ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Andreas Dayan om organisationen: Vi har varit runt och lärt oss hur vi ska göra – nu sätter vi igång

Efter dagens artikel där vi på Anno-redaktionen uttryckte vår frustration över avsaknaden av organisatorisk utveckling inom fotbollen under det gångna året, kontaktade tf klubbchef Andreas Dayan oss för att påtala att han inte riktigt höll med om vad vi skrivit i artikeln.

För att reda ut det hela bokade vi in en intervju för att höra VSK Fotbolls syn på den organisatoriska utvecklingen i år och framtiden.

Så vad var det i vår artikel där vi kritiserade VSK Fotboll runt bristen på organisatorisk utveckling som du inte kände stämde?

– Angående de prioriteringar vi hade avsett att göra för 2019 så är de avsedda att göras nu inför 2020. Under året har vi fått chansen via SEF (Svensk Elitfotboll) att närmare studera hur liknande klubbar och städer som VSK och Västerås gör för att bygga organisation. Utifrån det har vi låtit oss inspireras och vi har också förändrat vår syn på exakt hur vår organisationen ska se ut, säger Dayan.

Hur kommer då organisationen att se ut i framtiden?

– Vi kommer göra en stor presentation av detta inom kort. Samtidigt presenterar vi de rekryteringar som redan är klara. Det kommer bli en organisation som håller för den nivå vi spelar på, konstaterar Dayan.

Idag presenterade ni en ny säljare, vad är det för ytterligare rekryteringar som är klara?

– Vi kommunicerar vartefter våra rekryteringar är klara, säger Andreas skrattandes och fortsätter:

– Men alla vet att vi tittar på sportchef och alla vet att vi ska gå ut med en rekrytering av en klubbchef, det kommunicerade vi på sommarens extramöte.

Gällande klubbchefsrollen berättar Dayan att han har ett åtagande fram till årsmötet och att han själv är intresserad av att ta över rollen som klubbchef.

– Men finns det någon person som är ett bättre alternativ kliver jag av utan problem, konstaterar Dayan.

– Klubbchef och sportchef är de två stora rollerna VSK kommer att rekrytera. Men det finns även andra roller runt om kring som är viktiga för att få klubben att växa. Vi kommer tex även ha en innesäljare som ansluter i januari.

Runt årets målsättningar för utvecklingen av organisationen – vad har funkat och vad har gått mindre bra?

– Den enda tjänsten som försvunnit under året har varit kommunikatörsrollen och, där har den ersatts med en handfull personer som får mindre arvoderade poster. Det har fungerat okej, men det finns saker som kan göras bättre, summerar Dayan.

– Gällande marknadschef så känner vi att vi inte har hittat rätt person, det är en så pass viktig roll för organisationen, så där går arbetet vidare.

Dayan berättar att VSK har tänkt om och vill gå bort ifrån att bara ha chefer överallt till att försöka skapa ett team med mer flexibla arbetsuppgifter.

– Vi vill ha så få styrande organ i klubben som möjligt och fler som arbetar.

Vad är det som har gjort att VSK inte har gjort de rekryteringar som tänkts i år?

– Egentligen var det bara en marknadschef som skulle in och en säljare i slutet på året. Nu är vi i slutet på året och har rekryterat en säljare. Sen att vi valde att låta Johan starta i Januari är så klart kopplat till ekonomi.

– Vi har haft en första säsong i Superettan som var väldigt svårbudgeterad. För vi hade inte all data och info om hur det är, då behöver man korrigera under årets gång för att få ihop årets ekonomi, säger Dayan och fortsätter:

– Det har även florerat ett rykte om att vi skulle ha bränt alla Viggepengarna i år, men det stämmer definitivt inte, konstaterar Andreas.

Men hur stort blir underskottet i år då, jämfört med budget?

– Det får vi se och det får styrelsen presentera lite senare, säger Andreas lite avvaktande.

Men inga katastrofsiffor?

– Nej.

Rymdes värvningen av Petar Petrovic i budgeten?

– Den rymdes i budgeten och det beror på de långtidsskadade spelarna vi har haft i år i truppen, säger Andreas.

Har det varit viktigare att prioritera ekonomi än organisation?

– Ekonomin har varit viktig att prioritera, där har så klart byggandet av organisationen fått stå tillbaka lite. Samtidigt vet vi vad som händer nästa år och vi har lagt stort krut på att få till en modell som vi tror blir riktigt bra, säger Dayan.

Kommer ni gå ut med en publik annons där ni söker en klubbchef?

– Gällande klubbchef kommer vi gå ut med en publik annons inom några veckor. Där det är lite viktigare roller använder vi oss av en rekryteringsfirma för att få en objektiv bedömning av de sökande. Det finns alltid en risk med att man rekryterar personer man känner, samtidigt kan man inte välja bort en person bara för att de är VSKare, om de är bäst lämpade.

– För att bygga en framgångsrik organisation så behöver vi en mix av hjärna och hjärta, du får ett större engagemang för uppgiften. Vi kan inte bara ha en massa personer utifrån, då är risken att det blir en maskin och inget hjärta, säger Dayan.

Men hur är det med sportchef?

– Den rekryteringen är inte på samma sätt gynnsamt att gå publikt med. Det är en speciell roll att vara sportchef. Det behöver vara rätt typer av egenskaper och rätt kontaktnät eller möjligheter att bygga ett, samt att du behöver vara rätt för den klubb som du ska jobba för. T.ex. skulle kanske inte AIK:s sportchef vara rätt i VSK och vice versa. Den rekryteringen har inte varit lika enkel som en säljare.

Om vi tittar på andra klubbar i landet har de inte några problem att lägga ut en annons för just sportchef. Då kanske det kommer sökande som ni inte tänkt på. Tittar vi på ÖIS lista över kandidater är det flera intressanta namn som har läckt från den. Om ni bara går via ert kontaktnät, är ni inte rädda att ni missar kandidater?

– Så kan det så klart vara. Sen finns det en stor skillnad mellan de klubbarna och Västerås Sportklubb, när hade vi en professionell sportchef senast?

Men är det någon skillnad mot ÖIS? Det har inte heller haft någon sportchef?

– De har förmodligen mer erfarenhet av att ha en sportchef även om de inte haft det nyligen. Vi behöver bygga upp en strategi kring detta och därför är rekryteringen inte lika enkel.

Så när kommer sportchefen då?

– Det får ni se, säger Dayan och skrattar hemlighetsfullt.

Vi har hört att det ska vara väldigt nära?

– Det kan vara ganska nära. Det kommer inom kort.  Det är väldigt mycket som kommer hända de närmaste dagarna och veckorna. Nu är det fullt ös, tycker man det är mycket och stressig under säsong, är det fyra resor värre efter. Men nu börjar bygget på riktigt, konstaterar Andreas.

Är det något du vill ha sagt som jag glömt att fråga om?

– Framförallt ska vi vara glada för där klubben befinner sig. För första gången på 15 år lyckades vi försvara vår plats i svensk elitfotboll. Vi har alla möjligheter i världen att bygga detta vidare och kunna göra jättefina saker med den här föreningen framåt. Vi får glädjas åt stunden, men arbetet stannar aldrig upp.

Vi på Anno uppskattar pratstunden med Andreas Dayan. Om vi kritiserar något och klubben inte håller med, ska de självklart få möjligheten att svara på kritiken.

Facebook Comments Box