ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno analyserar: BK Häcken

Det kan egentligen kännas onödigt att behöva analysera BK Häcken när VSK är så gott som klara för finalen. Nu får undertecknad vackert erkänna att det inte sett några matcher av BK Häcken då det inte fanns en tanke att de skulle ta sig så här långt i cupen men då fungerar ändå en numrerisk analys av motståndarna.

Expected Goals (xG)

BK Häcken i Svenska Cupen 20/21

Det som sticker gällande BK Häckens resultat är att de bara slagit ut en motståndare i Allsvenskan, en match de utifrån xG borde ha förlorat med ett mål. I övrigt har de inte mött lag från allsvenskan utan ett lag från Superettan där de spelade oavgjort även om de visserligen borde ha vunnit enligt xG mot Helsingborgs IF samt ändå rätt klara segrar över Gauthiod och Dalkurd som befinner sig i gärdsgårdsserierna.

VSK i Svenska cupen

Jämför man med BK Häcken som bara slagit ut ett allsvenskt lag har VSK slagit ut tre. Detta gör ju så klart att VSK har ett lägre xG och ett högre xGA än BK Häcken. Däremot har VSK gjort exakt lika många mål som häcken och släppt in lika många, VSK har överpresterat både offensivt och defensivt än så länge i cupen.

Bollinnehav

Då BK Häcken har mött lagen mot de sämre lagen har så klart de också vunnit bollinnehavet och det kanske inte är så relevant att jämföra med. Däremot när de mötte Helsinborg vann de bara med någon procentenhet då de fick 52,9% och mot IFK Norrköping var det så att de faktiskt förlorade bollinnehavet och hade bollen endast 34%.

VSK har ju haft problem med bollinnehavet mot Malmö FF (34,5%) och Degerfors IF (31,5%) även om det var jämnt mot HBK så ska vi inte ha några förväntningar på att laget kommer rulla boll mycket. Men även om VSK inte alltid vunnit bollinnehavet har man vunnit matcherna och det är ju det viktiga.

Anfallsvägar

Hur BK Häcken har anföllit i Svenska Cupen

Det är lite svårt att analysera BK Häcken när de mött så varierat motstånd, IK Gauthiod spelar i division 2 och där anföll BK Häcken extremt många gånger på högerkanten. Det blir lite snedvriden analys när en så stor mängd anfall mot ett dåligt lag får så stor påverkan på total siffrorna. Om den matchen bortses i analysen och tittar bara på övriga matcher så är det relativt jämnt fördelat i varje match hur Häcken anfaller. Där de genomgående lyckats bäst är när de kommit fram centralt då deras xG är hela 4,5 där även om det tas bort 2,1 från Gauthiod så är det den anfallsvägen som gett bäst resultat.

Anfall som BK Häcken fått emot sig utifrån motståndarns synvinkel och dess utfall enligt xG

Det motsatta, dvs hur motståndarna har lyckats få anfall emot BK Häcken så är det också där jämnt fördelat. IFK Norrköping lyckades anfalla väldigt många gånger på sin vänsterkant (dvs mot Häckens högerkant). Det är relativt lågt xG som lagen har skapat så det ska inte överanalyseras, men det är intressant att både Dalkurd och Helsinborg lyckades med sina anfall på högerkanten men bed brasklappen att det är relativt litet xG, en mål chans i sig kan resultera i högre xG.

Traditionellt sett är VSK ett starkt lag på högerflanken, men i Svenska Cupen har de flesta anfall kommit på vänsterflanken i år. Det bådar ändå gott då det var den kant där Peking kom igenom mest sist.

Dueller

Efter xG så är dueller den nya favoriten att analysera, kanske beror det på att VSK är otroligt bra från backlinjen upp till anfallet på att dels ge sig in i duellerna men även vinna dem.

I alla matcher utom en så har BK Häcken vunnit duellerna med någon enstaka procent, däremot mot Helsingborgs IF så var det en kraftig förlust där de endast vann 38,2% av duellerna mot Helsingborgs 60%. Nu var Häcken nästan klara för kvartsfinal i den matchen så de kanske inte gav allt men ändå en intressant avvikelse.

Även om dippen de hade mot Helsingborg skulle tas bort har VSK en aningen bättre värden i duellspelet. Framförallt är det i defensiva dueller där VSK går vinnande 68% av gångerna och då mot mycket tuffare motstånd än BK Häcken som har 60,2%. VSKs sämsta defensiva duell procent som var mot Degerfors på 64% var fortfarande bättre än vad BK Häcken haft som bäst 64,04% mot ett division 2 lag. Det här bådar ändå gott och VSK har goda förutsättningar att vinna denna kampen i matchen.

I övriga duellvärden är det mer jämnt, BK Häcken hade ett dåligt resultat i luftrummet mot Helsingborgs IF där de endast vann 13% av duellerna. Det ser ut att kunna bli en jämnt match mellan VSK och BK Häcken i kampen om luftrummet.

Passningsspelet

Gällande passningsspelet så har BK Häcken haft över 80% säkerhet i alla matcher i gruppspelet där ingen förutom dem själva spelade i Allsvenskan, mot IFK Norrköping låg de bara på 73% träffsäkerhet i passningarna. VSK har haft ett snitt som är 76,8% men haft problem mot Malmö och Degerfors då det legat runt 71%. I träningsmatcherna mot Elfsborg och Örgryte så hade BK Häcken över 80% så vi kan nog räkna med något liknande mot VSK och att VSK kommer hamna på runt 70%.

BK Häcken bättre än VSK i överlag i alla typer av passningsspelsstatistik, det är nästan mer förvånande att VSK bara sätter 77% av sina inkast rätt medans Häcken har 94%. Även passningar som går framåt så har Häcken tydlig fördel där de har 73,1% mot VSKs 64,5%.

Övrigt

BK Häcken har för varje match som gått fått ett högre passningstempo hade 18,5 passningar per minut mot Peking. VSK har i snitt haft 14,62 passningar per minut och inte varit uppe på de nivåer som Häcker har i sig. Mot de sämre lagen har Häcken varit bra i pressspelet och har riktigt bra värden där, men mot Peking så var det motsatt och man hade ett dåligt värde där man tillätt 17 aktioner i Pekings defensiva område innan man agerade. VSK hade mot Degerfors också sitt sämsta värde och hamnade även de på 17 i detta och hade även problem mot MFF i detta mätvärde även om det var jämnt mot HBK.

Slutord

Det är klart att BK Häcken förväntas vinna den statistiska kampen, framförallt kommer de kunna sätta bättre press, hålla högre passningstempo och sätta dem bättre än VSK. För VSK gäller det verkligen att våga gå in i dueller för här är VSK förmodligen starkare än Häcken.

Facebook Comments Box