ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

En förlust vi förtjänade och som vi ska lära oss ifrån

VSK Fotboll inkasserade en inte helt väntad förlust i cupmatchen mot IK Brage. Den var oväntad därför att lite pekade på att Brage skulle välja att starta 9 av 11 spelare som spelade i deras senaste seriematch mot Gefle IF. Det var också oväntat att för att VSK ställde upp med i stort sett förväntade spelare men i positioner som verkade minst sagt märkliga och till sist var det mindre väntat att spelarna i de grönvita tröjorna skulle visa en sådan usel inställningen som vi fick se i den här matchen.

Det var mycket som gick fel. Det första felet finns hos tränarstaben som borde kunnat lista ut att även om Brage startar med sitt B-lag så måste VSK:s 11a ha en stomme av rutinerade spelare som spelar på sina ordinarie positioner. När tränarduon som nu gör analysen att det nog räcker med att slänga in spelare lite hursomhelst i ovana positioner och utan någon härförare på plan så kan det bara gå på ett sätt – vi blev avklädda och förnedrade i den första halvleken.

Det var naturligtvis fel att starta Rödlund som vänsterback – en position han fick spela mest för att han är vänsterfotad och för att man inte ville använda Dennis eller Batan i den här matchen. Det var så klart rätt väntat att det skulle gå fel där. För att lyckas mot ett Superettalag måste man ha en viss vana vid positionen och erfarenhet av tempo och spelsystem. Det var helt klart ojust både mot Rödlund och laget att spela honom där – underkänt till tränarduon för det.

Det får också bli underkänt för att man inte spelat ihop laget bättre på träning – man har haft chansen i två veckor att göra det. Det var uppenbart att spelarna var osäkra i sina positioner och att man inte visste hur och när löpningar skulle tas och hur man skulle spela som ett lag. Inte en enda gång i första halvlek lyckades mittfältet spela bollen igenom Brages mittfält, det är direkt svagt och man undrar hur lagledningen tänkte att Span, Getachew och Lunkan skulle klara av Brages mittfält då de två senare inte är nära startelvan i VSK och den första är helt ovan på den positionen. Det verkar nästan som att tränarna har lite övertro på våra spelares förmågor att improvisera positioner och spelstilar.

För spelarnas del får det bli underkänt för att de visade noll fighting spirit i den här matchen men några undantag. På något sätt är det märkligt att precis som elvan i matchen mot Sandviken visade mindre vilja och energi i den matchen jämfört i matchen mot Tvååkers IF visade den här elvan mindre energi i den här matchen än när man var på västkusten. Vart är energinivån på väg i det här laget? Visst, VSK blev bättre i andra halvlek men det var lika mycket för att Brage lät oss låna bollen lite och få spela den igenom deras mittfält lite då och då.

För att summera – det här var en patetiskt dålig prestation från alla i laget – från tränare till spelare. Nu vill vi se något helt annat på söndag från de som slapp spela den här pinsamma historien. Vi vill se energi, fokus och en vilja som kan försätta berg – det får inte finnas något som kan stoppa oss från att vinna den matchen. Låt den här matchen vara läxan för alla, om man inte gör sitt jobb, oavsett vilken roll man har i föreningen får man ett sådant här resultat.

Facebook Comments Box