligare på -1,5 miljon som nu ser ut att landa på ca minus 1.9 miljoner. Detta är anmärkningsvärt då det bara löpt drygt 2 månader från årsmötet där föregående styrelse sa att det var ett worst case scenario.

Några förklaringar ges till minusresultatet

  • Marknadsbudgeten har inte nått resultatet
  • Akademin har en rejäl kostnadsökning
  • Driftsorganisationen har en hög kostnadsmassa i relation till klubbens totala ekonomi.

Dessutom råder det osäkra kostnader och intäkter för resterande året.

  • Kostnader för spelartruppen förväntas öka då utgående kontrakt måste förlängas när de går ut i november och spelschemat har matcher in i december.
  • De fem publikmatcherna ser ut att bli en förlustaffär.
  • Oreglerad fodran till den kinesiska klubb som köpte Marcus Danielsson.
  • Oklart hur mycket VSK kommer få av den ytterligare idrottsmiljard som regeringen beslutat om.

Utmaningen består dessutom inte bara av årets resultat, utan osäkerheten kring 2021 där VSK Fotboll inte räknar med att kunna få permiteringsstöd, en sänkning på marknadsintäkterna på 30% och att matcher fortsätter spelas inför begränsad publik.

Kommentar

Detta är ett rejält underbetyg till föregående styrelse, att två månader efter årsmötet behöva skriva ner det ekonomiska resultatet speciellt när budgeten sades vara ett worst case scenario. Med de två tidigare årens minusresultat är det tydligt att det funnits en alldeles för optimistisk syn på ekonomin och så även i år. Det är anmärkningsvärt att marknad samt akademi tre år i rad missar sina mål.

Det är dock förtroende ingivande att sittande styrelsen ändå gör rätt och kommunicerar ut det ekonomiska läget. Samt att de redan nu flaggar för att 2021 ser ut att vara ett tufft år med den osäkerhet som råder. Då finns det nu tid att agera för att minska kostnadsmassan.

VSK Fotboll är inte ensam om att ha problem med ekonomin i år, serieledarna Degerfors gick ut i veckan att de bara har löner någon månad till och sen riskerar de att gå i konkurs. GIF Sundsvall, J-södra och AFC har alla tre funnits hos kronofogden.

Facebook Comments Box