ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANALYS: Hur stor chans är det att vinna serien om man har 18 poäng efter omgång sex i svensk fotboll?

VSK Fotboll har med sin starka inledning rört sig ut på marker där klubben sällan eller aldrig varit förut, inte i vart fall i den moderna VSK-historien. Det är förstås väldigt trevligt och vi som gillar statistik får anledning att titta djupt i siffrorna för att försöka förstå hur olika sannolikheter för tex serieseger utvecklas vartefter segrarna trillar in.

I dagens analys försöker vi svara på frågan vad sannolikheten är att vinna sin serie om man likt VSK har 18 poäng efter sex spelade omgångar.

För att få ett så säkert statistiskt underlag som möjligt har vi använt data från alla svenska fotbollsserier från div 3 och uppåt från 2005 och framåt, för Allsvenskan och Superettan från 2001 och framåt.

Då ska vi börja titta i tabellerna. Tabellen längst ut till vänster högst upp är en sammanslagning av alla serier i svensk fotboll. Vi börjar där. Tabellen ska läsas som så att i vänsterkolumnen har vi antalet poäng man skrapat ihop efter sex omgångar, från 18 ned till 0. I den vågräta raden har vi en numrering från 1-16, det är den placering man hamnat på när serien är färdigspelad.

Om vi börjar med att titta i tabellen ser vi att vid 18 poäng och placering 1 står siffran 23. Det innebär att under studietiden har 23 lag i svensk fotboll haft 18 poäng efter sex omgångar och sedan hamnat på första plats när serien är slut. 12 lag med 18 poäng har kommit två i serien och så vidare. Om vi går ned i tabellen och tittar på de lag som har 8 poäng efter 6 omgångar som tex Syrianska FC har, kan vi se att det bara är 8 lag i svensk fotboll senaste 13 åren som från den positionen klarat av att vinna serien man spelar i. Om vi går in i tabellen från 8 poäng kan vi se att statistiskt sett är de vanligaste tabellplaceringarna efter att serien färdigspelats plats 6-8 för ett lag med 8 poäng efter omgång 6.

I tabellen under ser vi procentfördelningen av hur man placerat sig i sluttabellen givet hur många poäng man hade efter omgång 6. Då kan vi se att av de lag som har 18 poäng inför omgång 7 har 56% gått vidare och vunnit serien, 29% har kommit på andra plats. Faktum är att om man likt VSK har 18 poäng i det här läget hamnar man statistiskt sett sämst på 5:e plats i sluttabellen. Utifrån hur det sett ut historiskt har alltså VSK Fotboll 85% chans att sluta etta eller tvåa i serien.

För lag som Syrianska FC ser det mörkare ut, de har statistiskt sett med sina 8 poäng bara 2% chans att vinna serien och 7% chans att komma tvåa. Statistiken talar tydligt emot ett lags chanser till avancemang med de här poängen i början av serien. För ett lag som Akropolis IF med 11 poäng så är chansen 27% att hamna etta eller tvåa i serien.

Man kan om man vill anföra att tabellerna längst till vänster mest innehåller massa division 2 och 3 lag där förhållandena kan vara annorlunda jämfört med div 1 och ffa SE och AS. Vi redovisar därför i mittentabellerna hur det ser ut för Div 1 lag samt SE och AS lag (på den tiden då det var 14 lag i dessa serier). I Den övre tabellen kan vi se att av de 8 lag som haft 18 poäng efter sex omgångar har hälften slutat etta i serien och den andra halvan på andra plats. För VSK:s del skulle det statistiskt sett innebära att man sämst slutar på kvalplats i år om man utgår från hur det sett ut historiskt i Div 1. Även om det är mycket färre datapunkter i dessa tabeller skiljer sig de siffermässigt inte nämnvärt när man jämför med tabellerna till vänster som innehåller data från alla serier. 
För ett topptippat lag som Nyköping som i dagsläget har 5 poäng pekar data på att det här kommer bli en trist säsong för dem. Det mest sannolika (19% sannolikhet) är att de slutar på en 12:e plats när säsongen summeras.

Till sist kan vi konstatera att i tabellerna till höger där AS och SE i sin nuvarande form återfinns pekar data på att om du har mellan 15-18 poäng efter omgång 6 har du som lag mycket goda chanser att sluta på första eller andra plats i sluttabellen (85% chans).

Då var det dags att sammanfatta:

-Om vi tittar i hela vårt datamaterial från div 3 och uppåt har VSK Fotboll 85% statistisk sannolikhet att sluta sämst tvåa i årets serie, givet lagets inledning av säsongen.

-Om vi bara tittar på data från främst Div 1 som är osäkrare är det 100% sannolikhet att VSK slutar som sämst på andra plats i sluttabellen.

-Förmodade toppkonkurrenter till VSK såsom Syrianska FC och Nyköping BIS har utifrån historisk data i praktiken ingen chans att ta sig upp på en första eller ens andra plats till serien är färdigspelad.

Facebook Comments Box