ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Halmstads BK – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare. Förvisso är inte det klart än vilket det sista laget blir i Superettan, AFC/BP kvalar som bäst nu. Men vi smyger igång vår genomgång ändå så smått.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år

 

Några spelare

Peter Larsson är den extremt erfarna mittbacken från staden som gjort största delen av sin karriär i Helsingborg som allsvensking och i FC Köpenhamn. Han har även hunnit med några A-landskamper i blågult, men det var länge sen. De senaste åren har han återvänt till sin födelsestad. Han har spelat alla matcher utom de två han varit avstängd i år och är generalen i Halmstads försvarsspel. Peter lär avsluta karriären här och tycks ha ett år kvar på sitt kontrakt även om det står olika år på vissa ställen.

Jesper Westerberg är en annan försvarsklippa med ett mångårigt förflutet i klubben som han representerat i SE såväl som allsvenskan. Vi antar att han är viktig för HBK med sin rutin så man lär säkert försöka förlänga med honom.

Pontus Silfwer är lagets mittfältsdynamo som står för det offensiva spelet från mitten av mittfältet. Han kom till klubben 2017 när man spelade i Allsvenskan. Han gick direkt in i laget och har sen varit given där. I år har han spelat alla matcher utom två då han var borta för skada. Pontus är en bollskicklig mittfältare som motståndarlagen måste ha koll på om man ska kunna vinna mittfältet och få övertaget, han är en riktigt viktig pjäs för HBK:s offensiva spel.

Kosuke Konishita är en japansk spelare som närmast kommer från Bundesligalaget Freiburg. Där blev det mest spel i reservlaget pga stora skadeproblem. Nu tycks han ha fått ordning på dessa och i år har han formligen öst in mål för HBK. Han är tillsammans med Diego Montiel i ÖIF Superettans utropstecken målmässigt i år. Kosuke sitter på utgående kontrakt och HBK har offentligt sagt att de gärna behåller honom och det kanske är möjligt om inte Kosuke får erbjudanden från allsvenskan, vilket är troligt.

Vi väljer att som sista spelare lyfta fram 19-åriga Jonathan Svedberg som är en egen produkt som i år slagit sig in i laget och spelat mycket på mittfältet. Det kan mycket väl vara så att han är ordinarie i laget till nästa säsong med en vinterträning till i kroppen. En riktig talang är han i alla fall.

Klubben

Halmstad hade som målsättning att återvände till Allsvenskan direkt efter att man trillade ned 2017. De har gjort den här resan nyligen så de vet vad som krävs. Tyvärr för dem hade de emot sig ett Helsingborg som satsat stenhårt och ett pånyttfött Falkenberg som var för svåra. Kvalplatsen såg länge ut att ligga inom räckhåll men försvann sen i fjärran med några onödiga poängtapp i seriens senare del. Man slutade på 4:e plats tre poäng bakom kvalande AFC.

Vi får anta att målsättningen för nästa år är att ta steget upp och man kommer säkert att försöka spetsa truppen ytterligare. Man har en del utgående kontrakt varav japanen Kosuke Konishita är viktigast att säkra upp. Man vill säkert också behålla sin danska back Marcus Klingenberg Mathisen som är ung och fått mycket speltid och dessutom producerat fyra mål.

Laget tränas av blott 30-åriga Igor Krulj som fick ta över laget i slutet av 2017 när man var på väg ur Allsvenskan. Klubben har hela tiden varit tydlig med att man vill ha en ung modern tränare för sitt lag och skrev på ett nytt kontrakt med Igor inför den här säsongen.

Vi återkommer med en djupare analys om klubben vid ett senare tillfälle

Arena

Örjans vall invigd 1922. Kapacitet 10 873 personer. Gräsplan.

Örjans vall är en klassisk arena som då 1922 byggdes i utkanten av staden. Sen har så klart staden växt och idag ligger arenan omgärdad av villaområden som gör den pittoresk och just mysigt gammaldags. Vi ser redan fram mot att åka dit, gärna på sommaren så klart när Halmstad är som vackrast.

Facebook Comments Box