ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dalkurd FF en dag från att gå i konkurs i november 2019

Igår tisdag 25/2 höll Dalkurd sitt årsmöte i den ideella föreningen. UNT rapporterade flera intressanta saker från årsmötet.

Bland annat rapporterar UNT att klubben gjorde ett negativt resultat för 2019 på 18.6 miljoner. Det är förstås ett katastrofresultat som i stor utsträckning beror på att man i budgeten för 2019 räknade in en fordran till Kawa Junad på drygt 18 miljoner som kommande intäkter. Så värst mycket av de pengarna kan inte ha kommit in, givet resultatet.

En fordran i bokslutet påverkar dock inte likviditeten så man har lyckats överleva under 2019 genom att dra ned sina kostnader från sommaren och framåt.

Det var dock kris under hösten med för lite intäkter och på tok för höga kostnader. Vi skrev i en analys i mitten av oktober med titeln Dalkurd FF och den tysta krisen – klubbens existens är i fara att det är riktigt kämpigt för klubben och att det var långt ifrån säkert att man skulle klara sig året ut.

På årsmötet berättade vd Memo Meral att klubben inte hade pengar till att betala ut lönerna den 27:e november. Så sent som den 26:e var det tomt på kontot och konkursen stod för dörren. Nu löste sig dock situationen i sista stund. Man var en dag från att gå i konkurs, enligt Meral.

För att klara hösten var man tvungen att säga upp all personal, man sålde aktier i aktiebolaget till 19 privatpersoner och man lånade också pengar av privatpersoner för att klara driften.

Man överlevde nätt och jämt.

Nu inför 2020 har klubben ett eget positivt kapital på 4.1 miljoner. Det ska dock nämnas att det helt beror på att man behållit 5 miljoner av sin fordran till Junad i balansräkningen. Klubben hävdade på årsmötet att Junad börjat betala av på dessa fem miljoner.

Utifrån vad som framkom på årsmötet går det att förstå att klubben gjort allt för att minska sina kostnader genom att göra sig av med alla spelare som har någon form av substantiell lön.

Sportsligt ser man 2020 som ett mellanår och man siktar på att komma mellan placering fem till tolv. Allsvenskan ska dock nås igen och redan om tre år hoppas klubben vara tillbaka igen.

Som vanligt när det kommer till Dalkurd finns det frågetecken i deras ekonomiredovisning. Nu kan man som exempel undra varför man behöll just fem miljoner av sina fordringar på Junad. Var det för att få ett trevligt positivt eget kapital? Om man plockat bort fordran helt hade man hamnat på minus i eget kapital och fått licensnämnden på sig för det. Man hade möjligtvis också hamnat i ett läge där man varit tvungen att upprätta en kontrollbalansräknng då mer än hälften av aktiekapitalet förbrukats i bolaget.

Nu slipper man det men, vad säger att Junad kommer att betala det han i fjol ansåg vara oskäliga krav från klubbens sida. Klubben säger att han börjat betala av på de fem miljonerna. Det är ju ett väldigt konstigt uttalande. Varför skulle en mångmiljardär som Junad behöva en avbetalningsplan rörande fem miljoner. Om han anser skulden vara giltig och förfallen till betalning lär han väl betalt av den på ett bräde?

Sånt här luktar bokföringstrolleri lång väg. Om Junad nu inte betalar i år heller är klubben i exakt samma kris igen framåt sommaren som man var 2019. Skjuter klubben sina ekonomiska problem på framtiden genom att låtsas att den fordran som aldrig betalades ifjol mirakulöst ska betalas i år?

Som vanligt är klubben usel på att kommunicera sina angelägenheter till sina medlemmar och till omvärlden.

Nu kanske man nämnde det på mötet, utan att UNT rapporterade det. Men som medlem skulle man ju verkligen vilja ha svar på hur mycket aktier som sålts i bolaget och till vilken kurs? Hur uppskattades värdet på bolaget och vem gjorde den värderingen? Bolagsstyrelsen är i sin fulla rätt att sälja aktier men man måste fortfarande svara mot huvudägaren som är föreningen och därmed medlemmarnas angelägenhet. Medlemmarna har rätt att veta sånt här på ett årsmöte.

Avslutningsvis skulle det alltså kunnat varit så att klubbens medlemmar och supportrar en dag i början av december 2019 skulle kunnat vakna upp till nyheten att Dalkurd FF:s bolagsstyrelse ansökt om konkurs. Man skulle alltså få läsa i tidningen om att ens klubb gått i konkurs utan att man fått veta någonting om den ekonomiska kris som fanns i klubben.

Varför i hela friden informerar inte klubben/aktiebolagets styrelse om hur den ekonomiska situation ser ut till klubbens medlemmar. De har både en rättighet att få veta och en skyldighet att agera om de anser att det behövs. Men utan information vet ingen något. En klubbs drift är inte bara dess styrelsers ansvar utan något för alla medlemmar att ta ansvar för och engagera sig i, på olika sätt, speciellt när konkursen står för dörren.

Vi kan alla föreställa oss ramskriet från medlemmarna om de via media fått höra att deras klubb konkat och att de aldrig fick chansen att vara med och hjälpa till för att rädda klubben.

Nu hoppas klubben på ett lugnt 2020 där man på nytt bygger upp sin verksamhet.

Vi är inte lika säkra på att det blir lugnt.

Är det något vi lärt oss om Dalkurd är att det sällan är softa resor, det är alltid nya grejer varje år. I år kan det bli ekonomin igen, om man nu inte får in sina fem miljoner från Kawa Junad.

______________________________________________________________________________

Dalkurd FF och den tysta krisen – klubbens existens är i fara
Dalkurd FF: Årsredovisningen i aktiebolaget lämnar frågetecken efter sig

Facebook Comments Box