ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tack Filip Ottosson för din tid i VSK Fotboll

Under gårdagen meddelade VSK Fotboll att den offensive mittfältaren lämnar klubben. Man är överens om att bryta det tvååriga kontraktet som löper också under detta år.

Att någon skulle behöva lämna klubben ur den stora mittfältskadern nu under vintern kommer knappast som någon överraskning. Konkurrensen är mördande, minst sagt, och den har inte blivit mindre genom att VSK nu tycks spela med bara två centrala mittfältare.

Det blev nu Filip Ottosson som fick flytta på sig. Han behöver speltid för att utvecklas och det är nog ingen spelare i VSK garanterad i år med konkurrensen som råder på de flesta positionerna i laget.

Annars kom Filip till VSK inför förra säsongen som en av de nya unga spelarna från Div 1. Tanken var att de tillsammans med klubben skulle ta steget till elitfotbollen.

Filip är en av de första spelarna som VSK värvar från den södra Division 1 serien. Det finns förstås en förklaring att det är så då, de sportsligt ansvariga i VSK har dålig koll på spelarna i den serien, helt enkelt.

Sanning är att vi har lika dålig koll och vi tog därför och intervjuade kommunikationsansvarige på Ettan Fotboll, Jimmy Fors, om Filip när det var klart att han skulle ansluta. Jimmys lag är Helsingborg och han har följt Filip i många år.

Enligt Jimmy var Filip en blivande Pirlo som styr och ställer i lagets spel och slår fantastiska långbollar.

Vi fick inte se så mycket av Filip under våren då tränare Gabrielsson satsade på andra spelare. Något som vi dock la märke till när han väl fick spela var hans otroliga touch på bollen. Det blev tydligt att Filip är den spelare i VSK med den bästa bollkänslan. Vi kan nog ganska säkert säga att ingen i Grönvitt kan göra vad han kan göra med en boll.

Det märktes på planen också när han med en svepande rörelse med benet lyfte stillastående bollar som lobbar över motspelare för att nå lagkamrater. Dessa tekniska nummer klarar ingen annan i laget av med samma precision. Sanningen är att ingen annan ens försöker, för de skulle sannolikt misslyckas. Men inte Filip som sagt.

Vi snabbspolar nu fram till i slutet av juni 2019 när VSK ska möta Dalkurd på bortaplan. VSK:s mittfältsspel har låst sig och är både andefattigt och ineffektivt. Det har sett illa ut ett antal matcher och ingen bättring tycks vara i sikte. I en krönika dagarna innan den här matchen uppmanar vi tränaren att våga testa något nytt. Vi lyfter fram att Ottosson måste få chansen, så här kan det inte fortsätta.

Det var inte utan förvåning när vi insåg att laget till Dalkurdsmatchen var rejält omstöpt med flera spelare i startelvan som normalt inte spelade överhuvudtaget.

Som central mittfältare fanns Filip med på planen och det blev tydligt direkt från start att tränarordern var att – låt Filip sköta uppspelen.

Succé direkt.

Filip gjorde en fantastisk match. Han var precis den Pirlo som Jimmy Fors så målade berättat om 5 månader tidigare. Det var fantastiska långbollar, bra pulsering av spelet med variation och idérikedom. Filip var regissören.

Det blev tydligt att ju mer boll Filip får ha, ju bättre trivs han.

Filip fick fortsatt förtroende av tränaren i de kommande matcherna och fortsatte att göra fina resultat och driva VSK:s anfallsspel.

När säsongen så småningom summerades kunde vi konstatera att Filip hamnade på en tredjeplats i vår gröna hjärtan tabell, när vi tittade på hur många gröna hjärtan man fått i snitt per match man spelat. Filip spelade inte så många matcher men när han väl var på plan gjorde han det riktigt bra.

Nu får Filip lämna VSK och man kan ju undra varför då när han har så fin fotboll i sig. Den enkla sanningen är att Filip Ottosson från början är en felvärvning. Det är inte Filips fel utan VSK:s som värvade en spelare med enorma spetsegenskaper men där man aldrig var beredd att ge honom de förutsättningar som krävdes för att de skulle få lysa igenom. Ska Filip komma till sin rätt måste lagets spel byggas upp runt honom. Det är det han är bra på och så han fått spela hela sin karriär. Men VSK hade andra tankar om hur fotboll ska spelas och då är Filip inte rätt spelare för laget.

Det är den bistra men enkla sanningen. Det är trist när det blir så här och i botten är det dålig scouting från VSK:s sida, eller att man lyssnat för mycket på vad en agent/förmedlare har att säga om en spelare förmågor.

Det har dock inte varit ett bortkastat år för Filip. Han har fått lära sig massor av saker om hur fotboll spelas på den här nivån, nu när han ska hitta en ny klubb som ska ta hans tjänster i anspråk.

Tack Filip för din tid i Grönvitt, vi kommer inte glömma dina perfekta passningar och bollbehandling på högsta nivå, det har varit en fröjd att skåda.

Lycka till med din fortsatta fotbollskarriär

Bild: Åke Hedvall

Facebook Comments Box