ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Assyriska FF illa ute – hela styrelsen avgår

Assyriska FF meddelade under gårdagen att hela deras styrelse den 27/9 begärt att få lämna sina uppdrag. Klubben har i skrivande stund ingen fungerande ledning. På måndag 3/9 skall ett medlems- och informationsmöte hållas då en interimstyrelse skall väljas för att leda klubben till nästa ordinarie årsmöte. Aktionen är knappast enligt stadgarna då ett informationsmöte näppeligen har möjlighet att välja en styrelse, sådant är förbehållet årsmöten och extra årsmöten.

Nåväl klubben är i kris eller kanske ett bättre ord är – i fritt fall. Inför säsongen var man tydlig med att man gjort sitt hundår ifjol efter att ha åkt ur Superettan. 2018 skulle marschen tillbaka inledas. För ändamålet värvades bland annat Stefan Batan till klubben, supportrarna samlade ihop 200 000kr för att övergången skulle kunna bli av. Även den hyperfarliga målskytten Alegie Sosseh kritade på för föreningen. Klubben andades optimism. På AFF:s supporterforum var många innan säsongen svagt positiva samtidigt som man klagade på det svaga försvaret. Det fanns också olyckskorpar och de tycks nu ha fått rätt.

Sportsligt har klubben kollapsat, man har bytt tränare, tongivande spelare har lämnat under sommaren på grund av allt kaos och man har tvingats fylla ut truppen men juniorer. På tränarsidan har man fått in en tränare som sannolikt har det sämsta facit i Div 1 sammanhang, ingen av alla tränarna i serien har nog sämre vinstprocent än Carlos Banda.

Som lök på laxen tyder allt på att ekonomin är katastrofal, i början av augusti i år hade man 180 000 kr i skatteskulder hos kronofogden, det motsvarar 2-3 månaders uteblivna skatteinbetalningar på de lönekostnader föreningen har. Man har heller inte följt den avbetalningsplan man har med kommunen för att betala tillbaka sina skulder för planhyror. Det har fått kommunen att införa nya hårdare regler för klubbar som inte reglerar sina skulder till kommunen. Det ekonomiska läget är som många gånger tidigare ytters prekärt. Klubben överlever säkert men det kan mycket väl kosta dem platsen i i Div 1.

Men nu har alltså styrelsen avgått eller fått lämna mitt under brinnande säsong. Enligt våra källor i Södertälje är missnöjet med tidigare styrelsen utbrett och att det är tidigare styrelsemedlemmar dvs de som ledde klubben fram till debaclet 2016 när man åkte ur Superettan som har fått nog och nu kommer att ta över klubben igen på måndag.

Tycka vad man vill om styrelsen som sådan men de tycks ha misslyckats med sin viktigaste uppgift, att ha koll på ekonomin och se till att budgeten hålls. Man verkar ha fattat beslut om att ta på sig kostnader som man måste vetat att det inte fanns täckning för. Precis som sin systerförening SFC verkar klubben letts av människor som likt spelberoende tar helt orimliga risker med pengar och ffa pengar man inte har.

Klubben riskerar konkurs, vi får se hur det går den här gången, men det sportsliga läget såväl som det ekonomiska tycks mycket ansträngt och bara gud kan nog svara på om och i sådant fall var AFF spelar fotboll nästa säsong.

Facebook Comments Box