ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Annospelaren om läget i VSK Fotboll

VSK Fotboll tränar på inför en säsongstart som hägrar i fjärran. Datumet just nu är satt till andra helgen i juni. Det verkar vara ett datum som SvFF och SEF nu bestämt sig för. Premiärerna kommer dock garanterat att bli utan publik då Statsepidemiolog Anders Tegnell på en rak fråga sagt nej till publik på matcher i juni. Han har istället sagt att vi tidigast i höst kan hoppas på publik på elitfotbollsmatcher.

Deppigt värre…

För att försöka muntra upp oss i vart fall lite grann tog vi och slog en pling till vår Anno-spelare Kevin Custovic för att höra hur han och laget har det i denna, minst sagt, uppochnedvända värld.

Hej Kevin, hur är läget med dig?

– Halloj, jovars, det är bara bra, det händer inte särskilt mycket just nu. Man tränar och så är det inte så mycket mer.

Ni är igång igen har jag sett på några filmklipp som hamnat på instagram

 – Precis, vi hade två veckor ”ledigt” i början av april. Ledigt var det väl inte, vi hade ju order om att hålla igång, men det var ingen organiserad träning. Men nu är vi igång igen sen två veckor tillbaka, säger Kevin.

Hur känns det att träna på en stängd arena där ingen får komma in förutom de som är kopplade till VSK?

– Allt är förstås annorlunda, även om själva träningarna är som vanligt. Men det är bara att erkänna, humöret går lite upp och ned från dag till dag. Det är tufft att inte ha något säkert startdatum som man kan se fram emot och träna inför, konstaterar Kevin.

Vad gör ni på träningarna nu då?

– Vi har till del backat tillbaka bandet till hur det såg ut i början av försäsongen med lite mer grundträning som löpning etc. Utöver det gnuggar vi på med spelövningar. Vi jobbar både med anfallsspelet och försvarsspelet, det börjar se riktigt bra ut, konstaterar mittfältaren och fortsätter:

– Visst kan det vara segt ibland men jag måste ändå säga att vi som trupp håller ett riktigt bra fokus och får till bra kvalité på träningarna.

Nu tycks seriestarten vara spikad till mitten av juni, dock utan publik på läktaren – hur blir det att spela match om poäng utan publik för er spelare?

– Ja, det är ju verkligen ingen höjdare. Vi har fantastiska fans och vi vill ju spela för dem och publiken, det är liksom hela poängen. Jag kan se framför mig när vi står där och ska spela, det lär kännas som en träningsmatch. Det gäller att dunka in i huvudet att det är på riktigt och att jag och alla andra måste vara på tårna ordentligt, konstaterar Kevin.

Hur känns det av i truppen att det är coronatider?

– Det märks så klart, allt annat vore ju konstigt. Det är speciella tider för alla, oss inkluderade. I början var det så klart mycket prat om allt möjligt, både runt fotbollen och allmänt. Nu har nog alla accepterat läget och det har lugnat ned sig.

– Alla följer de regler som gäller, både de allmänna och de som vi har internt. Det är disciplin i laget. Men visst, känslan just nu är väl att det är lite segt med så långt kvar till seriestart, vi har trots allt slagit världsrekord i längden på försäsong.

– Trots det funkar allt bra. Jag måste säga att vi har en riktigt bra grupp och bra tränare, konstaterar Kevin.

Vem har imponerat mest på träningarna enligt dig?

– Det var en riktigt svår fråga – men jag säger att det är riktigt kul att se att Simon Johansson är tillbaka i gott slag. Just nu visar han den där superformen som vi vet att han har i sig. Han är verkligen tillbaka, säger Kevin.

Alla i VSK Fotboll är permitterade på 60%, hur ser livet ut för dig i övrigt i dessa tider?

– Ja, det händer inte särskilt mycket. Vi är på Parken så lite som möjligt. Vi gör våra träningar, sen försöker jag köra lite extra i samband med dem. Men jag åker hem direkt efter träningarna, inget hängande efteråt. Nu har det varit fint väder några dagar så jag har solat, jag ser ut som en kräfta, säger Kevin. Men precis som alla andra i samhället försöker jag vara hemma så mycket som möjligt.

Hur ser det ut med träningsmatcher, det måste vara svårt att förbereda sig om man inte får spela några riktiga matcher innan seriestart?

– Förhoppningsvis är det på gång, men det bestämmer ju inte vi. Helt klart behövs träningsmatcher för att få upp matchtempot, inget kan nog ersätta det momentet. Vi har en stor trupp så vi spelar regelbundet på storplan 11 mot 11, så vi gör det som går för att komma förberedda, säger Kevin.

Avslutningsvis och apropå träningar, när börjar konstgräset att bytas ut på Parken?

– Det blir på måndag vad jag vet. Vi kommer att träna på gräs på R10 fortsättningsvis tills det är klart, det blir kul med lite mjukare underlag, säger Kevin avslutningsvis.

Bild: Åke Hedvall

Facebook Comments Box