ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904 HISTORIA: Liston polisbevakas efter brevhot

Anklagelser om uppgjorda matcher är inget nytt – inte ens VSK Fotboll är förskonat. Den här händelsen för mer än 40 år sen visar på hur det kunde gå till.

Eller rättare sagt – sånt här kunde bara hända ”Liston”. Han var ändå tränaren som motståndarsupportrar och andra i fotbollssverige älskade att hata – inte utan fog – vår kära Liston var provokationens krönta konung som sa och gjorde precis vad som föll honom in – det finns ett pris att betala om man beter sig så – vilket följande händelse är ett bra exempel på.

Den 13 oktober 1977 damp ett brev ner på VSK:s kansli inför sista matchen mot Gif Sundsvall..
Liston läste brevet ”och fick en chock”.

Det maskinskrivna brevet publicerades av Aftonbladet:

”Sveriges mest osympatiske fotbollstränare Lennart Söderberg, Västerås SK.
Vad har du att skylla på när ditt lag som vunnit div II och ska spela i allsvenskan får stryk av Vasalund? Som borde spela i div IV. Du ska inte försöka bortförklara att ditt lag är slut till exempel.
Serien omfattar 26 matcher och Västerås liksom alla andra lag ska väl spela dessa och inte sluta spela bara för att ni råkat vinna serien tidigare. 
Du är den dummaste människa vi kan tänka oss. Överlägsen, tjockskallig och en riktig nolla.
Vi råder dig, uttala dig inte i pressen. Behåll dina dumma idéer som dyker upp i din stora skalle för dig själv. 
Du har uttryckt dig i pressen: Vi möter Giffarna från Sundsvall. Och där anser du att ditt allsvenska lag är chanslösa. DItt lag är trött.
Kan du förstå oss när vi blir förbannade och kommer att infinna oss på matchen på lördag för att betrakta dig och ditt lag (kanske kan det hända dig någonting). Ditt lag gör i alla fall mål på straff. Vi varnar dig för den uppgjorda matchen på lördag och funderar över lämpliga åtgärder, men det får bero till matchdags.
Vi anser i dagens läge att nästa år vid denna tidpunkt är det nog ditt lag som kämpar på gärdsgårn. Begär då inget förbarmande från andra lag som är bättre än ditt. Ty de är klokare än du, fårskalle.
Hälsningar från hämnaren på läktaren. Vi ses!”

Liston tvekade varken att visa upp brevet för Aftonbladet – eller uttala sig:

– Det här är tydligen priset man får betala för sin frispråkighet. Det är någon fanatisk Sleipner-anhängare som ligger bakom brevet, och det skrämmer mig. Kontroverserna mellan mig och Sleipnertränaren Torbjörn Jonsson kan ha retat någon desperat supporter.

Kriminalpolisen i Västerås såg så allvarligt på hotet att man ställde Liston under polisbeskydd under matchen.

Facebook Comments Box