ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Allt om B.93 – VSK Fotbolls motståndare i dagens träningsmatch

I dag ska VSK Fotboll möta B.93, ett danskt lag från Köpenhamn som just nu huserar i mitten av danska tredjeligan, det vill säga den svenska motsvarigheten till Division 1.

Kanske tror man av namnet att klubben bildades 1993 och är en dansk motsvarighet till AFC eller något annat gjort av plast. Men det är helt fel, vi pratar om BOLDKLUBBEN AF 1893, alltså en klubb med anrika traditioner precis som är fallet med VSK. Klubbens historia framgår väl inte minst av det pampiga klubbhuset.

B.93s klubbhus

Boldklubben av 1893 bildades egentligen för att spela cricket (spelades fram till 1959), fotbollssektionen bildades tre år senare. Nu är det dock några år sedan klubben hade sin storhetstid på fotbollsplanen men under 1930-talet gick klubbens fotbollslag under namnet ”Champagnelaget”.

Lagets senaste stora triumf var när de 1982 vann pokalturneringen som är den danska motsvarigheten till Svenska Cupen och man fick därmed spela i Europacupen där man åkte ur mot Dynamo Dresden. Senaste gången laget spelade i danska högstaligan var säsongen 98/99. Utöver fotboll har de fortfarande en aktiv tennissektion (framgår väl av bilden).

Anno 1904 har varit i kontakt med B.93 och de säger själva att de inte har några stora stjärnor utan är mer av ett kollektivt spelande lag. Målet med denna säsong är att nå slutspelet men man har just nu några placeringar upp för att lyckas nå dit.

Laget är just nu åtta i en av två tolvmannaserier som utgör danska Div 2. De sex bästa lagen får spela om avancemang och de sex sämsta om degradering. Laget har en relativt nybyggd arena som rymmer runt 4000 personer men man uppger att publiksnittet ligger på runt 400.

Nu ville inte B.93 riktigt berätta hur de brukar spela, men Transfermarkt avslöjar att de i den sista seriematchen före jul ställde upp i ett 4-2-3-1 system.

Kollar vi till spelartruppen har de en brasiliansk målvakt i Conrado som en gång i tiden tillhört den brasilianska klubben Vasco da Gama. Han har fått speltid i deras lägre divisioner men även ett år i Portugisiska andraligan. Den målfarligaste spelaren är vänsteryttern Nicolai Olsen som gjort 6 mål under hösten, men laget verkar sakna en skyttekung av rang.

När vi bläddrar igenom truppen är det inte många spelare som kommer från den egna akademin, utan truppen är mest hopplock från andra lag. Men två spelare från de egna leden är dels 21-årige Mikkel Mouriz och 20-åriga Sören Nörgaard, båda huserar på det centrala mittfältet och har varit de spelare som fått mest speltid även om det inte varit givna i startelvan.

Truppen har också en riktig kulturbäraren i Emil Dyre Nielson som sedan 2008 tillhört klubben förutom tre år i BK Frem. Han är visserligen nyss fyllda 35 år men fått speltid i nästan varje match den här säsongen och gjort ett mål så här långt.

Den danska vårsäsongen startar 9 mars efter vinteruppehållet och laget börjar nu vässa formen. En del i detta är att möta VSK Fotboll, den första men knappast sista träningsmatchen innan återstarten.

Och förresten – är det någon som känner sig manad att lyfta klubben vidare upp i systemet finns nu möjligheten att söka klubbchefsjobbet i föreningen. De söker just nu en ny klubbchef. Lön 400K per år med möjlighet till bonus. Du kan läsa mer här

Facebook Comments Box