ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Kom in i matchen: VSK Fotbolls kommunikations- och jämställdhetsarbete under lupp

Den 11 november 2019 skriver VSK Fotboll på sin hemsida i en artikel att denna dag är en historisk dag för VSK Fotboll. Det är dagen då medlemmarna i föreningen beslutar att klubben skall starta ett representationslag för damer.

Nyheten på hemsidan om damlagets tillblivelse avslutas med att klubben säger att information om VSK Fotbolls damsatsning kommer att presenteras löpande på hemsidan. På de dryga två månader som nu gått har inte en enda nyhet frambringats av klubben som rör processen att starta detta lag. Samtidigt har över 30 specifika artiklar om representationslaget för herrar publicerats på klubbens hemsida.

Den 4:e september 2019 publicerades på klubbens hemsida ett beslut från styrelsen om att klubben skulle starta upp ett lag i e-sport som skulle ta plats i eAllsvenskan. I artikeln presenterade man de professionella FIFA-spelarna Elias Forsling och William Fernström iförda matchtröjor, som värvats in för att representera VSK.

Sedan den artikeln nådde nätet har inget mer publicerats runt denna satsning som klubben nu gör. William Fernström vann för någon vecka sedan en kvalturnering, men det har klubben inte kommunicerat med någon artikel.

Som många vet har vi tjatat genom åren på hur VSK Fotboll väljer att jobba med kommunikationen runt klubben. Tyvärr måste vi göra det igen. På något sätt känns det som att vi måste påminna styrelsen och klubbledningen om att föreningen består av mer än ett A-lag i herrfotboll och att det är viktigt för föreningen att till medlemmar och omvärld kommunicera alla klubbens angelägenheter löpande.

När det kommer till representationslaget för herrar får vi som utanförstående följa lagets process relativt väl. Varför ser klubben inte till att motsvarande processer kommer till för damerna, akademin och för e-sport laget?

Den gamla sanningen gäller, det som inte syns finns inte.

Man kan alltid skylla på resursbrist, att saker kommer emellan, att det inte finns något att berätta osv. Detta är dock nästan alltid bara dåliga ursäkter för okunskap, ointresse eller annat, ty det finns ju tid, resurser och intresse att skriva om herrarnas A-lag. Här kan faktiskt styrelsen göra ett aktivt val att precis som VSK Bandys styrelse, besluta om att klubbens kommunikationsresurser skall fördelas jämt på det i klubben ingående verksamheterna.

I VLT:s nya satsning som speglar villkoren hos dambandyn i VSK handlar första avsnittet om jämställdhet, jämställdhet mellan det manliga och det kvinnliga A-lagen.

Bandyspelaren Malin Persson som intervjuas konstaterar att det finns mycket kvar att göra men att föreningen har gjort ordentligt mycket sen hon kom till klubben för över tre år sedan. Hon lyfter bland annat fram att klubben beslutat om att dam- och herrmatcher annonseras på samma sätt av klubben och rapporteringen är den samma, före, under och efter matcherna.

VSK Bandy vill så långt det bara går ge samma villkor till dambandyn som till herr-dito.

Nu är det förstås så att det är långt kvar innan VSK Fotbolls damlag vinner sitt första SM-guld. Men redan nu måste principen etableras – I föreningen gör vi ingen skillnad på de verksamheter som ingår, alla är lika viktiga och förtjänar därför kommunikationsmässigt likvärdiga satsningar.

När det kommer till jämställdhet mellan könen måste det redan nu finnas planer om hur VSK Fotboll aktivt kan jobba med detta när damlaget ska till och flickakademin startas om i VSK:s regi. Det handlar om allt från träningstider, tillgång till utbildande tränare, mat, kringpersonal osv.

Allt det här kostar pengar och händer inte av sig självt. Det ska inte behöva ta många år av tjat från oss och andra, motioner på årsmötet osv, innan arbetet aktivt kommer igång. Nu har medlemmarna beslutat att ett damlag ska finnas, då måste styrelse och operativ ledning se till att klubbens värdegrund och stadgar följs i sin bokstav och i sin anda, vem ska annars se till att det blir av?

Vi önskar nu att VSK Fotbolls ledning går över rocklundaparkeringen till VSK Bandy och lyssnar av hur de beslutat om och implementerat sina principer för jämställt arbete i klubben. Utifrån de exemplen och andra önskar vi att styrelsen agerar proaktivt och uppdrar till operativ ledning att komma in med planer hur klubben konkret på ett aktivt sätt kan jobba med jämställdhetsfrågor nu när dam- och flickakademiverksamhet ska igång.

Ett givet sådant område är att sätta full fart med att utveckla en fullödig kommunikationsstrategi som på ett modernt sätt tar sig an att kommunicera hela föreningens olika ansträngningar resursmässigt rättvist och i en process där verksamheternas utveckling går att följa på ett sammanhållet sätt för läsare och tittare.

Kom igen nu VSK Fotboll – vi är trots allt på 2020-talet.

Facebook Comments Box