ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: IK Brage – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare. Förvisso är inte det klart än vilket det sista laget blir i Superettan, AFC/BP kvalar som bäst nu. Men vi smyger igång vår genomgång ändå så smått.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år

 

Spelare

Peter Rosendal är målvakten som i och med i år gjorde sin femte säsong i IK Brage. Han är ursprungligen från ÖSK och efter en sejour i Norge hamnade han i Brage 2014. På de här fem åren har han missat en (1) match. Han är en av stöttepelarna i Brage och vi utgår från att de avser att förlänga med honom då hans kontrakt nu går ut. Man har tidigare förlängt 2 år i taget och lär säkert göra det igen.

Robbin Sellin är mittfältaren som kom till Brage som junior och gjorde ett antal säsonger i Div 1 med även i Superettan. Det gick så bra att han hamnade i Sundsvall i Allsvenskan och spelade där över 3 år. Inför säsongen Inför säsongen 2015 bad klubben honom söka sig vidare trots ett år kvar på kontraktet. Robbin beslutade sig för att stanna och krigade till sig en given startplats den säsongen. Sen 2017 gick han till IFK Mariehamn och var bla lagkamrat med Brian Span. Inför 2018 var det så åter dags för Brage när de tog klivet till SE. Han skrev på ett treårskontrakt med klubben. I Robbin har Brage en extremt erfaren mittfältare som kan hantera allt som Superettan kan tänks kasta emot honom.

Mattias Liljestrand är lagets försvarsklippa från sin mittbacksposition. Han är från Stockholm och har hela sin karriär spelat i Stockholmsområdet. Åren före Brage i Syrianska FC i Superettan. Mattias kom till Brage inför 2018 och har sett till att det varit ordning och reda i försvarsarbetet.

Simon Alexandersson värvades från AFC inför säsongen. I Eskilstuna hade han mest fått göra inhopp men nu var tanken att Simon skulle bli skyttekung. Och mycket riktigt, Simon började säsongen med att göra rejält med mål. Det blev 9 st på sexton matcher, så många att en norsk klubb hörde av sig och ville köpa loss honom. Vi får anta att Brage gjorde en rejäl slant på den affären. Problemet var att de nu stod utan toppanfallare.

Christian Kouakou blev lösningen på Brages brist på anfallare. Han köptes loss från Nyköpings BIS under sommaren och fick spela direkt. Under de nio matcher han gjorde i början av hösten gjorde han fem mål och bevisade att skillnaden mellan Div 1 och toppen i SE inte alltid behöver vara så stor.

IK Brage värvade tungt inför återkomsten till Superettan och värvningarna har verkligen burit frukt då man till slut hamnade på en mycket meriterande 6:e plats. En av de värvningar som fått lämnat är Marcus Astvald, mittfälteren som värvades inför säsongen. Han har ändå spelat 29 matcher och gjort 5 mål så lite märkligt beslut kan tyckas.

Som vi kan se i tabellen kommer Brage inför 2020 ha problem då deras mest tongivande spelare alla har kontrakt som går ut 2019.

Klubben

Alla i och runt laget måste vara väldigt nöjda med hur säsongen utvecklats. Nu vill man säkert ta nästa steg och försöka spetsa till truppen ytterligare, för målet är så klart Allsvenskan. Under erfarne tränare Saarenpää kan det mycket väl bli verklighet om rätt spelare anländer inför 2019. Rimligen skruvas nu förväntningarna upp på en topp-tre-placering inför nästa säsong.

Arena

IK Brage spelar som de flesta vet på Domnarvvallen. Det är en arena från 1925 som tar in ca 6 500 åskådare. Vi som varit där vet att det är en sliten och ganska trött arena vars enda uppgradering senaste decennierna är en konstgräsmatta.

Facebook Comments Box