ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Damfotboll: Exemplet i Uppsala

För en tid sedan bestämdes att VSK Fotboll ska starta ett damlag. Vi är de första att applådera detta och vi ser fram mot att få hylla VSK:s damlag från läktaren.

Att starta något som VSK Fotboll inte haft på länge (VSK Fotboll har faktiskt haft ett damlag tidigare bestående av U-spelare, dock ej elitsatsandes), ställer som alltid massa krav på att göra rätt så att resan inte behöver bli onödigt skumpig och ffa inte dyrare än nödvändigt.

Låt oss därför börja vår grönvita resa mot damfotbollen med att titta på hur andra städer och klubbar gjort när man varit i samma läge som VSK nu är i. Idag väljer vi att titta på Uppsala som på många sätt är likt Västerås i de här avseendena.

I Uppsalatrakten var länge Bälinge IF det stora damlaget med mångåriga sessioner i damallsvenskan. Men hur det än är, det är svårt i ett samhälle med runt 2000 invånare att bedriva en elitverksamhet, när lag med större ekonomiska muskler klev fram. Närheten till Uppsala tycks inte ha hjälpt särskilt mycket.

När laget till sist 2008 åkte ur damallsvenskan föreslogs att flytta verksamheten till IK Sirius för att få tillgång till större ekonomiska muskler. Svenska fotbollsförbundet satte dock stopp för detta då de ville förhindra att Sirius skulle gå och köpa sig en plats i de svenska seriesystemet. Resultatet blev lite paradoxalt att Bälinge la ner sin damverksamhet.  https://www.svt.se/sport/artikel/balinge-aker-ur-och-ger-upp

Den enes död den andres bröd. Helt plötsligt blev Danmarks IF bästa damlag i Uppsala som då spelade i näst högsta serien. Trots att de nu var nummer ett i staden hade de problem att få det hela att lyfta och ta sig till Allsvenskan. Även här saknades de ekonomiska resurserna att bedriva elitverksamhet på högsta nivå. 2011 ville man så slå ihop damlaget med Sirius dito. Detta resulterade i en tvångsdegradering till division 2 och Danmark-Sirius DFF bildades. Väl i div 2 vann man sin serie och avancerade. Klubben ombildades sen till IK Sirius 2012. 
https://sv.wikipedia.org/wiki/IK_Sirius_FK#Damlag

Men livet för damfotbollen i IK Sirius flöt inte smärtfritt och 2016 bröt sig damlaget loss och bildade en egen förening i form av IK Uppsala. Det ska tydligen finnas flera anledningar men en var att klubben inte prioriterade damlaget. I herrlagets jakt mot allsvenskan portades damerna från träningstider till förmån för herrarna, vilket skall ha varit droppen för damsektionen. De kände sig helt enkelt inte sedda och kanske inte ens önskade. De valde sonika att bilda en egen förening och tog med sig F19 laget.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/jPr2mn/damlagets-ilska-allt-ar-forstort

Det finns mycket att lära sig av historiken kring den uppländska damfotbollen. Klubbar har lagts ner, slagits ihop, brutit sig loss under turbulenta former, utan att något av detta lett till någon större framgångsfaktor på fotbollsplanen, vilket rimligen varit anledningen till alla dessa åtgärder.

IK Uppsala är idag ett topplag i elitettan vilken är landets näst högsta serie. En nivå där Uppsalafotbollen hela tiden hållit sig sedan Bälinge IF åkte ur Allsvenskan för 11 år sedan.

Oavsett om VSK tar över ett damlag eller skapar ett eget så gäller det att ha en tydlig plan hur resursfördelningen ska gå till på kort och på lång sikt. Det är sannerligen inte givet att det går bättre när en klubb med ett större varumärke tar över ett damlag. Man måste vilja något med det också, inte bara ha det som en sponsormagnet. Det är dagens läxa att göra för VSK när man nu funderar över hur man ska gå vidare med frågan.

Bild: VSK Fotbolls F-09 vid avslutningen av årets vårsäsong.
Källa: Laget.se/VSK

Facebook Comments Box