ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: VSK och ekonomiska förutsättningar för 2019

I vår förra analys tittade vi på de ekonomiska förutsättningarna hos VSK Fotbolls konkurrenter i Superettan 2019. Idag går vi vidare och tar ett grävtag runt VSK:s förutsättningar runt de alltid så viktiga pengarna. För vad har VSK egentligen för chanser att vara ett mittenlag eller till och med ett lag på övre halvan i Superettan 2019, något som tycks vara klubbens målsättning. Och framförallt, vad kostar det att vara ett mittenlag/övrehalvanlag

Häng med så får ni våra svar på dessa frågor.

För budgetåret 2018 har VSK budgeterat med en omsättning på 15 miljoner kronor. Det är mycket för att vara ett Div 1 lag och är så klart den främsta anledningen till att klubben spelar i Superettan nästa år. Man har haft råd att värva spelare av rätt kvalité för uppdraget.

För att bli ett mittenlag i Superettan 2019 krävs enligt våra prognoser en omsättning på ca 22M (se tabell längst ned). Vid en första anblick ser det inte ut att vara en helt omöjlig ekvation att få till. En intäktsökning på 7 miljoner jämfört med i år borde kunna ordnas med elitstöd ca 4M, ökade intäkter från biljetter och försäljning på arenan ca 1M, ökade sponsorintäkter 2M. Faktiskt helt rimligt.

Det som är VSK Fotbolls utmaning för att nå 22M nästa år är att i årets omsättning på 15 miljoner finns ett budgeterat driftsunderskott på 5 miljoner. Vad värre är vet vi från säkra källor att det snarare blir minus 7 miljoner i faktiskt utfall i budgeten. Ökningen av driftsunderskottet kan i sin tur bero på ökade kostnader och mindre intäkter än väntat, vi gissar på en kombination av dessa.

Nästan hälften av årets omsättning kommer då till med pengar/intäkter som inte genererats i den ordinarie verksamheten. För att uttrycka det milt, det är en lätt ohållbar situation, för spargrisen är ju bara så stor (viggepengar).

Som alla förstår är det ett långt kliv mellan en grundekonomi (utan viggepengar) på 8-9M till att nästa år omsätta 22M för att nå en mittenplats i Superettan.

Vi tror som vi säger ovan att en intäktsökning på 7 miljoner nästa år är helt rimlig. I år 2018 har VSK Fotboll budgeterat med 9.7M i intäkter. Om vi antar att det ligger hyfsat nära sanningen i vad utfallet blir kan vi lägga på de 7 miljoner vi relativt säkert kan räkna med nästa år i ökade intäkter. Då får vi summan 17 miljoner i omsättning för 2019. Tittar vi i tabellen igen kan vi konstatera att den omsättningen gör att man hamnar på den undre halvan och riskerar att dras med i kampen om negativt kval. Vi har tidigare i en annan analys sagt att just 17M är den lägre gränsen för att man statistiskt sett ska ha hyfsade chanser att klara sig kvar i Superettan (läs här)

När vi nu konstaterat detta går vi igenom i lite mer detalj de förutsättningar VSK Fotboll har för att generera intäkter.

 

Marknad

I flera år har VSK Fotboll via VSK-marknad kapitalt misslyckats på marknadssidan. Det har varit missade budgetmål en rad av år och ursäkterna har varit lika många som de kronor som fattats. Rent konkret får vi konstatera att på det sätt som VSK-marknad jobbar idag inte fungerar. Man drar helt enkelt inte in tillräckligt med pengar, punkt slut. Det blir ju lite pinsamt när man år efter år missar de relativt lågt satta målen i marknadsbudgeten, bara för att lova nya tag nästa år. Till slut blir det här lite som idioten som prövar samma sak igen i from förhoppning om att det ska fungera bättre nästa år.

Det är bara till att konstatera att klubbarna har orealistiska förväntningar på vad VSK-marknad kan dra in till sina två arbetsgivare i den form man jobbar idag. Lika problematiskt som att själva marknadsintäkterna är för låga är problemet med att marknadsnettot är alldeles för lågt. VSK fotboll har budgeterat 50% i marginal, dvs att det kostar klubben 50 öre att få in en sponsorkrona. Den kostnaden är långt över branschstandard. Faktum är att för ett antal av de kampanjer som VSK-marknad idag driver åt sina arbetsgivare skulle det vara billigare att leja ut arbetet till externa säljbolag som jobbar med sponsring. Kostnaderna där brukar ligga på 25-40% av intäkterna, beroende på typ av kampanj.

