ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Berättelsen om aprilskämtet som blev sant…

Redaktionen på Anno 1904 hade den gångna fredagen det trevliga nöjet att inför stundande 1:a april konferera om vad som skulle kunna tänkas bli gårdagens 1:a aprilskämt. Efter några fredagsöl kan ni ju själva fatta hur flippade förslag som dök upp i huvudet på folk, något som de mer nyktra i församlingen fick sålla bort vartefter.

Men vi fick faktiskt fram några vettiga idéer och den vi bäst trodde kunde bära var den vi skrev om igår. Vi fick idén utifrån att det på genrepet mot Syrianska inte fanns någon resultattavla på Parken, den var nedmonterad, men någon ny syntes inte till.

Alla vet ju hur elektronik kan kajka ur så det var en trovärdig grund att bygga en story ifrån, så här veckan innan premiären. Sen tog vi reda på vad SEF:s arenakrav säger och så ljög vi ihop storyn om Östers hemmaarena ”Myran” och att de inte fått dispens. Fast speldag och att Tunavallen är reservarena är sant så klart.

Vi tyckte det var en trovärdig story som alla så klart skulle uppfatta som ett aprilskämt efter en sekunds reflektion över det rimliga i det hela. Av kommentarerna att döma tyckte många att det var en ganska kul grej i alla fall. (Här är texten om du inte läst den)

Någonstans här börjar situationen ta vändningar som vi inte riktigt räknat med. När storyn är publicerad får vi på chatten något som vi inte visste, nämligen att Solid Park inte har en godkänd belysning för Superettan och att det faktiskt rent teoretiskt kan hindra VSK från att få spela hemmamatchen där nästa vecka. Det är onekligen en omständighet som är ganska nära vårt aprilskämt.

Vi inser dock att det kan vi inte publicera en halvtimme efter att vi just gått ut med en liknande story som är ett aprilskämt och som läsarna uppfattar som just ett aprilskämt. Det skulle ju bli helt skruvat och kunna leda fram till massa missförstånd om vad som är sant och falskt i det här. Efter en redaktionskonferens beslutar vi oss för att den publiceringen får anstå till dagen efter.

Nu visar det sig att lokaltidningen VLT snappat upp samma story om belysningen som man skriver en nyhet på och publiceras 45 minuter efter vårt aprilskämt. Dessutom tycks VLT tro på vår story då man länkar till den i sitt artikel.

Men som sagt, vi hade ingen aning om belysningsproblemen när vi skrev vår artikel om resultattavlan.

Men nu började det bli lite klurigt det här. Vi vet inte om VLT också kör ett aprilskämt med sin artikel om lamporna, vi tror inte det men vet inte säkert. Det vi vet är att de länkar till vår artikel som på något sätt gör den mer trovärdig och kanske uppfattas som sann helt plötsligt av läsare som sett båda artiklarna.

Det blir en lätt absurd situation. Två snarlika artiklar publiceras inom loppet av 45 minuter. En är ett aprilskämt, den andra försöker göra ett scoop om att premiären faktiskt kan bli flyttad på riktigt.

Vad ska de stackars läsarna tro om allt det här. Många hundra har redan läst vår text, 400 bara första timmen.

Vi beslutar oss för att märka upp vår text med att det vi skriver är ett aprilskämt, så att i alla fall det är klart. Det kanske inte hjälper situationen särskilt mycket för då måste man ju nästan också tro att VLT:s snarlika story också är ett aprilskämt, vilket den inte är.

Förvirringen varar ytterligare någon timme tills VSK Fotboll bekräftar att det är problem med belysningen och att en dispensansökan ska skickas in.

Vi har kontakt med arbetande ordföranden i VSK Fotboll, Andreas Dayan som garvar åt det dråpliga i situationen, samtidigt som han konstaterar att snurren runt det här har tagit flera timmars arbetstid från honom som han hade behövt till annat.

Vi ber så klart om ursäkt för det, det var verkligen inte vår mening.

Så här säger VLT:s journalist som satt och knåpade ihop scoopet om att premiären kanske måste flyttas.


Ja, vad säger man. Det här blev helt flippat, verkligen ett helt osannolikt sammanträffande.

Det blev aprilskämtet som blev sant på något märkligt vis. Just de orden använder en Öster-supporter som delade vårt inlägg på Eastfront, ett supporterforum för Östers IF.

Vi avslutar med att för oss själva konstatera att vi aldrig mer kommer att ge oss på aprilskämt, det här går aldrig att toppa, inte ens om vi försöker i hundra år.

Facebook Comments Box