ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Om Landströms flytt..

Det går att ha sina synpunkter på Martin Landström som spelare.  Ibland är han omständlig och lite ovillig att släppa bollen. Man kan dock inte komma ifrån att Landström på tre säsonger och vid blott 23 års ålder blivit oerhört viktig och vital för VSK bandy.

Hans flytt till Ryssland blir en oerhört svår förlust för klubben i en sportslig mening. Det går att vara storsint och unna honom äventyret i Ryssland, det går att försöka se det från den ljusa sidan, då VSK kan spara in pengar utan hans lönekostnad.

Rent sportsligt blir det dock svårt.  Micke Carlsson har, med god hjälp av Johan Ganebro, varit en mästerlig lagbyggare under sin tränarsejour.  Grönvitt förlorade Esplund efter guldet 2015 men lyckades likväl försvara titeln året efter. Man tappade en ruskigt tung trio i Bergwall, Bruun och Sjöström inför säsongen 18/19.  Det blev final som följd.

 Inför den gångna säsongen blev dock tappen av Simon Jansson och kompani väl kännbara. I kombination med skador på nyckelspelare tog det tid att få igång maskineriet. Inför den kommande säsongen hade jag således hoppats på att Carlsson och Ganebro skulle få chansen att behålla laget.

Det hade inneburit ett rejält lyft att få fortsätta på det bygget som först började ta form i februari/mars i år.  Det hade gjort VSK till en verklig uppstickare gentemot mer spetsiga konkurrenter som Villa och Edsbyn.

Jag ska inte säga att Landströms flytt välter de förhoppningarna på ända. Det vore att förringa övriga truppen. Däremot lämnar han ett stort tomrum efter sig. Holmberg  kan slå de där avgörande passningarna, Johansson ta sig igenom med kraft och Engström har sin speed. Men vem ska i Landströms frånvaro göra det där ovänatde, bryta mönstret och kliva fram som matchvinnare?

Jag vet att idrottshistorien är full av exempel där lag höjt sig vid någon enskild nyckelspelares sorti. Det kan också bli något liknande nu. Jesper Jonsson blir som ett nyförvärv och Daniel Johansson kan ta ytterligare ett kliv. Joel Engström har potential men behöver ta det sista skäret. Kanske gör han det till hösten?

Emellrtid, VSK är en klubb som i för hög utsträckning fått hantera spelaromsättningar. Lirare som Landstöm växer heller inte på träd. En sådan kille hade behövts. Redan väldigt bra men fortfarande ung och i utvecklingsfas. Han hade skadefri blivit ännu bättre de kommande åren.

Jag är lite skeptisk men min tilltro till Micke Carlsson och Johan Ganebo är stor. Jag hade unnat duon att slippa ännu en förändring men tilltron till dem gör att viss optimism ger skepticismen sällskap.

Martin Landström kan jag inte annat än önska jag lycka till i Ryssland. Jag hoppas dock att han kommer tillbaks efter nästa säsong. Han är en guldklimp som kommer dominera svensk bandy över ett decennium. Bara skador kan sätta käppar i hjulen för den resan.

Facebook Comments Box