ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur bra har det gått mellan topplagen i Div 1 Norra

Imorgon söndag kommer VSK Fotboll möta ett av topplagen i serien i form av Umeå FC. Den är nog den match som på pappret ser tuffast ut på hemmaplan under hösten. Känslan i år är att VSK presterat rätt bra mot topplagen i serien så vi bestämde oss för att titta lite närmare på hur det ser ut inbördes mellan dessa lag i år men även historiskt. Vi har plockat ut de sex lagen i serien som just nu ligger Topp 6.. 


Det kanske inte är förvånade att VSK är nära toppen i topplagstabellen i år. Men att Akropolis leder den på bättre målskillnad är lite mer överraskande då de just nu ligger femma i tabellen (se tabell nedan). För VSKs del känns förlusten mot Linköping lite extra bitter då det är den enda vinsten Linköping tagit mot ett topplag så här långt in i säsongen. 

 

Tittar vi på återstående inbördes möten för de sex topplagen så ser det ut som följande vis.

Västerås SK: UFC (4), AIF (5), LC (6)
Carlstad United: SFC (3), UFC (4), AIF (5)
Syrianska FC: CU (2) ,UFC (4) ,AIF(5), LC(6)
Akropolis IF: VSK (1), CU (2), SFC (3)
Umeå FC: VSK (1), CU (2), SFC (3), LC(6)
FC Linköping City: VSK (1), SFC (3) ,UFC(4)

Det är ganska att lätt inse att VSK har lite lättare inbördes möten kvar i bland topplagen. Detta faktum är viktigt då det är i dessa möten det är störst risk för poängtapp för de olika lagen. Svårast har Syrianska FC/Umeå FC som båda har fyra matcher kvar att spela mot topplagen, men det ger dem också större chans att gå förbi om de går segrande ur matcherna.

Tittar vi på tidigare år och hur det gick för VSK så slutade man sexa i tabellen 2016 och i ”Topp 6” tabellen hamnade VSK fyra. I fjol blev det en tredje plats i Div 1 tabellen medans VSK hamnade på fjärde plats i ”Topp 6” tabellen. Även om VSK de senaste åren haft dålig utdelning mot topplagen så har det ändå reflekterat den ungefärliga slutplacering man får i tabellen till slut. Säsongen 2017 hamnade VSK 14 poäng efter Brage i tabellen och 9 i Topp 6 tabellen. Det visar hur viktigt det är att med segrar mot sina främsta toppkonkurrenter. VSK tappade 6 poäng mot Brage i fjol och man inte gjort det hade man bara varit 3 poäng efter Brage i Topp 6 tabellen.

Slutsatsen blir att det är relativt jämnt mellan de lag som ligger på de fem översta placeringarna i tabellen under årets säsong. Just nu är det bara en förlust mer på flera lag som skiljer klubbarna åt. I slutändan kan det visa sig att vinsterna mot Syrianska och poängövertaget mot Carlstad kan ha en avgörande betydelse för hur det går för VSK. Oavsett är det av största vikt att VSK fortsätter att vinna mot Umeå (fyra), Akropolis (femma) och Linköping (sexa) i toppen. Två av dessa tre motståndare är de närmaste tre omgångarna, matchen mot Umeå är först ut i höst.

Facebook Comments Box