ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Det är bara att förlänga med Kalle Karlsson

VSK har fixat kontraktet och mycket fokus har legat på ÖSK lånen som frälsare föra denna bedrift, men det finns andra hjältar också vi behöver lyftas fram. Det var först när Engström och framförallt Ribeiro gjorde comeback resultaten vände, men framförallt så måste vi ska också ge stort eloge till tränarstaben och komma ihåg situationen laget var i när de tog över VSK.

Det var ett decimerat och sargat VSK som Kalle skulle leda, där spelare som Lagerbielke, Sporrong, Custovic, Salmon och Tähti alla hade lämnat för spel högre upp där två av dem lämnade på transferfönstrets sista dagar. Fyra av elva startspelare lämnade alltså VSK i somras och då som tränare försöka vända på skutan är ingen lätt uppgift. Dessutom hade vi skador på Pedro Ribeiro och David Engström som var stommen i backlinjen men även Jonas Hellgren som gör att mycket rutin saknas.

Alexander Rubin och Kalle Karlsson instruerar Olle Edlund. Foto Åke Hedlund

Även om spelarförsäljningarna kan kritiseras så skedde det också tuffa beslut som i efterhand visat sig vara helt rätt. Även om Tähti själv ville lämna så hade klubben kunnat sagt nej och nog undrade jag nog vad sjutton VSK höll på med. Men detta möjliggjorde att VSK skulle kunna ta in Taha Ali, utan detta genidrag hade VSK förmodligen inte spelat i Superettan 2022. Vi var många som undrade vad VSK höll på med sista dagarna och fick panik, men i Askebrands frånvaro så fattades kanske årets klokaste beslut av Kalle Karlsson och Herman Ottosson.

Det tar tid att spela ihop ett lag, normalt så har ett lag runt 9 matcher på försäsongen att sätta spelet men nu fick VSK 0 matcher. Det är också här vi ser VSKs svagaste period under Kalles ledning, det tåls att fundera på hur bra VSK hade varit med det här laget under en helsäsong. Men när Kalle fick ordning på VSK efter de fumlande omgångarna så matchade vi alla lag och var bättre i de flesta matcher.

En bra tränare får spelare att blomma ut, Taha Ali fick förtroendet och flyttades till en position där han verkligen briljerat. Olle Edlund som mest nötte bänk första tjugo omgångarna har blommat ut som kanske VSKs mest viktiga spelare på mittfältet och känns som en given nyckelspelare nästa år.

Även om VSK till slut hamnade på en tolfte placering så tycker jag VSK den sista tredje delen av säsongen stått för en fotboll som jag tycker har varit den roligaste att titta på bra länge. Jag tycker anfallsspelet i många år sett krampaktigt ut, i inledningen under säsongen så hade VSK som enda idé inläggspel och gick man på träningarna så såg det ut som att det var det enda VSK tränade på. När tränarbytet skedde i somras så började det också anfallas på flera sätt än bara inlägg, det har varvats långa bollar, man vågar bryta igenom centralt och det funnits fler nycklar att ta fram ur verktygslådan.

Statistiken den sista tredjedelen av säsongen är tydlig, vi var ett av de absolut bästa lagen serien och haft siffror som en serieledare brukar ha. Det ska inte bara tillskrivas spelarna utan tränarstaben måste få sin del av berömmet. Förra året hade VSK också bra statistik, men det skedde också mot många lag som inte hade något och spela för och nu hade precis varenda motståndare något att spela för hela vägen in i sista omgången.

Att VSK kommer förlänga med Kalle Karlsson tar jag för givet, vi har en tränare som uppenbarligen vill vara här, har levererat och har potential, går det ens att önska sig något annat?

Jag hoppas och tror det är den första pusselbiten som presenteras, allt annat vore en praktskandal!

//HL

Facebook Comments Box