Hur man än vrider och vänder på det här måste, och då menar vi verkligen måste VSK Fotboll och VSK Bandy sätta sig ned och titta över hur de kan få ett bättre fungerande marknadsarbete. Det är en ödesfråga för klubbarna och ingen av dem har bokstavligen råd med att misslyckas år efter år, som nu skett. Nu måste man börja lyckas, annars inget Superettanspel för fotbollen och en bandyförening som balanserar på konkursens brant.

Med ett förbättrat marknadsarbete är det absolut inte omöjligt att dra in 2M extra under 2019. I praktiken blir det kanske någon miljon till eftersom det mesta talar för att man missar årets marknadsmål på 6M. Men man behöver kanske inte dra in alla pengarna som intäkter, man kan också minska sina kostnader om man jobbar smartare. Hurusom, det måste ske något nu för att VSK Fotboll ska lyckas med detta 2019.

 

Publikintäkter

Den andra stora intäktskällan är publikintäkter. I år gör VSK Fotboll en budgeterat vinst på 600.000 kr. I Superettan ökar möjligheten till att tjäna pengar på och runt matcherna. Det finns  konkurrerade SE-lag som har dubbla priset på biljetter och säsongskort jämfört med vad VSK har haft i år. VSK skulle i vår uträkning behöva öka vinsten med ytterligare 1M och få in 1.6M under nästa år i vinst. Det är inte omöjligt med det kommer kräva rejält höjda biljettpriser och att publiken konsumerar duktigt av det som finns till försäljning. Sen måste så klart VSK vara en tillräckligt intressant produkt så att publiksnittet från i år på drygt 2000 personer inte minskar.

Vi får be om att återkomma till hur allt detta ser ut i mer detalj i en separat analys.

 

Spelarförsäljningar

Det tredje benen som en fotbollsklubb traditionellt kan tjäna pengar på är genom att sälja spelare. Det skulle i teorin vara en möjlig väg för VSK Fotboll att öka intäkterna för 2019. Men det är dessvärre bara att glömma. VSK Fotboll har inga spelare vare sig yngre eller äldre som nu eller inom närmsta framtiden kan generera några större summor. Som exempel har klubben inga juniorer som är nära A-laget som är ordinarie i sina pojklandslag. Om så varit fallet hade det i teorin kunnat ge spelarförsäljningar till utländska akademilag på runt en miljon kronor per spelare, med vidareförsäljningsklausuler osv. På seniorsidan finns inga spelare i VSK som just nu är aktuella för allsvenskan. Faktum är att det sällan sker några spelarförsäljningar från Superettan till Allsvenskan överhuvudtaget. Här kan sålunda VSK inte räkna med några intäkter till nästa år.

 

Summering

Tittar vi då på förutsättningarna för intäkter så estimerar vi:

+ ca 4 miljoner i elitstöd

+2 miljoner på marknad

+ ca 1 miljon på publik

+ ca 500K elitstöd V-ås kommun

Om vi ska säga något om denna tänkta intäktsökning så kan den vara realistisk men den kräver som sagt ett nytt arbetssätt på marknadssidan och den kräver att publiken inte minskar och att publiken är beredd att göra av med klart mer pengar på och runt matcherna för att kalkylen ska gå ihop. Realistiskt eller ej, den som lever får se.

Ett som vi säkert vet är att vi måste omsätta minst 17 miljoner för att ha en bra statistisk chans att vara kvar i Superettan. Ska vi vara på den övre halvan av tabellen måste omsättningen öka till 22M. Vill vi vara på övre halvan är det ca 25 miljoner som gäller. Med de olika ambitionsnivåerna saknas alltså 5-8 miljoner kronor för att ekvationen ska gå ihop.

Klubben signalerade på sommarens extra möte att man även nästa år avser att använda viggepengar för att ha råd med den satsning man vill göra. Uppskattningen var då att man tänker sig en halvering av driftsunderskottet. Det skulle innebära att man tänker använda ca 3M från viggepengarna nästa år.

Om alla våra uppskattningar stämmer kan man räkna med att VSK Fotboll i ett drömscenario förmår omsätta runt 20 miljoner kronor. För att det ska bli sant måste många saker gå rätt väg och klubben måste fixa till sitt marknadsarbete. Det mer troliga är att man hamnar någon eller några miljoner under detta. Som vi sagt tidigare är vi då på den nedre halvan omsättningsmässigt enligt vår prognos för SE-lagen 2019. I praktiken innebär det förhoppningsvis att VSK återfinns några placeringar ovanför kvalstrecket när nästa års serie avslutas.

Facebook Comments Box