ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll slutar på 10:e plats – så här tippade ”experterna”

Då var rannsakningens timme slagen, när sanningen skola bringas fram på skärskådandets altare. Nu är stunden kommen då vi med stigande obehag ska gå igenom hur alla våra och andras lättvindiga förutsägelser om det ena och det andra har slagit in i det som vi flesta kallar verkligheten.

Idag börjar vi med att titta på VSK Fotbolls slutgiltiga tabellplacering i Superettan anno 2019. Vi har gått igenom vad initierade fotbollspersoner har tyckt och så kallade expert, om hur VSK skulle placera sig i årets serie.

Inför säsongen frågade vi ett antal personer med kunskap om VSK hur man trodde VSK skulle avsluta årets säsong, här är deras förutsägelser.

Magnus Österberg, tränare, scout och fotbollsexpert

Det kommer att bli en tuff säsong, inte minst med tanke på vad som står på spel (tv-pengarna) och många lag ser starka ut. VSK ska inte ses som vilken nykomling som helst, men rent krasst lär vi prata om en strid på nedre halvan. Jag säger plats 10-12. En liten halvgardering.

Fredrik Gisecke fd VSK-spelare fd tränare i VIK Fotboll

Jag är tyvärr inte helt insatt i truppbyggandet men det är spelare som har varit dominerande i sina lag vilket är positivt, men kravbilden är nog lite större i VSK.

Jag hoppas att de kan etablera sig i år för att nästa år ta ett steg till…..

Alexander Rubin – tränare IK Franke

Jag tycker att lagbygget ser bra ut. Att kunna ha en sådan kontinuitet i truppen tror jag kommer att ge positiva resultat.

Svårtippat, men jag tror och hoppas att laget grejar en placering på övre halvan. Det hade varit en bra första säsong resultatmässigt.

Diljen Otlu, sportreporter SVT (tidigare VLT och fd sportchef i Dalkurd)

Jag tycker VSK gör helt rätt som satsar på yngre förmågor från Div 1. Även om det bara är Jesper Florén som startar så skapar de andra bredd och konkurrens.

Jag tror VSK blir ett mittenlag, placering 7-10.

Jimmy Fors, kommunikation- och marknadschef Ettanfotboll

Jag tycker VSK har värvat klokt. Jag håller särskilt fram Sean Sabetkar, inte bara för hans fotbollskunnande utan också han egenskaper utanför plan. Han är en bra och viktig spelare att ha ett lag.

Om VSK kan få en bra start tror jag säsongen kan se riktigt bra ut. Jag tror de hamnar på en 7-10 plats.

Vi fortsätter då att titta på vad olika etablerade media sagt om VSK:s tabellplacering.

Media

Fotboll i Sverige

Vår systersite som skriver om fotboll i Superettan tippade innan säsongen VSK på en 13:e plats. Någon motivering gavs inte.

Göteborgsposten

GP verkar ha gjort någon slags intern gissningslek och låtit vem som helst av sina reportrar att sia om tabellen i Superettan. Totalt gissade 13 journalister hur det skulle gå. Spridningen av VSK:s slutplacering var stor, från plats 6 till 16. Medeltalet för alla var placering 12 (11.9).

Media på upptaktsträffen

På upptaktsträffen i mars fick närvarande media möjlighet att gissa hur tabellen skulle sluta. De närvarande journalisterna gissade då att VSK skulle hamna på en slutlig 11:e plats i tabellen.

Expressen

Om VSK trodde man att vi ska sluta på 10:e plats när serien summeras i november.

Man börjar med att säga att VSK fått behålla stommen i sitt lag och att laget har rutin med spelare som Stefan Batan och Jesper Florén. Målen ska göras av Karwan Safari och Douglas Karlberg. Känslan hos Expressenreportern är att VSK blir ett stabilt mittenlag i årets Superetta.

Nyckelspelare utser man Jesper Florén till

Aftonbladet

Aftonbladet gissade att VSK skulle hamna på 10:e plats med Brage ovanför och Syrianska under.

Aftonbladets expert Göran Bolin konstaterar att VSK:s trupp nästan är löjligt jämn. Han för också fram att den är bred och att man har alternativ på nästa alla positioner.

Det är en trupp som inte kommer att göra bort sig på den här nivån, det kan vi vara säkra på, konstaterar Bolin.

Anno-spelaren Fagerström lyfts fram som en som kan etablera sig som en topp-keeper i Superettan i år. På backsidan anser Bolin att det ser stabilt ut och att det finns mängder av erfarenhet.

VLT

VLT anser att VSK kommer att sluta på plats 7 när man gör sin genomgång av hur serien kommer att sluta inför säsongen. Motiveringen lyder så här. ”Förvånansvärt stark och bred trupp som nykomling även fast man inte har presenterat någon stjärnvärvning. Har istället plockat toppspelare från division 1. Kan bli en lika positiv överraskning precis som Brage ifjol och sluta på den övre halvan. Offensivt hänger mycket på målfarlige teknikern Karwan Safari, speedkulan Filip Tronêt och spelgeniet Simon Johansson”.

Anno 1904

Vi ansåg att VSK skulle sluta på 6:e plats i år och vi anförde följande skäl till det.

Tvärtemot alla fotbollsexperter i Sverige tror vi att VSK kommer kunna överraska alla förståsigpåare och prestera ett spel som tar laget hela vägen till den övre halvan i tabellen. VSK har en bra målvakt, en bra backlinje och ett bra anfall. Det enda frågetecknet är hur mittfältet i sin helhet står sig mot övriga lagens mittfält. Lagets initiala styrka, innan erfarenheten är på plats är att startelvan i praktiken är den från Div 1 Norra och är väldigt samspelt.

Sjätteplats är orealistiskt säger kanske experterna, men dessa personer glömmer då bort att IK Brage gjorde samma resa förra året. VSK är lika Brage på många sätt. Man vann Div 1 Norra i stor stil och man behöll det samspelta laget som kryddades till en smula inför säsongen i SE, precis som Brage.

Vi kan inte se att VSK inte skulle kunna göra det lika bra som Brage ifjol. Förutsättningen är förstås att man får en bra start. Självförtroendet har man efter att vara obesegrade i försäsongsmatchandet. Med ett uns tur och lite medstuds kan VSK bli årets utropstecken i Superettan, det tror vi i alla fall.

Summering

Vi kan konstatera att de två stora tidningsdrakarna var helt rätt ute att inför säsongen bedöma truppens slagstyrka i förhållande till övriga lagens. Det är förstås tur att pricka exakt rätt placering men båda tidningarna var tydliga med att VSK inte är jättebra och därför inte kommer ha med någon topp 6-placering att göra, men heller inte så dåliga att man blir indragna i bottenstrider.

Övriga tips från experter och andra varierar men är överlag rätt korrekta i att man ser VSK som ett mittenlag eller strax därunder.

De två stora avvikarna är vi själva tillsammans med VLT där vi båda tydligt tippar VSK på den övre halvan i serien. Kanske är det så att de som har bäst koll också övervärderar styrkorna hos laget och underskattar andra lags styrkor och förmågor. Filip Tronêt var inne på det i vår intervju med honom på vårt AW förra fredagen. Han menade att laget nog underskattat lite hur svårt det är att lyckas i Superettan. Filip själv har ju sagt att VSK bör hamna på en 6:e plats.

Sammanfattningsvis får vi säga att de flesta tippat riktigt bra, förutom då vi och VLT som borde vara superexperter. Men men, det kommer alltid fler chanser att börja lyckas.

Facebook Comments Box