ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Kian Karam skulle från början vara gratis….

Blöt plan

För ett år sedan hade vi rätt dålig koll på vem Kian Karam var, ansiktet var bekant då vi sett han på läktaren och flera presskonferenser med VSK men var en agent i mängden. Det var egentligen först i augusti förra året som vi började intressera oss vem den där Kian var som såg ut att vara kompis med halva spelartruppen och hela klubbledningen.

Det var flera i ledarpositioner i VSK som pratade otroligt väl om honom som agent. Vid de första förfrågningarna så var det bara positiva saker och de tyckte att vi skulle låta honom vara då det fanns många andra mycket fulare fiskar. Det förklarades att detta var en win-win situation för VSK, han hjälpte trots all VSK gratis och hade sin anställning finansierad tack vare att några norska klubbar hade anställt honom som scout.

Det är dock inte första gången Kian ville hit. Redan 2013 ville han bli tränare i VSK, han visste att ekonomin var dålig och kunde tänka sig arbeta gratis då han hade sin trygghet som chefs scout för Åtvidabergs FF. Det här med att erbjuda sina tjänster gratis tycks vara ett vanligt sätt för Kian att komma in i klubbar. Vi vet att just detta trick har han använt sig på flera klubbar i landet och varit på väg att bli chefs scout i flesta klubbar i landet genom att arbeta ”gratis”, men det är också flera klubbar i Sverige som sparkat ut Kian när de gjort sin bakgrundskoll. Men VSK har inte gjort sin hemläxa och haft en otroligt naiv inställning till Kian, när andra klubbar har tagit avstånd har VSK krypit närmare.

När Askebrand dök upp på tapeten som ny huvudtränare så skickade vi en tydlig varning till VSK att det här kommer inte gå bra med Kian. Det som händer i Öster, sen i Örgryte kommer hända i VSK. Men svaret vi fick var att VSK hade full koll på situationen och hade pratat med de andra klubbarna och visste precis hur man skulle hantera situationen. Samtidigt som vi kollade upp detta så frågade vi vilka spelare i VSK som hade Kian som agent så nämndes flera namn, men det var också en stor osäkerhet kring hur många det faktiskt var. Det är ändå anmärkningsvärt att klubben själva inte visste vilka Kian representerade, men att han var agent det var det inget snack om.

Sen när Askebrand presenterades så la vi ut dagen efter en text om hur banden till Kian Karam stärktes i och med denna värvning. Samtidigt så hade fotbollskanalen en artikelserie om Kian Karam so fick nationell spridning. När vi konfronterade VSK med detta så sa Ado Sadzak att samarbetet med Kian Karam skulle avslutas. Personer som tidigare pratat väl om Kian distanserade sig. Här trodde vi att det skulle vara över.

Från att varit en person som arbetat gratis åt klubben börjar VSK nu betala ut belopp till Kian för varje värvning, enligt rykten betalade VSK ut ett par hundratusen åt Kian förra året. Mer lär det bli i år. Enligt uppgifter så har Kian normalt en prislapp på runt 35-50.000 kr per spelare som han ”scoutar”, vi har uppgifter att VSK betalar mer än så per värvning. Till oss har VSK kört med argumentet att klubben inte har råd att ha en anställd scout, men det är redan nu än väldigt dyr scout som är i drift.

För utöver Kian Karam så var VSK en av de klubbarna som betalade mest i agentarvoden förra året, 163.850 kr. Om ryktet stämmer att VSK betalat mer än detta till Kian så är VSKs utbetalningar till agenter och ”scouter” störst i Superettan och större än flera klubbar i Allsvenskan. Anmärkningsvärt är att VSK betalar alltså isåfall mer till en ”scout” än agenter. Det här har inte vi råd med. För att vara gratis har han blivit rätt dyr.

Det är helt oacceptabelt att VSK hamnat i en situation där klubben blivit så beroende av Kian Karam. Risken är att klubben står helt handfallen om banden kapas. Har VSK ens en förmåga att värva spelare utan Kian Karam?

Ärligt talat är vi rätt trötta på Kian Karam gate, tyvärr finns det en hel del skit kvar och skriva om. Det är oerhört trist att lägga ner energi på detta när det faktiskt skadar klubben. Skriva om Kian är som att gräva i gödselstack, var än man stoppar ner spaden är det skit som kommer fram.

Facebook Comments Box