Anno 1904:as förberedelser för Superettan fortsätter med oförminskad styrka. Idag har turen kommit till att titta över vad som kan vara rimliga priser för säsongskort och matchbiljetter nästa säsong i Superettan.
Vi har tagit fram alla priser för lagen i Superettan 2017 för att ha som ett jämförelsevärde när vi nu ska värdera vilken prisbild som kan vara rimlig i VSK Fotboll nästa år.
Man ska komma ihåg att sätta rätt pris för biljetter och säsongskort är en svår konst som har sina inneboende motsatser. Visst vill klubben ta ut så höga priser som det bara går. Man ska inte glömma att efter sponsring är matcharrangemangen klubbens näst viktigaste inkomstkälla. Det gäller att göra ett så stort plus det bara går på eventen. Detta sagt kan man inte ta ut för höga priser för det kommer på marginalen skrämma bort potentiella åskådare som då avstår att gå alt tittar på matchen via TV istället.
I andra ändan har vi att om man har ett lågt pris eller många gratisbiljetter för att locka så många som möjligt till arenan urvattnar man varumärket. Förväntningen blir då hos publiken att en VSK-match i princip ska vara gratis eller ha en väldigt liten kostnad.
Sen kan det vara så för starka varumärken att man i alla fall kan ha ett lågt biljettpris för att varumärket tål det och att man vet att man tjänar in pengarna på kringförsäljning som man missar i entrépeng. Då blir det viktigaste att få folk till arenan, även om det nästan är gratis att gå in. Bajen är ett bra exempel på den filosofin.
Priset för entré är så klart också styrt av hur faciliteterna och servicen på arenan är och hur publiken uppfattar den som hög eller låg. För en ny arena med bra service är det självklart att man får betala mer för att gå in på än en äldre utan samma servicenivå. Detta har egentligen inget med produktens (lagets) attraktionskraft att göra utan handlar mer om servicenivån som man får betala för.
Hur ska då VSK Fotboll agera? Vi lämnar inga svar men ställer upp vilka parametrar som man bör utgå ifrån när man bestämmer prisbilden för kommande säsong. Innan vi kommer så långt tittar vi i tabellen hur det sett ut i år för Superettanlagen. Vi har lagt med VSK Fotbolls priser för i år sist i tabellen som jämförelse.
Om vi börjar med att titta på säsongskorten på sittplats kan vi konstatera en extrem spridning. Det dyraste är på 3 600 kr ned till det billigaste på 350 kr. Medelpriset är knappt 2 100 kr. Lag med nya arenor som tex Öster och Gefle ligger bland de högsta i denna kategori.
På ståplats skiljer sig säsongskortspriserna mindre åt. Spannet är 1 600 kr till 650 kr med ett medelvärde på 1 300 kr för de klubbar som erbjuder säsongskort på ståplats.
För enstaka matchbiljetter är spannet för sittplats från 80 kronor till 350, med ett medelvärde på 178 kr. Ungdomsbiljetterna för sittplats kostar i genomsnitt 124 kr. På ståplats är priset för en vuxen i snitt 118 kr och för ungdomar 76 kr.
Som framgår av kolumnen längst till höger tar alla klubbar betalt för att låta ungdomar gå på matcher. Vad som räknas som ungdom varierar men den generella policyn tycks vara att det bara är mindre barn som går in gratis, iaf på de flesta arenorna.
Övrig information: Hos bara tre av klubbarna ingår cupmatcher i säsongskortet, övriga säljer speciella biljetter till den händelsen. Likadant är det med tränings- och försäsongsmatcher, här är det också tre klubbar som låter dem ingå i säsongskortet. De andra säljer biljetter till dessa matcher.
Då vet vi hur prisnivån sett ut för årets Superettan. Då återstår frågan vilka priser VSK Fotboll ska ta för sina matcher nästa år. De parametrar man ska bedöma är alltså:
- Relativt spartansk arena med ganska få faciliteter
- Hur värderas VSK Fotbolls varumärke i staden och hur påverkar det prissättningsstrategi och i nästa steg prisbilden
- Vilken kringförsäljning kan klubben räkna med på arenan
- Vilken prisökning tål de som gått på VSK:s matcher i år utan att stanna hemma nästa år
- Vilket pris kan de som ännu inte gått på fotboll men som ska lockas dit nästa säsong klara av för att gå på matcher.
- Hur ska man se på ungdomarna, ska de betala och hur mycket i sådant fall.
- Ska cupmatcher ingå i säsongskortspriset
- Ska träningsmatcher/försäsongsmatcher ingå i säsongskortspriset
Allt detta har styrelsen i VSK Fotboll att nu fundera över ett kort tag till innan man spikar priserna och börja sälja säsongskort före jul.
Nu kan du som läsare lämna din synpunkt på vad du tycker är rimliga biljett och säsongskortspriser nästa år. Vi föreslår att du skriver en kommentar i FB-inlägget som du hittar här. Kanske är det så att företrädare för styrelsen läser din synpunkt (de brukar läsa vad vi skriver), så det blir din chans att göra din röst hörd i denna fråga.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp
Saker som hänt sedan VSK gjorde mål i Allsvenskan 1997