ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

”Det är viktigt att vi lyfter psykisk ohälsa i idrottsrörelsen”

Idag presenterade Skellefteå FF på sin hemsida att man har knutit VSK-supportern och Anno-medarbetaren Anders Tengström till sig som psykolog för att utveckla klubbens arbete mot psykisk ohälsa.

Vi tog och ringde upp Anders som just gått av sitt pass som telefonpsykolog, för att höra mer om uppdraget.

Anders, hur kommer det sig att du engagerar dig som psykolog i en fotbollsklubb?

– Jag hade egentligen inga tankar på det, utan det var klubbchefen Mattias Granström som frågade mig om jag kunde tänka mig ett sådant uppdrag. Vi alla i redaktionen har ju träffat Mattias och vet att han är en person som är väldigt seriös med att bygga upp Skellefteå FF till en sund och bra förening. Det gjorde det lätt att tacka ja, säger Anders.

Vad går uppdraget ut på?

– Det går ut på att till föreningens medlemmar som är 15 år eller äldre, samt alla föräldrar och ledare i klubben via telefon erbjuda psykologiska stödsamtal och rådgivning när behov finns. Syftet är att det ska vara lätt att få prata med en expert om sitt mående, vid behov ser jag till att hänvisa till extern hjälp.

Kostar det någonting för de som vill använda tjänsten?

– Nä, det är gratis och jag jobbar ideellt så det kostar inte heller klubben några större summor, en flygresa när jag ska upp och föreläsa för klubbens medlemmar om psykisk ohälsa, säger Anders.

Räknar du med många samtal?

– Det får vi se, jag vet ju att behovet finns. Men jag vet också att det är svårt att veta vart man ska vända sig och dessutom att få tid att prata med någon om sina utmaningar. Jag hoppas att föreläsningen ska kunna underlätta för klubbens medlemmar att ta kontakt, när de ser vem jag är och vad jag kan hjälpa till med.

– Jag kan också passa på att slå ett slag för psykologsamtal över telefon, jag har jobbat som telefonpsykolog senaste tre åren och haft tusentals samtal, det är ett effektivt sätt att hjälpa många och för klienter att slippa ta sig till mottagningar, konstaterar Anders.

Och så då till frågan varför du gör det här i Skellefteå FF och inte VSK, du är ju trots allt VSK-supporter?

– hahaha, ja, jag är VSK-supporter. Det är inget konstigt bakom detta. Mattias frågade mig om jag hade lust och jag svarade ja, det här är ju hjärtefrågor för mig. Om VSK skulle vilja ha min hjälp i den här typen av frågor i framtiden ska jag så klart försöka hjälpa till även där.

Du kanske kan bli Anno-psykolog?

– hahaha, ja, varför inte, det behövs nog för alla supportar som ska hantera alla smärtsamma förluster, vi får ta upp det på nästa redaktionsmöte, avslutar Anders.

Foto: Privat – föreställandes Anders mottagningsrum, den vy som klienterna ser.

Facebook Comments Box