Då har det blivit dags att ta våra fotbollsanalyser av serien till en ny nivå, vi har ju trots allt gått upp i Superettan. När VSK spelade i Norrettan fanns det inte mycket matchstatisk tillgänglig, det har ändrats nu i och med inträdet i elitfotbollen. Vi har ny tillgång till data på individnivå och på matchnivå, vi kommer att titta på lite olika från match till match, beroende på vad som känns relevant.
Om vi då hoppar in på helgens match mellan BP och VSK börjar vi med att titta på siffran Expected Goals (XG). Det är ett statistiskt mått som är framräknat hur många mål lagen kunnat förväntats göra utifrån de målchanser som de hade. XG bygger så klart på hur många mål som producerats från liknande lägen tidigare och som registrets i databasen.
På så sätt kan man få ett objektivt mått på hur många bra målchanser laget haft i en match. Man räknar på följande sätt en målchans kanske har 20% chans att bli mål enligt tidigare statistik. Om man adderar lagets målchanser så kanske man kommer över siffran 1. Då kan man fastslå att det i genomsnitt borde blivit ett mål på de chanser laget haft.
Man kan även kolla hur bra en målskytt är utifrån de målchanser de fått. Samtidigt finns det också mycket kritik mot det här sättet att räkna då det inte tar hänsyn till hur motspelarna/målvakten står. Samtidigt, det är extremt svårt att skapa en modell som kan tänka in alla variabler.
Nåväl, utifrån målchanser skrapade BP ihop 1.76 och VSK 1.42 i XG. Det indikerar att BP rent statistiskt hade lite fler mållägen än VSK och att man var närmare det andra målet än VSK var. Utifrån registrerade målchanser och sannolikheten för mål, borde matchen nog slutat 1-1.
Nu kan någon hävda att VSK hade klart bättre målchanser än BP och det kan stämma, men modellen tar som sagt bara hänsyn till varifrån skottet avlossades. Den spelare som totalt fixade till sig bäst målchanser var Simon Johansson som på egen hand hade 0.7 i XG, dvs hälften av VSKs statistiska möjlighet att göra mål. Det ska jämföras med Batans 0.2, Tronêts 0.21 och Safaris 0.13 XG.
Utifrån XG går det även att titta hur målfarliga anfallet är på vänsterkanten, centralt och på högerkanten genom att addera antalet XG som uppstått i respektive område.
För BP så var det en ganska jämn fördelning på sin utdelning, de hade 42-13-45 ( procent till vänster, mitten höger). För VSK såg det klart annorlunda ut, där fördelades målchanserna 9-15-76. För VSK uppstod alltså 76% av expected goals siffran på högerkanten. Det visar väl hur laget styr spelet mot Filip i anfallsläget, speciellt när man som i den här matchen lever på omställningar för att anfalla. Filip är snabb och skicklig med bollen, siffran speglar väl lagets taktik i denna match.
En reflektion är så klart att VSK måste ha ett mer varierat anfallsspel när man är mer av den bollförande parten i matchen. Vi får se hur laget klarar av det i hemmapremiären när man kan förvänta sig att laget har ett större bollinnehav.
Apropå bollinnehav. Det var faktiskt ”bara” 60-40 till BP:s fördel i den här matchen. För oss som stod på läktaren kändes det som att VSK knappt fick låna bollen.
visar kanske hur viktig Filip Tronêt är för just VSK. Det är ingen slump att den spelare som både Karwan och Simon oftast passar till är just Filip Tronêt.
Statistik kan så klart inte fånga de individuella spelarnas smartness på planen och förmåga att lösa knepiga situationer som uppstår. Därför är statistik bara så bra att informera om hur ”bra” en spelare ha varit i en match.
Som ett exempel från matchen. Alla kan nog skriva under på att Simon Johansson var matchens lirare. Från ett statistiskt perspektiv var dock Jesper Florén bäst med 85% lyckade aktioner jämfört med Simons 49%. Vilket faktiskt var en av de sämre siffrorna bland de som spelade matchen för Grönvitt.
När vi tittar på dessa siffror är det viktigt att förstå dess sammanhang. En offensiv spelare måste chansa för att skapa möjligheter för sig själv eller andra. Att misslyckas där tyder snarare på att du försöker skapa något istället för att alibispela dig igenom matchen och få en hög aktionsprocent.
I backlinjen vill du dock ha hög andel lyckade aktioner, dvs backarna tar bort boll och spelare och ser till att motståndaranfallen stannar upp, på ett eller annat sätt. I den här matchen var Jeppe Florén klart bäst på det bland VSK:arna.
Men låt oss titta lite djupare på backlinjen. Något vi vill se är bra värden i duellspelet. Där sticker också våra mittbackar ut. Calle har 56% vunna dueller och Sean 63% medans Ilir vann 38% av sina dueller. Innan nu någon skriver att någon ska peta Ilir vill vi bara påpeka att hos BP hade OP (40%) och Suljic (33%), jämförbara värden.
Förutom det fick Ilir ett av våra gröna hjärtan för sin förmåga att ta bort bollen i de allra mest kritiska lägena. Till slut är det sånt som räknas.
Efter att läst rapporten känns det som att ett oavgjort resultat hade varit rättvist för båda lagen. BP var lite bättre i pressspelet, passningar och skott. VSK var det bättre laget i duellspelet.
Hade vi bedömt hjärtan utifrån ett statistiskt perspektiv hade Simon självklart ändå fått 3, Anton gör också många räddningar men kanske att Florén, Tronêt eller Sabetkar skulle lyfts fram lite mer.
Vi tar gärna emot synpunkter och frågor kring detta. Förhoppningsvis kan vi upprepa detta någon gång till under säsongen.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp
Saker som hänt sedan VSK gjorde mål i Allsvenskan 1997